Τρίτη 21 Αυγούστου 2018

Συναυλία μέσα σε ναό στην Αλβανία, ενώ θέλουν Οθωμανικό μπαϊράκι στο Κάστρο Ιωννίνων.

Ενώ η Ελλάδα αναζητά συμφωνία με την Αλβανία σε διάφορα ζητήματα, οι Αλβανοί δείχνουν να αδιαφορούν για πνεύμα καλής συνεργασίας και γειτονίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Δύο πρόσφατα παραδείγματα είναι χαρακτηριστικά των πάγιων ανθελληνικών αντιλήψεων Αλβανών κυβερνητικών παραγόντων. Επέτρεψαν την οργάνωση  συναυλίας μέσα σε εκκλησία, παλιότερα είχαν δώσει άδεια για καλλιστεία σε άλλο ναό, ενώ Αλβανός αξιωματούχος δήλωσε ότι "θα ταίριαζε στο κάστρο των Ιωαννίνων να κυματίζει Οθωμανικό μπαϊράκι", επικαλούμενος και τον Αλή πασά. Με τέτοιους είδους συμπεριφορές δεν μπορεί να θεμελιωθεί ειλικρινές κλίμα φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. Και τα γεγονότα δεν έχουν να κάνουν με ακραίους εθνικιστικούς κύκλους, αλλά με το επίσημο Αλβανικό κράτος και την κυβέρνησή του.  
Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟ ΝΑΟ
Την Παρασκευή 18 Αυγούστου, με πρωτοβουλία Αλβανικών Μ.Κ.Ο της επιρροής της υπουργού Πολιτισμού Μιρέλας Κουμπάρου,  που από μέρες διαφήμιζε στο προσωπικό της προφίλ την εκδήλωση, και με οργανωτή τον Γιουσούφ Μπεσίρι, το αυστριακό συγκρότημα  “Akademie Der Alten Music”   έδωσε συναυλία «Vox Baroque” μέσα στο ναό του αγίου Σπυρίδων στο Βουνό της Χιμάρας, απ' όπου κατάγεται η μητέρα του πρωθυπουργού Έντι Ράμα. Ένας ναός, ο οποίος καλύπτει, λειτουργώντας κανονικά, τις ανάγκες των μελών της Ορθόδοξης κοινότητας. Χωρίς βέβαια να ρωτηθεί και να δώσει την έγκρισή της η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας. Δεν υπήρξε καμιά επικοινωνία και σχετική άδεια από τη Μητρόπολη Αργυροκάστρου.
"ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ ΜΠΑΪΡΑΚΙ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΝΑ"
Ο Αρτάν Λιάμε, επικεφαλής της Υπηρεσίας Ένταξης των Αυθαιρέτων, Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας και Χωροταξίας, δηλαδή αυτής που έχει ενεργό ανάμειξη στην υφαρπαγή των ελληνικών υπηρεσιών στη Βόρειο Ήπειρο, με ανάρτησή του στο facebook  δείχνει «έκπληκτος» που στο Κάστρο  κυματίζει η Ελληνική σημαία, θεωρώντας ότι αυτό αποτελεί βεβήλωση του Αλή πασά!!! Κατά τη γνώμη του, θα ταίριαζε το Οθωμανικό μπαϊράκι, αφού οι Αλβανοί δεν πήραν την πόλη, όταν έπρεπε!!! Και περιμένουν μετά οι Έλληνες της Αλβανίας αντικειμενική μεταχείριση στα περιουσιακά τους θέματα... Έγραψε συγκεκριμένα: «…Το μπαϊράκι του Γιουνάν πάνω στον πύργο του Κάστρου των Ιωαννίνων. Ίσως εκεί περισσότερο να ταίριαζε το μπαϊράκι του Μπαμπά Ντοβλέτ, που τουλάχιστον κράτησε την πόλη για πλέον των 500 χρόνων, του προσέδωσε την οθωμανική όψη που έχει σήμερα και στο τέλος την παρέδωσε με πόλεμο. Φυσικά οι πατριώτες του facebook θα μου ξεχυθούν και θα πουν ότι εκεί πηγαίνει η σημαία με αετό, αλλά για να πούμε το δίκιο, εμείς τα Αλβανά λίγο ή σχεδόν τίποτε δεν κάναμε να κρατήσουμε αυτή την πόλη προς τα δω των συνόρων εκείνα τα χρόνια που μοιράζονταν τα σύνορα των κρατών. Ο Αλή της Χάνκο, που σήμερα χρησιμεύει στους Έλληνες να προσελκύσουν τους τουρίστες, ίσως γυρίσει ανάποδα στον τάφο του όταν βλέπει τις σημαίες με γαλάζιους σταυρούς να κυμματίζουν γύρω απ’ τους πύργους των σαραγιών του, αλλά αυτό αξίζει. Η ιστορία καταδικάζει όχι τους άδικους, αλλά τους ανίκανους. Και του Αλή, το λιοντάρι της Ηπείρου, του την έριξαν όλοι. Του την έριξαν οι Τούρκοι, που εκείνος τους είχε πάντα εκμεταλλευτεί, του την έριξαν οι Έλληνες που εκείνος τους υποβάθμιζε διαρκώς, μάλιστα και οι Αλβανοί, που όπως έχουν τη συνήθεια, σ’ αφήνουν στη λάσπη όταν αχεί το ντουφέκι…".  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου