Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Ο Φιντέλ Κάστρο και το Αγιον Όρος.

Τον Ιανουάριο του 2004 ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθο-λομαίος επισκέφθηκε την Κούβα για να κάνει τα θυρανοίξια του πρώτου Ορθοδόξου Ναού, του Αγίου Νικολάου.
00.JPG

Κατά τη διάρκεια δείπνου, που διήρκεσε ένα τρίωρο, το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης περιστράφηκε στα θέματα της παιδείας και στην ανάγκη να δοθούν περισσότερα πνευματικά εφόδια στους νέους, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη εποχή που ζούμε και η οποία διακρίνεται για την κρίση αξιών που υπάρχει διεθνώς.
Στο σημείο αυτό ο Φιντέλ Κάστρο ζήτησε τη βοήθεια του Οικουμενικού Πατριάρχη προκειμένου να του αποσταλούν βιβλία για το Αγιο Όρος, τον μοναστικό βίο και το Χριστιανισμό γενικότερα, ώστε να τα ανατυπώσει κατά χιλιάδες και να τα σκορπίσει στα σχολεία. Όπως παρατήρησε με έμφαση «οι ιδέες γεννιούνται στα μοναστήρια και στους τόπους πνευματικής αναζήτησης και όχι στους δρόμους».
Μιλώντας στους έλληνες δημοσιογράφους που κάλυπταν την επίσημη επίσκεψη του προκαθημένου της Ορθοδοξίας στη νησιωτική αυτή χώρα της κεντρικής Αμερικής, ο Φιντέλ Κάστρο ζήτησε να του παρασχεθεί η δυνατότητα να επισκεφθεί την Ελλάδα και το Αγιον Όρος, που τόσο πολύ επιθυμεί να γνωρίσει.
Επιστρέφοντας ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Κωνσταντι-νούπολη, βρήκε μεταφρασμένο στα Ισπανικά το βιβλίο του Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεου «Μια βραδιά στην έρημο του Αγίου Όρους», το οποίο και έστειλε αμέσως στην Κούβα. 
 01.JPG
Θέμα του βιβλίου, το οποίο έχει μεταφρασθεί σε τουλάχιστον 10 γλώσσες, είναι η νοερά προσευχή, ή όπως αναφέρεται στον υπότιτλο, «Συζήτησι με ερημίτη για την ευχή».
Δεν ξέχασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης τη συνάντησή του με τον Φιντέλ Κάστρο και στην πρώτη του, μετά την Κούβα, επίσκεψη στο Αγιον Όρος.

Ο κ. Βαρθολομαίος σε ομιλία του αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον του Κουβανού ηγέτη για το Αγιον Όρος: «Ίσως φαίνεται περίεργο, αλλά συμβαίνουν πολλά περίεργα στην εποχή μας, που θα μπορούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε σύγχρονα θαύματα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου