ΡΟΛΟ'Ι'

Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2016

Εκοιμήθη ο Αγιορείτης Ιερομόναχος Ιωακείμ Βραχνιώτης - Οι σχέσεις του με την Πάτρα.

μια σημαντικη μορφη του συγχρονου αθωνικου μοναχισμου
Όπως έγινε γνωστό, εκοιμήθη, ο Ιερομόναχος Ιωακείμ, Γέροντας του Χιλανδαρινού Κελλίου Αγ. Νικολάου Βραχνιώτη στις Καριές στο Άγιον Όρος.  Συνδεδεμένος άρρηκτα με την Πάτρα  απ' όπου καταγόταν συνέχιζε να έχει διαρκείς επαφές, καθώς στην αχαϊκή πρωτεύουσα ζουν οι στενοί συγγενείς του, ενώ βρέθηκε κοντά και  σε οικογένειες Πατρινών που δοκιμάστηκαν βαριά.

Ο μακαριστός Ιερομ. Ιωακείμ αποτελεί μια σημαντική μορφή του συγχρόνου αθωνικού μοναχισμού.
Έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του στο Άγιον Όρος στο οποίο προσήλθε εγκαταλείποντας ακαδημαϊκή καριέρα και σίγουρα μια πετυχημένη κοσμική ζωή.
Υπήρξε υποδειγματικός τύπος ησυχαστή μοναχού κι ένας από τους σύγχρονους λογίους πατέρες του Αγίου Όρους. Διακόνησε με ζήλο ως εφημέριος στο ναό του Πρωτάτου. Διακρίνονταν για το φιλακόλουθο πνεύμα του και την αγάπη του για τη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας.
Πολλοί από τους μοναχούς που τον έζησαν μαρτυρούν για το ησυχαστικό ήθος του ανδρός, και το φιλοκαλικό και φιλήσυχο πνεύμα του. Αγαπούσε την προσευχή και τη νηστεία ήταν εγκρατής, υπάκουος, φιλάγιος και θεοφιλής.
Αν του το ζητούσαν, γινόταν διδακτικός, καταθέτοντας γνήσιο λόγο Θεού, πράγμα για το οποίο έχουμε ιδίαν πείρα από επίσκεψη που πραγματοποιήσαμε στο κελλί του και λάβαμε λόγο οικοδομής που μας ξεκούρασε και μας ανέπαυσε πνευματικά.
Είχε συνεργασία με το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, το οποίο επισκέπτονταν ετησίως, μετά από πρόσκληση του Καθηγητή Λειτουργικής Παναγιώτη Σκαλτσή και έκανε μάθημα, αφήνοντας άριστες εντυπώσεις στους φοιτητές.
Επίσης ήταν δεινός ιεροκήρυκας και τακτικά προσκαλούνταν από Μητροπόλεις και ιερούς ναούς να οικοδομήσει με τη διακονία του κηρύγματος.
Ας σημειωθεί ακόμα ότι ο αγιορείτης ιερομόναχος στην κοσμική του ζωή, υπήρξε βοηθός καθηγητής του αοίδιμου Πανεπιστημιακού δασκάλου, Ανδρέα Θεοδώρου στο αντικείμενο της Λειτουργικής και Ομιλητικής, με σπουδές στη Γαλλία και ένα σημαντικό κοσμικό βιογραφικό, με ραδιοφωνικές εκπομπές κλασικής μουσικής στην ελληνική ραδιοφωνία, γλωσσομάθεια, λαμπρή κοσμική παιδεία και μόρφωση, τα οποία εγκατέλειψε για την αγάπη του Χριστού και της Παναγίας και τον πόθο της ησυχαστικής ζωής.
Η Εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί στη 1 μ.μ. στον αγαπημένο του Ιερό Ναό του Πρωτάτου.
http://www.tempo24.gr/eidisi/99646/ekoimithi-o-agioreitis-ieromonahos-ioakeim-vrahniotis-oi-sheseis-toy-me-tin-patra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.