Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Διδαχές του Αγίου Νεκταρίου-Η πίστη.

Η αληθινή πίστη μεταβάλλει τον άνθρωπο,κυρίως εσωτερικά.Τον αλλοιώνει ιερώς και τον μεταμορφώνει σ'επίγειο άγγελο.Δεν είναι υπερβολή αυτό.Απλώς σπανίζει η αληθινή πίστη και γι αυτό τα αποτελέσματά της τα θεωρούμε σχεδόν φανταστικά.Ο Άγιος Νεκτάριος αναφέρεται στα γνωρίσματα της αληθινής πίστης και τα συνοψίζει ως εξής:Αποτέλεσμα εικόνας για διδαχες αγιου νεκταριου

Η αληθινή πίστη πληροφορεί μυστικά τον άνθρωπο για το θείο χρακτήρα της.
Τον καθοφηγεί στο δρόμο της αληθείας με τρόπο μυστικό και τον διδάσκει να τηρεί το θέλημα του Θεού.
Τον οδηγεί στην μακαριότητα και τον διδάσκει ότι το ύψιστο αγαθό που ποθεί βρίσκεται στην αγάπη του Θεού και του πλησίον.
Η αληθινή πίστη γεμίζει τον άνθρωπο με την ελπίδα,η οποία είναι αιώνια,αμείωτη,καθαρή από κάθε πάθος και πηγή ευδαιμονίας.
Γεμίζει την καρδιά του πιστού με θερμή ,ανέκφραστη,μυστική,άπειρη,αγνή,αγία αγάπη,η οποία κατακλύζει και κατακυριεύει τα πάντα.
Γεμίζει την καρδιά του με τους καρπούς του Αγίου Πνέυματος,δηλαδή τη χαρά,την ειρήνη,την μακροθυμία,την χρηστότητα και την αγαθοσύνη.
Δίνει τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος.Φωτίζει το νου του πιστού,τον κάνει σοφό και συνετό,τον πλουτίζει με την γνώση της αλήθειας,και τον άγιο φόβο του Θεού.
Αναπλάθει τον άνθρωπο που έχει διαφθαρεί από την αμαρτία και τον επαναφέρει στο αρχαίο κάλλος.
Τον αγιάζει και τον ανεβάζει στην τελειότητα.
Του ανοίγει τους οφθαλμούς της διάνοιας για να βλέπει τα αθέατα και του αποκαλύπτει τα μυστήρια.
Ο πιστός άνθρωπος έχει ηθικό σθένος και ανδρεία και δεν φοβάται από τα βάσανα της ζωής.Τον διακρίνει η δύναμη,το θάρρος,η καρτερία,η μεγαλοφροσύνη,η μεγαλοψυχία,η ελεημοσύνη,και γενικά κάθε Χριστιανική αρετή.
Του δίνει τη σωφροσύνη,την αγνότητα,την ακεραιότητα και το κάλλος της παρθενίας.
Ανεβάζει τον πιστό πιο πάνω από τους νόμους της φύσης και του δίνει τη δύναμη να νικάει την τάξη που επικρατεί στη φύση.
Η αληθινή πίστη στο Χριστό καθιστά τον άνθρωπο εικόνα του Θεού και τον εξομοιώνει με το Θεό.
ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
ΔΙΔΑΧΕΣ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου