Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

«Δύο φορές είδα τους αγγέλους», αφηγείται η γυναίκα.

Όχι μία, αλλά δύο φορές ήρθαν στον ύπνο της οι ίδιες μορφές, καλώντας την να σπεύσει στην Παναγία Χρυσοσπηλιώτισσα για να φέρει στο φως τοιχογραφίες της Παναγίας και τα οστά που ανευρέθησαν προχθές. Αυτό ανέφερε, μιλώντας στον «Φ», η κ. Άννα Εγγλεζάκη, η γυναίκα η οποία ισχυρίζεται ότι οραματίσθηκε την ανεύρεση των κρανίων και οστών. «Δύο φορές είδα τους αγγέλους», αφηγείται η γυναίκα
«Δύο μέρες πριν τα Χριστούγεννα», μας διηγήθηκε η κ. Εγγλεζάκη, «ήρθαν στον ύπνο μου τρεις άγγελοι. Παράλληλα, μια φωνή που δεν ανήκει σε αυτούς, αλλά θεωρώ ότι ήταν η Παναγία, μου μίλησε και μου ζήτησε να μεταβώ στο συγκεκριμένο ξωκκλήσι για να φέρω στην επιφάνεια τα κρανία και τα οστά αυτά, που είναι καιρός να μετακινηθούν από τον ναό, όπως μου είπε. Στο όραμά μου μεταφέρθηκα μαζί τους στον ναό, εκεί μου έδειξαν πού ήθελαν να σκάψω σε δύο σημεία.
Το επόμενο πρωί πήγα εκεί, βρήκα τα πάντα όπως τα είδα στο όνειρό μου και εντόπισα τα πρώτα δύο κρανία και οστά. Απευθύνθηκα σε κάποιο εκκλησιαστικό παράγοντα, αλλά με απέτρεψε από το να συνεχίσω να ασχολούμαι λέγοντάς μου ότι η περιοχή είναι γνωστό πως ήταν νεκροταφείο.
Δύο μέρες πριν την Πρωτοχρονιά, ξανάρθαν στον ύπνο μου οι ίδιες μορφές και η ίδια φωνή. Με κάλεσε να πάω να καθαρίσω τις σκόνες και τη στάχτη που συσσωρεύθηκαν στους τοίχους, ώστε να αποκαλυφθούν τοιχογραφίες της Παναγίας για να πιστέψουν ότι πρέπει να σκάψουμε για να έρθουν στην επιφάνεια αυτά που βρήκαμε τελικά. Έτσι και έκανα. Εργάστηκα μόνη μου, με ρούχα, σκούπες και δικά μου υλικά για ώρες, μέχρι που πόνεσαν τα χέρια μου. Και όντως κάτω από τη μαυρίλα, αποκαλύφθηκαν τοιχογραφίες της Παναγίας και του Χριστού και άλλες θρησκευτικές παραστάσεις. 
Μέσω ενός συγγενικού μου προσώπου που κατάγεται από τις Αρόδες, ήρθα σε επαφή με τον κοινοτάρχη και του ζήτησα να καλέσει και την Αστυνομία και να πάμε ξανά μαζί εκεί. Πράγμα που έγινε χθες (σ.σ. προχθές), τους υπέδειξα πού είναι τα οστά, είδαν τις τοιχογραφίες και μπόρεσα να ικανοποιήσω το τι μου ζητήθηκε από τα Θεία».
Κοσμοσυρροή χθες στις Αρόδες
Το συνήθως ερημικό ξωκκλήσι της Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας και η γαλήνια αγροτική έκταση που το περιβάλλει στην κοινότητα Αρόδων, του Ακάμα, χθες έσφυζε από ζωή. Παρά τις βροχές και το χαλάζι που έπεφτε κατά διαστήματα, κόσμος πηγαινοερχόταν για να δει από κοντά τον χώρο που διαδραματίσθηκε η ιστορία του οραματισμού της κ. Άννας Εγγλεζάκη και ο οποίος συνέτεινε στο να έρθουν στο φως τα ανθρώπινα κρανία και οστά, όπως αποκάλυψε χθες ο «Φ».
Ο Χωρεπίσκοπος Αρσινόης Νεκτάριος, λειτουργοί του Τμήματος Αρχαιοτήτων, μέλη της Αστυνομίας, αλλά και δεκάδες πιστοί πηγαινοέρχονταν όλη μέρα προκειμένου να καταστεί δυνατή η ασφαλής μεταφορά των ανευρεθέντων στα εργαστήρια των αρμόδιων τμημάτων στη Λευκωσία για τις ανθρωπολογικές εξετάσεις των ευρημάτων, αλλά και για να εξασφαλισθεί η ασφάλεια του χώρου από τυχόν κακοπροαίρετους.
Ο κοινοτάρχης Αρόδων, Ματθαίος Στεφάνου, δήλωσε στον «Φ» ότι μετά την ανεύρεση των κρανίων και οστών, ήδη λαμβάνονται από χθες μέτρα σε συνεργασία με την Εκκλησία, την Αστυνομία και το Τμήμα Αρχαιοτήτων για τη φύλαξη του εκκλησιαστικού χώρου προς αποτροπή φαινομένων αρχαιοκαπηλίας. Ήδη, τόνισε, άρχισε από χθες να κλειδώνεται το ξωκκλήσι κατά τις βραδινές ώρες.
«Έχουμε ενημερωθεί αρμοδίως», είπε, «ότι από Δευτέρας θα έρθουν στην Παναγία Χρυσοσπηλιώτισσα λειτουργοί και συνεργείο του Τμήματος Αρχαιοτήτων για έναρξη των εργασιών εξέτασης του χώρου, τυχόν άλλων ευρημάτων και της μελλοντικής ανάδειξης του μικρού ναού».
Από την πλευρά του ο Χωρεπίσκοπος Αρσινόης, Νεκτάριος, δήλωσε στον «Φ» ότι ο χώρος ήταν από αρχαίων χρόνων ταφικός χώρος, όπως μαρτυρούν τα ανευρεθέντα ανθρώπινα κρανία και οστά, αλλά υπήρξε προφανώς, παρατήρησε, και λατρευτικός χώρος. Κάτι στο οποίο συνηγορεί η ιερά τράπεζα που υπάρχει εντός του, είπε.
Κτίσμα του 1947 το ξωκκλήσι
Ο κοινοτάρχης Αρόδων, Ματθαίος Στεφάνου, επεσήμανε ότι το ξωκκλήσι είναι κτίσμα του 1947 και ανεγέρθη από γυναίκα ως τάμα για τη θεραπεία της, ωστόσο στην ίδια περιοχή υπήρχε παλαιότερα οικισμός, που είναι γνωστός με το όνομα Θερμοκρήνη στους ιστορικούς και τους κατοίκους της περιοχής. 
«Πρόκειται για οικισμό που σύμφωνα με τα γραπτά στοιχεία υφίστατο κατά τη Βυζαντινή περίοδο και τον Μεσαίωνα, αλλά που στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε», τόνισε. «Αυτό πιστεύω ότι εξηγεί την ύπαρξη τόσων ανθρώπινων οστών, αφού και πρόσφατα πάλι εντοπίστηκαν και άλλα οστά στο ίδιο μέρος».
Στο μεταξύ, τα οστά μεταφέρθηκαν ήδη από χθες στα εργαστήρια του Ινστιτούτου Γενετικής και Νευρολογίας για ανθρωπολογικές εξετάσεις, ενώ στη συνέχεια θα τύχουν μελέτης και από τους ειδικούς του Τμήματος Αρχαιοτήτων.
  Ντόρα Χριστοδούλου.
philenews.com       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου