Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ.

Φοβούνται για Μεγάλο Μπάμ στην Βουλή ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Νίκος Βούτσης, και ο Νίκος Τόσκας ως αρµόδιος Υπουργός ∆ηµόσιας Τάξης!
Σκοπιανός πρόεδρος: «Ανεπίτρεπτο να αμφισβητείται το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού μας» - Ερντογάν: «Είμαστε οι πρώτοι που αναγνωρίσαμε το συνταγματικό όνομα της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας"» και «εμείς πεθαίνουμε αλλά δεν γυρίζουμε πίσω»
Αγριο σφυροκόπημα Ερντογάν προς Ελλάδα μέσω Αλβανίας και Σκοπίων. Με εντολή Ερντογάν ναυάγησε η συμφωνία διευθέτησης των θαλάσσιων συνόρων Ελλάδος-Αλβανίας αν και προσφέραμε ότι είχαμε στα Τίρανα. Ο Αλβανός πρόεδρος εντελώς αιφνιδιαστικά δεν εξουσιοδοτεί το ΥΠΕΞ να υπογράψει την συμφωνία με την Ελλάδα! Και να ταν μόνο αυτό. Στα Σκόπια έγινε χαμός με τη δήλωση Ρ.Τ.Ερντογάν «στηρίξαμε πρώτοι το όνομα Μακεδονία και δεν κάνουμε πίσω. Πεθαίνουμε για τη Μακεδονία» κτλ.
Η επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο που πραγματοποιεί σήμερα ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος θα συναντηθεί με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και θα γίνει δεκτός και από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ μόνο αθώα δεν είναι καθώς η Γερμανίδα καγκελάριος θα υποδεχτεί τον κ. Ζάεφ στην Καγκελαρία με στρατιωτικές τιμές στις 12.00 (τοπική ώρα), ενώ περί τις 13.15 αναμένεται να δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου Ουλρίκε Ντέμερ, στην ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνονται διμερή θέματα, αλλά και τα τρέχοντα ζητήματα ευρωπαϊκής και περιφερειακής πολιτικής, δηλαδή μην κρυβόμαστε το ζήτημα της ονομασίας.
Πολύ λίγοι έχουν κατανοήσει τον ύπουλο ρόλο της Γερμανίας στο να ονομαστούν τα Σκόπια «Μακεδονία» αποσπώντας έτσι από την Ελλάδα μεγάλο μέρος της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της και μελλοντικά, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, να διεκδικήσουν ακόμα και ελληνικά εδάφη.

Με τη συμπλήρωση δέκα χρόνων (18/2/2008) από την επίσημη ανακήρυξη του Κοσόβου σε ανεξάρτητο κράτος και εν μέσω εορταστικών εκδηλώσεων, από τις οποίες, ωστόσο, απέχει η διεθνής κοινότητα, στην Πρίστινα και το Βελιγράδι βλέπουν το φως της δημοσιότητας σενάρια απόσχισης του σερβοκρατούμενου Βορρά και προσάρτησής του στη Σερβία.
Παιχνίδια με τη "φωτιά" συνεχίζει να παίζει η Άγκυρα καθώς μετά από ένα μπαράζ προκλήσεων σε διπλό ταμπλό, σε Αιγαίο και Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, οπλισμένα τουρκικά μαχητικά τροφοδότησαν έστησαν σκκηνικό έντασης και τη νύχτα.
Στόχος και πάγια επιδίωξη της Άγκυρας, είναι η διατήρηση ή ο έλεγχος της στρατηγικής σημασίας νήσου Κύπρου, παράλληλα με τη συμμετοχή της στην εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της Ν.Α. Μεσογείου, όπως διατυπώθηκε με αφοπλιστική ειλικρίνεια από τον Αχμέτ Νταβούτογλου στο βιβλίο του «Το Στρατηγικό Βάθος».
Η Τουρκία το τελευταίο διάστημα με NAVTEX (οδηγίες προς ναυτιλομένους) δεσμεύει περιοχές στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου και πολύ συχνά το θαλάσσιο χώρο του νησιωτικού συμπλέγματος Μεγίστης.
Η περιοχή αυτή έχει τεράστια γεωπολιτική σημασία, καθόσον αποτελεί σημείο οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.

Υπό το φως των εξελίξεων, ο Πρόεδρος συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη σήμερα με όλους τους αρμοδίους για ανάλυση της κατάστασης.
Η σύσκεψη που ξεκίνησε στις 19.30 το απόγευμα της Τρίτης και ολοκληρώθηκε μετά τις 21.00 το βράδυ. Στη σύσκεψη παρακάθισαν οι Υπουργοί Εξωτερικών, Ενέργειας και Άμυνας, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, λειτουργοί του ΚΣΕΔ, της ΚΥΠ και άλλοι σε μια προσπάθεια να καθοριστούν τα επόμενα βήματα που θα αποτελέσουν την αντίδραση της Λευκωσίας στα τετελεσμένα που δημιουργεί η Τουρκία στην Κυπριακή ΑΟΖ, που στοχεύει σε διακοπή του ενεργειακού της προγράμματος.
Ανακοίνωση των επόμενων βημάτων, αναμένεται να γίνει εντός της ημέρας μετά και το Συμβούλιο Αρχηγών που συγκάλεσε για τις 9 και 30 το πρωί ο Πρόεδρος, αντί των χωριστών συναντήσεων με τους αρχηγούς κομμάτων που ήταν προγραμματισμένες. Από τη στιγμή που η νέα τουρκική Navtex εκδόθηκε, δεν υπήρξε καμία τοποθέτηση από το Προεδρικό.

Η Τουρκία χρησιμοποιεί την στρατιωτική της ισχύ προσβάλλοντας την ίδια την κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και το κάνει ανεμπόδιστα. Και φυσικά αυτό είναι το πρώτο βήμα. Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση τότε η Κυπριακή Δημοκρατία θα τοποθετηθεί σε έναν θύλακα τουρκικής κυριαρχίας, ο οποίος, αργά ή γρήγορα, θα απειλήσει να την απορροφήσει μετατρέποντάς την, στην καλύτερη περίπτωση, σε τουρκικό προτεκτοράτο.
Η Ρωσία είναι πεπεισμένη ότι η Τουρκία μπορεί να διασφαλίσει πλήρως τα συμφέροντα που σχετίζονται με την ασφάλεια της μέσω του διαλόγου με την κυβέρνηση της Συρίας, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η Μόσχα «αναγνωρίζει τις προσδοκίες των Κούρδων».
«Όταν έχεις απέναντι σου ένα τρελό πρέπει να προετοιμάζεσαι για πόλεμο», δήλωσε ο συνταγματάρχης εν αποστρατεία και λέκτορας στο τμήμα Διεθνών Σχέσεων του κολλεγίου «Λήδρα», Άντης Λοΐζου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου