Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

«Όχι» των κληρικών στη νέα πρόταση της κυβέρνησης: «Καμία ουσιαστική αλλαγή»./ Επιφυλάξεις από το Οικουμενικό Πατριαρχείο για τις αλλαγές του Συντάγματος.

Ο πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, Γεώργιος Σελλής, εξέφρασε την αντίθεσή του, τονίζοντας ότι το νέο σχέδιο δεν περιλαμβάνει κάποια ουσιαστική αλλαγή.Σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Την αντίθεσή του στο σχέδιο συμφωνίας μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας εξέφρασε ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ), απαιτώντας τη διατήρηση του καθεστώτος μισθοδοσίας των κληρικών ως έχειν.
«Το κείμενο που δημοσιεύθηκε χθες (σ.σ. Τρίτη) αποτυπώνει αυτά που μας έλεγαν τόσο καιρό. Εμείς διαφωνούμε σ' αυτά» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΙΣΚΕ, Γεώργιος Σελλής, μιλώντας στο Sputnik.
Πρόσθεσε δε, ότι οι κληρικοί θα είναι ικανοποιημένοι, μόνο εφόσον το καθεστώς μισθοδοσίας διατηρηθεί στην τρέχουσα μορφή του και οι ιερείς παραμείνουν στο μισθολόγιο των δημόσιων υπαλλήλων.
Όσον αφορά τις διαφοροποιήσεις μεταξύ του αρχικού κειμένου, το οποίο είχε δημοσιευθεί τον περασμένο Νοέμβριο, και του νέου κειμένου, ο κ. Σελλής έκανε λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να «χρυσώσει το χάπι», καθώς δεν υπάρχει «καμία ουσιαστική αλλαγή».

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα ένα σχέδιο, 10 σελίδων, για την υλοποίηση της συμφωνίας Κράτους — Εκκλησίας.
«Με το σχέδιο αυτό αναιρούνται οριστικά όλες οι ανησυχίες που είχαν εκφραστεί, είτε λόγω ελλιπούς ενημέρωσης είτε λόγω παρανόησης μετά την κοινή ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο του σχεδίου συμφωνίας Πολιτείας — Εκκλησίας της 6ης Νοεμβρίου 2018» αναφέρει το δελτίο Τύπου του υπουργείου.
Όσον αφορά τη μισθοδοσία των κληρικών, το σχέδιο προβλέπει τα εξής: «Η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση όχι μόνο δεν θίγει το υφιστάμενο καθεστώς, αλλά, αντιθέτως, το βελτιώνει ουσιωδώς, καθώς η νομική θέση και τα δικαιώματα (υπηρεσιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά κ.ά.) των κληρικών για πρώτη φορά κατοχυρώνονται με τις θεσμικές εγγυήσεις που παρέχει η κύρωση διμερούς συμφωνίας.
»Με βάση τη συμφωνία και την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση, παραμένει αμετάβλητο και δεν θίγεται το υπηρεσιακό καθεστώς και η μονιμότητα των κληρικών, το ύψος των αποδοχών τους (το οποίο εξακολουθεί να καθορίζεται από το ενιαίο μισθολόγιο) και ο τρόπος και χρόνος καταβολής των αποδοχών τους.
»Επίσης, ιδρύεται Ταμείο Μισθοδοσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στο οποίο «θα καταβάλλεται ετησίως από το κράτος, σε αναγνώριση υποχρέωσης που θα απορρέει από κυρωθείσα με νόμο Συμφωνία, η δαπάνη μισθοδοσίας του αριθμού των σήμερα μισθοδοτούμενων κληρικών. Τα σχετικά ποσά δεσμεύονται, υπό τον αυστηρό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κατ' αποκλειστικότητα για τη μισθοδοσία του κλήρου, η οποία θα ενεργείται δια της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής».
sputniknews.gr

Επιφυλάξεις από το Οικουμενικό Πατριαρχείο για τις αλλαγές του Συντάγματος.

 

Συνάντηση είχε ο Γαβρόγλου με εκπροσώπους του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Μεταξύ των επιφυλάξεων που εξέφρασαν, είπαν ότι το σχέδιο Συμφωνία Πολιτείας και Εκκλησίας «θέλει επεξεργασία» από πλευράς Πατριαρχείου.Συνάντηση του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου με την Επιτροπή Διαλόγου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Τις ανησυχίες και επιφυλάξεις της για τις προωθούμενες τροποποιήσεις του Συντάγματος, εξέφρασε η αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου.
«Επαναλάβαμε την ανησυχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τον προβληματισμό του για τις συζητούμενες τροποποιήσεις του ελληνικού Συντάγματος», ανέφερε συγκεκριμένα, μετά το πέρας της συνάντησης, ο μητροπολίτης Γέρων Πριγκιποννήσων, Δημήτριος.
Όπως σημείωσε ειδικότερα, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, το Πατριαρχείο δεν επιθυμεί την τροποποίηση των άρθρων 3 και 21 του Συντάγματος.
«Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν επιθυμεί την τροποποίηση του άρθρου 3 του Συντάγματος, το οποίο έγινε στον καιρό του με πάρα πολλούς κόπους μετά από πολλές θυσίες και αναμονές και το οποίο τιμά το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ως θεσμό διεθνούς δημοσίου δικαίου και ρυθμίζει τις σχέσεις του με την ελληνική Πολιτεία και την ελλαδική Εκκλησία και αποτρέπει κρίσεις που υπήρξαν στο παρελθόν. Δεν επιθυμεί, επίσης, την προσθήκη στο άρθρο αυτό περί ουδετεροθρησκείας. Τη θεωρεί μη απαραίτητη το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Επίσης, το Πατριαρχείο τιμά την ελληνική οικογένεια. Πιστεύει, όντως, ότι είναι θεμέλιο του έθνους και δεν επιθυμεί στο άρθρο 21 να διασαλευθεί φραστικά», είπε.
Ως προς το ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου παρατήρησε ότι ο διάλογος περιελάμβανε την Εκκλησία της Ελλάδος και την ελληνική Πολιτεία χωρίς τη συμμετοχή του Πατριαρχείου και υπογράμμισε: «Η Μητέρα Εκκλησία αγκαλιάζει όλον τον κλήρο. Όχι μόνο τον κλήρο των δικών της καθεστώτων των εκκλησιαστικών εν Ελλάδι. […] Διερμηνεύσαμε στον κύριο υπουργό, ο οποίος είναι ένας πολύ σοβαρός άνθρωπος και ξέρει να ακούει, την ανησυχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου γι' αυτό. Δεν θέλει το Πατριαρχείο να διασαλευθούν τα δίκαια τα μισθολογικά, τα εργασιακά, τα ασφαλιστικά και άλλα του κλήρου».
Μάλιστα, για το κείμενο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και αφορά στην υλοποίηση της συμφωνίας μεταξύ ελλαδικής Εκκλησίας και Πολιτείας, υποστήριξε ότι «θέλει επεξεργασία» από πλευράς Πατριαρχείου.
Πάντως, χαρακτήρισε «ελπιδοφόρο» το γεγονός ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος.
Ο υπουργός Παιδείας, από την πλευρά του, ανέφερε για το θέμα της μισθοδοσίας του κλήρου: «Περιμένουμε συγκεκριμένα σχόλια και σε περίπτωση που υπάρχουν ενστάσεις, συγκεκριμένες ενστάσεις και όχι κάτι το γενικό, γιατί θεωρούμε ότι για πρώτη φορά ο κλήρος εξασφαλίζεται με τον τρόπο που πρέπει να εξασφαλίζεται σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος».
Όπως είπε, οι δύο πλευρές άρχισαν τον διάλογο σχετικά με «τις ιδιαιτερότητες και τα ιδιαίτερα προβλήματα που έχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Εκκλησία της Κρήτης, για να δούμε πώς αυτά θα μπορέσουν να λυθούν, πάλι στο πλαίσιο ενός δεδομένου σεβασμού προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και προς την Εκκλησία της Κρήτης».
Ακόμη, ο κ. Γαβρόγλου επιβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος και εξέφρασε την πεποίθηση πως θα επιλυθούν τα ζητήματα που έχουν τεθεί επί τάπητος. Ωστόσο, τόνισε ότι «την τελική ευθύνη και τον τελικό λόγο λόγο τον έχει η Πολιτεία».
sputniknews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου