Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Πυροδοτεί το κλίμα ο Γαβρόγλου: «Εκβιάζουν οι Ιερείς – Αρχισε η διαδικασία διαδοχής του Αρχιεπισκόπου».

«Λάδι στη φωτιά» ρίχνουν δηλώσεις του Κώστα Γαβρόγλου για τη διαδικασία των συζητήσεων Εκκλησίας-Πολιτείας αφού έκανε λόγο για εκβιασμό από την πλευρά του ΙΣΚΕ ενώ κάνοντας ευθεία παρέμβαση στα εκκλησιαστικά τόνισε πως έχει αρχίσει οι διεργασίες για τη διαδοχή του Αρχιεπισκόπου.


Ο υπουργός Παιδείας μιλώντας στο News 24/7 στους 88,6 και στους Βασίλη Σκουρή και Αγγελική Σπανού, είπε μεταξύ άλλων:
«Σε τέτοιου είδους δύσκολα ζητήματα οι διαδικασίες διαλόγου δεν είναι ευθύγραμμες. Υπήρξε το σχέδιο συμφωνίας Εκκλησίας-Πολιτείας, υπήρξε η αντίδραση της ιεραρχίας που δεχόταν να συζητηθούν όλα εκτός από τον μισθό. Δημιουργήθηκε μία επιτροπή από πλευράς Εκκλησίας και κυβέρνησης, συζητήσαμε, την πρώτη φορά αναλύσαμε το περιεχόμενο της συμφωνίας, τη δεύτερη φορά τους είπαμε αναλυτικά τι θα περιέχει η συμφωνία, την τρίτη φορά τους δώσαμε ένα κείμενο, η επιτροπή μας είπε ότι το διάβασε και δεν έχει εξουσιοδότηση να συζητήσει το μισθολογικό.
Η πρότασή μας εξασφαλίζει τους κληρικούς πιο πολύ απ όσο είναι σήμερα εξασφαλισμένοι. Υπάρχει απόφαση του ΣτΕ που λέει ότι δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Εμείς ενισχύουμε το καθεστώς που λέει ότι είναι υπάλληλοι της Εκκλησίας.
Ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδας δια του εκπροσώπου του κάνει δηλώσεις που δεν μας τιμούν ως κοινωνία. Τους δώσαμε ένα κείμενο δέκα σελίδων και λένε διαφωνούμε χωρίς να εξηγήσουν σε τι και γιατί. Και στο τέλος λένε έχουμε 12.000 άμβωνες και έρχονται εκλογές. Εκβιαζόμαστε; Αυτή δεν είναι η γραμμή της Εκκλησίας. Ποτέ ο Αρχιεπίσκοπος ούτε υπενόησε κάτι τέτοιο. Κάποιοι έχουν υπερβεί τις κόκκινες γραμμές. Υπάρχουν μόνο 6000 οργανικές θέσεις σε σύνολο 10.000. Τι είδους συνδικαλιστικό όργανο είναι αυτό που δεν πάει να διασφαλίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων και λέει απλώς «διαφωνούμε»; Εμείς έχουμε δηλώσει ότι θέλουμε να μπει μια τάξη, να διορθωθεί η ακαταστασία που είναι σε βάρος των κληρικών, άρα αν προχωρήσει ο διάλογος μπορούμε να προωθήσουμε οργανικές θέσεις και για τους υπόλοιπους 4.000. Ισχύει το ή όλα ή τίποτα, όπως υπαγορεύει το άρθρο 15 της συμφωνίας.
Από πλευράς μας δεν είναι καθόλου προγραμματισμένο να πάει η συμφωνία στις καλένδες. Αυτή τη στιγμή θέλουμε να εξαντλήσουμε τα περιθώρια συζήτησης. Αν χρειαστεί θα κάνουμε αλλαγές στο κείμενο της συμφωνίας. Είναι ευτύχημα ότι η Εκκλησία έχει επικεφαλής τον συγκεκριμένο ιεράρχη, τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Προφανώς έχουν ξεκινήσει διεργασίες για τη διαδοχή του αλλά χαίρει του σεβασμού, πιστεύω, των περισσότερων ιεραρχών».
vimaorthodoxias.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου