Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Σκόπια: Η εκκλησία κινεί τη διαδικασία για αναγνώριση Αυτοκέφαλου.



Η Ιερά Σύνοδος της (σχισματικής) ‘Μακεδονικής’ Εκκλησίας –Αρχιεπισκοπή Οχρίδας, έχει ως δεδομένο τώρα την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Ο μητροπολίτης Τιμόθεος μιλώντας στην ειδησεογραφική πύλη mkd.mk, δήλωσε ότι υπάρχει αισιοδοξία για την αναγνώριση του αυτοκέφαλου της εκκλησίας:
«Όλες οι προσδοκίες είναι ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα ξεκινήσει σύντομα τη διαδικασία αναγνώρισης  της ‘Μακεδονικής’ Εκκλησίας. Οι τάσεις που υπάρχουν είναι ως προς το εάν η αναγνώριση αυτή πρέπει να συνδέεται με την αναγνώριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας  της Ουκρανίας ή με την αλλαγή του ονόματος της ‘Μακεδονικής’ Εκκλησίας».
«Δεν θα αλλάξουμε όνομα»
Σύμφωνα με τον μητροπολίτη Τιμόθεο, δεν υπάρχει λόγος να βιαζόμαστε σε σχέση με την αλλαγή του ονόματος. 
Η απάντησή του ήταν:
 «Εάν παραμείνουμε στην ίδια κατάσταση, δεν θα δεχθούμε κάτι τέτοιο. Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν υποχρεώνει την Εκκλησία να αλλάξει το όνομά της, η ‘Μακεδονική’ Ορθόδοξη Εκκλησία- Αρχιεπισκοπή Οχρίδας (ΜΟΕ-ΑΟ), δεν χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν θα αλλάξουμε όνομα».
Προς το παρόν, η ΜΟΕ-ΑΟ αποφάσισε να απόσχει και μην προκαλέσει αναταραχή σε ορισμένες ορθόδοξες εκκλησίες.
 Το αίτημα της ΜΟΕ-ΑΟ για την αναγνώριση ως αυτοκέφαλης έχει εισαχθεί στη διαδικασία και ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε ότι δεσμεύεται σε αυτό. 
Όλοι συμφωνούν ότι  τα επιχειρήματα της ΜΟΕ-ΑΟ για την απόκτηση του αυτοκέφαλου είναι, φυσικά, μεγαλύτερα από αυτά της ουκρανικής εκκλησίας.
Ο Μητροπολίτης Πέτρος, εξάλλου, ελπίζει ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, μετά την  ουκρανική εκκλησία,  η ΜΟΕ-ΑΟ θα είναι η επόμενη που θα λάβει τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας (το έγγραφο της ανεξαρτησίας),  από την Κωνσταντινούπολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου