Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

Η ιστορία της Ιεράς Σταυροπηγιακής και Πατριαρχικής Μονής Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα..

Η ιστορία της Ιεράς Σταυροπηγιακής και Πατριαρχικής Μονής Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα..

Η Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα ιδρύθηκε το 752 μ.Χ. στο όρος Πυργί στην περιοχή Γαλλίαινα της Ματσούκας. Ονομάστηκε Περιστερεώτα, γιατί κατά την παράδοση τρία περιστέρια οδήγησαν μοναχούς στο σημείο όπου χτίστηκε η Μονή.
Η Μονή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα μαζί με τη Μονή της Παναγίας Σουμελά και του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος, υπήρξε σπουδαίο εθνοθρησκευτικό σύμβολο του ελληνισμού στον Πόντο.
Η Μονή γνώρισε δόξες αλλά υπέστη και καταστροφές από τις επιδρομές των βαρβάρων π.χ. Περσών και Οθωμανών. Το 1483 από φωτιά που προκλήθηκε από απροσεξία του ηγούμενου Ιωαννίκιου καταστράφηκαν έγγραφα και κώδικες, μεταξύ αυτών και το Χρυσόβουλο του αυτοκράτορα Αλέξιου Κομνηνού.
Συνολικά η Μονή είχε 392 πολυτελή δωμάτια και πλούσια βιβλιοθήκη αποτελούμενη από 7.500 τόμους βιβλίων. Συντηρούσε σχολεία ενώ πρωτοστάτησε και στην ίδρυση το 1909 της Κεντρικής Σχολής της Γαλλίαινας.
Πολλοί Πατριάρχες, Μητροπολίτες αλλά και καθηγητές και λόγιοι είχαν λάβει μόρφωση στη Μονή, η οποία λειτούργησε για 11 και πλέον αιώνες. Στις 17 Ιανουαρίου 1923 εγκαταλείφθηκε και οι εναπομείναντες μοναχοί ακολούθησαν τη μοίρα των υπολοίπων Ελλήνων προσφύγων.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατά την επίσκεψή του στην Ιερά Μονή στον Πόντο
Στην Ελλάδα οι Πόντιοι ίδρυσαν το Σωματείο Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, ενώ ανιστόρησαν και την ομώνυμη Μονή στους πρόποδες του Βερμίου. Τα επίσημα εγκαίνια της Μονής έγιναν στις 16 Ιουνίου 1978. Ανήμερα του Αγίου Γεωργίου χιλιάδες είναι οι προσκυνητές που συρρέουν στη Μονή.
Στο Ροδοχώρι της Νάουσας λειτουργεί τριώροφος ξενώνας καθώς επίσης και βιβλιοθήκη με κειμήλια, όπως η Ιερή Εικόνα, δυο μαρμάρινα περιστύλια από το Βήμα της Μονής και τα οστά των μοναχών από τη Μονή στον Πόντο.
Τα γραφεία του σωματείου, το πνευματικό και ερευνητικό κέντρο και η αίθουσα εκδηλώσεων στεγάζονται στη Θεσσαλονίκη, σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις.
Δείτε το βίντεο με τρισδιάστατη απεικόνιση της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στον Πόντο: 
peristereota.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου