Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Μόρφου Νεόφυτος: Εἴμαστε ὅλοι ἄσωτοι…

Κήρυγμα Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου στὴ Θεία Λειτουργία τῆς  Κυριακῆς τοῦ Ἀσώτου , ποὺ τελέσθηκε στὸν ἱερὸ ναὸ Ἁγίου Ἰωάννη τοῦ Ἐλεήμονος  τῆς μητροπολιτικῆς περιφέρειας Λεμεσοῦ (24.2.2019).


 H αιτία της παρουσία μας εδώ είναι η συμπλήρωση 1.400 ετών από την κοίμηση του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονος.Συνέπεσε να είναι η μέρα αυτή η Κυριακή του ασώτου.Πάντοτε ο θεός να αγιάζει τους Γέροντές μας,που μας καλλιέργησαν όχι το αίσθημα του δικαίου,αλλά το αίσθημα του ασώτου.
Θυμάμαι τον Γέροντά μου Αγιον Πορφύριον,να μου λέει : Όλοι μας είμαστε άσωτοι,όχι μόνο τα χαμένα παιδιά που έφυγαν από το σπίτι,΄'οχι μόνο οι πόρνες,οι αμαρτωλοί.Όλοι μας είμαστε άσωτοι και αν δεν το πιστεύουμε τότε δεν είμαστε Ορθόδοξοι.
Κι εμείς που αγωνιζόμαστε τότε νέα παιδιά με΄σα σε μία Αθήνα,γεμάτη από αίτια πολλών αμαρτιών,νοιώθαμε ότι μας αδικεί ο λόγος του Πορφυρίου.
Εμείς θέλαμε να μην είμαστε άσωτοι,και πηγαίναμε κοντά και μας έλεγε ότι αν δεν πιστεύεις βαθυά στην καρδιά σου ότι είσαι άσωτος,δεν είσαι Ορθόδοξος.
Και είχα λίγη επαναστατικότητα τότε και πήρα το θάρρος και το θράσσος και του είπα οσο Πρεσβύτερος υιός είσαι.,παρθενεύουμε,νηστεύουμε,κάνουμε Μετάνοιες,έχουμε κομποσχοίνια ,πηγαίνουμε από αγρυπνία σε αγρυπνία,από Μοναστήρι σε Μοναστήρι και εσύ μας λες ότι είμαστε άσωτοι;
Ναι,γιέ μου ,μου λέει κι εγώ άσωτος κι εσύ άσωτος.Γιατί όλοι μας κατά τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά έχουμε μέσα μας έναν άσωτο νου,που συνεχώς αλητεύει,που συνεχώς περιπολεύει,σε αμαρτωλές επιθυμίες,σε λογισμούς,σε κακολογίες,σε κρίσεις,σε κατακρίσεις.
Ποιός μπορεί να σταθεί μπροστά στο Χριστό και να του πει δεν είναι άσωτος,αφού δύσκολα μαζεύουμε το νου μας.Δύσκολα υποτάσσουμε το νού μας και τότε ταπεινώθηκα και ζήτησα ήμαρτον από τον Γέροντα και όταν με έβλεπε να πηγαίνω μου έλεγε καλώς τον άσωτο,για να μου το υπενθυμίζει και να έχουμε ταπεινό φρόνημα.
Άρα κι εμείς αγαπητοί συγγενείς του ασώτου είμαστε.Και ο Θεός να φυλλάξει να μην είμαστε συγγενείς του άλου του γιου,ο οποίος μόλις είδε τις χαρές ,τις πανηγύρεις και τον μόσχον τον σιτευτόν να καίγεται στη σούβλα,για τις χαρές της επιστροφής του ασώτου,δεν μπορούσε να χαρεί.
Να ένα δεύτερο κριτήριο που πρέπει να έχουμε για την Ορθοδοξία μας,αν θέλουμε να την μετρήσουμε με ένα θερμόμετρο.
Να παρακαλούμε να έχουμε γρήγορο νου,δηλαδή γρήγορη μετάνοια,αμέσως.Μόλις αμαρτήσουμε.
immorfou.org.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου