Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Νομίσματα, χαρτονομίσματα, πλαστικές κάρτες σύντομα θα είναι ιστορικά κειμήλια.

Νομίσματα, χαρτονομίσματα, πλαστικές κάρτες σύντομα θα είναι ιστορικά κειμήλια.



Οι μελλοντολόγοι έχουν προβλέψει ότι το χρονοδιάγραμμα για την άφιξη μιας κοινωνίας χωρίς μετρητά / αχρήματης κοινωνίας (cashless society) ήρθε στο προσκήνιο στις 22 Μαρτίου, όταν εμπειρογνώμονες της οικονομικής βιομηχανίας ενημέρωσαν τα μέλη του Αμερικάνικου Κογκρέσου για την ταχεία ανάπτυξη και υιοθέτηση από το κοινό, των πληρωμών μέσω κινητών.
Κατά την πρώτη από τις τρεις ακροάσεις, η Υποεπιτροπή της Βουλής περί Πιστωτικών Ιδρυμάτων και Καταναλωτικής Πίστης, σχετικά με το μέλλον του χρήματος, οι ειδικοί της τεχνολογίας σημείωσαν ότι η δυνατότητα να χρησιμοποιούμε φορητές συσκευές - smart phones – για να έχουμε πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες in-store και online έχει ήδη ανοίξει διαύλους συναλλαγών που δεν ήταν δυνατοί μόλις πριν από λίγα χρόνια.
Και, εκπληκτικά, οι ειδικοί είπαν ότι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια τα έξυπνα τηλέφωνα είναι πιθανό να γίνουν ο κύριος τρόπος με τον οποίον οι περισσότεροι Αμερικανοί θα πληρώνουν για αγαθά και υπηρεσίες, ανεξάρτητα από το μέγεθος των συναλλαγών.
Ο Ed McLaughlin, διευθύνων σύμβουλος αναδυόμενων πληρωμών της MasterCard Worldwide, στην κατάθεσή του σημείωσε ότι ενώ το 85 τοις εκατό των συναλλαγών σήμερα εξακολουθούν να διεξάγονται με την χρήση μετρητών και επιταγών, τα smart phones και η τεχνολογία Near Field Communication, αλλά και tablets iPads τώρα χρησιμοποιούνται σε αυτές παρέχοντας ένα τόσο βολικό και ασφαλές περιβάλλον ώστε η χρήση τους θα εκτοπίσει γρήγορα όχι μόνο τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα, αλλά και τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, επίσης.
Πολλοί στη νομισματική κοινότητα είναι πιθανό να είναι δύσπιστοι ενός τέτοιου μηχανισμού ταχείας πορείας απόρριψης των παραδοσιακών μορφών του χρήματος, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έχουμε περάσει περισσότερα από 30 χρόνια προσπαθώντας να αντικαταστήσουμε το χαρτονόμισμα του ενός δολαρίου με ένα δολάριο νόμισμα και απέτυχε, παρά το ότι η λογική και το κόστος επισημαίνουν σαφώς τη σοφία μιας τέτοιας αλλαγής. Πολλοί ερευνητές λένε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την αλλαγή σε δολάρια νομίσματα ήταν ο «παράγοντας ευκολία».
Αν η ευκολία είναι πραγματικά ο λόγος που το μικρό δολάριο νόμισμα έχει αποτύχει στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εμπειρογνώμονες της οικονομικής τεχνολογίας έχουν στοχεύσει καλά. Έξυπνα τηλέφωνα και tablets είναι εύκολα και η χρήση τους αυξάνεται αλματωδώς. (Οι εμπειρογνώμονες είπαν στο Κογκρέσο ότι οι ασύρματες συνδρομητικές συνδέσεις έχουν υπερβεί πλέον το συνολικό πληθυσμό των ΗΠΑ και σχεδόν η μια στις τρεις είναι έξυπνα τηλέφωνα ή ασύρματη δυνατότητα Personal Communications Digital Assistants).
Ο τραπεζικός κλάδος θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της ταχείας ανάπτυξης της τεχνολογίας της κινητής πληρωμής, ειδικά το Federal Reserve System. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η Fed υιοθετεί τη νέα τεχνολογία και παίζει ένα ηγετικό ρόλο στη χαρτογράφηση της διαδρομής προς τα τυποποιημένα πρωτόκολλα και την ασφάλεια.
Η στάση της Fed προς την τεχνολογία της κινητής πληρωμής έρχεται σε έντονη αντίθεση με την στάση της προς τα δολάρια κέρματα. Το Κογκρέσο και το Νομισματοκοπείο των Ηνωμένων Πολιτειών έπρεπε να επαιτεί και να προτρέπει την Fed στο να κάνει διαθέσιμα για το κοινό τα δολάρια κέρματα. Ουσιαστικά η Fed έχει αγνοήσει κάθε μικρό νόμισμα δολάριο - Anthony, Sacagawea, Presidential και Native American.
Συλλέκτες προσέξτε: Τα κέρματα στην τσέπη σας μπορεί να γίνουν ιστορικά κειμήλια, πολύ νωρίτερα από ό, τι μπορεί να φανταστεί. Ένα παιδί ηλικίας 3 ετών και μικρότερο σήμερα μπορεί να μην ζήσει ποτέ την εμπειρία της αγοράς μιας καραμέλας ή ενός παιχνιδιού με μετρητά. Αντ’ αυτού, είναι πιθανό να μεγαλώσει μαθαίνοντας να αξιοποιεί τα smart phones τους για να πληρώσουν για τα αντικείμενα αυτά. Το μέλλον των χρημάτων αλλάζει ραγδαία.                              http://redskywarning.blogspot.com/2012/04/blog-post_573.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου