Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ, ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Γιορτάζουμε σήμερα 30 Απριλίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Ιακώβου, του Αποστόλου και αδελφού του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Ιάκωβος, ήταν γιος του Ζεβεδαίου και της Σαλώμης και αδελφός του Αγίου και Ευαγγελιστού Ιωάννου. Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, πρωτο-συνάντησε τον Άγιο Ιάκωβο κοντά στη λίμνη της Τιβεριάδος, στο πλοίο του πατέρα του, να διορθώνει δίχτυα. Εκεί, τον κάλεσε μαζί με τον αδελφό του Άγιο Ιωάννη, αφού προηγουμένως είχε καλέσει και τα άλλα αδέλφια, τον Ανδρέα και τον Πέτρο. Ο Άγιος Ιάκωβος είχε ιδιαίτερη εκτίμηση από τον Κύριο, που σε πολλές περιπτώσεις τον έπαιρνε κοντά Του. Μάλιστα, η μητέρα των Αγίων Ιακώβου και Ιωάννη, βλέποντας αυτή την εύνοια που έδειχνε ο Κύριος στους γιους της, ζήτησε να καθίσουν τα παιδιά της δεξιά και αριστερά από το θρόνο Του, την ήμερα της Δόξας Του. Ο Κύριος μεταξύ άλλων απάντησε ότι θα έρθει καιρός που θα πιουν το ποτήρι που θα πιει Αυτός, εννοώντας, φυσικά, το Μαρτύριό Του.
Μετά την Πεντηκοστή ο Άγιος και Απόστολος Ιάκωβος κήρυξε το Ευαγγέλιο στην ευρύτερη περιοχή της Παλαιστίνης. Μεγάλο πλήθος ανθρώπων ερχόταν στη πίστη του Χριστού και άλλαζε τρόπο ζωής χάρη στο έργο του Αγίου Ιακώβου. Αυτό ενόχλησε ιδιαίτερα τους άρχοντες των Ιουδαίων, οι οποίοι, το 44 μ.Χ. τον συνέλαβαν και τον αποκεφάλισαν, ως αμνό, με διαταγή του Ηρώδου του Αγρίππα.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι Άγιοι Ιάκωβος και Ιωάννης ονομάστηκαν υιοί βροντής, για τη δύναμη του κηρύγματος τους.

Στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες, χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:

Ἦχος γ'. Θείας πίστεως.
Γόνος ἅγιος, βροντῆς ὑπάρχων, κατεβρόντησας, τὴ οἰκουμένη, τὴν τοῦ Σωτῆρος Ἰάκωβε κένωσιν, καὶ τὸ ποτήριον τούτου ἐξέπιες, μαρτυρικῶς ἐναθλήσας Ἀπόστολε, ὅθεν πάντοτε, ἐξαίτει τοὶς σὲ γεραίρουσι, πταισμάτων ἱλασμὸν καὶ μέγα ἔλεος.                     http://www.agioritikovima.gr/2011-07-14-22-28-56/6277-eorti-tou-agiou-iak%CE%BFbou-tou-apotolou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου