Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Χτίζουν τζαμί πάνω σε ερείπια εκκλησίας 1600 ετών!

Ιστορική Εκκλησία, που υπολογίζεται πως είναι 1600 ετών, καταστράφηκε  στον νομό του Ντιγιάρμπακιρ της ΝΑ Τουρκίας,λόγω έλλειψης προστασίας από τη Διεύθυνση Ιδρυμάτων της χώρας, ενώ πάνω στα ερείπια χτίζεται μνημείο και τζαμί.
 
Η Εκκλησία, που χρονολογείται από τη ρωμαϊκή εποχή, ανακαλύφθηκε το 2007 στο Ντιγιάρμπακιρ και έχει  χαρακτηριστεί Μνημείο Προστατευόμενης Κληρονομιάς από το Συμβούλιο Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς.


Οι εργασίες κατασκευής, όπως γράφει η  Hurriyet Daily News, θα ολοκληρωθούν τον επόμενο μήνα όπου το μνημείο και το τέμενος θα ανοίξουν για τους πιστούς. Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ιδρυμάτων της Τουρκίας , κ. Μετίν Εβσέν, δήλωσε ότι υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι στην περιοχή βρίσκεται ο τάφος και το τέμενος  του πρώτου κυβερνήτη του Ντιγιάρμπακιρ, Σουλτάνου Σασα... Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, τα ερείπια (σημ. εννοεί της εκκλησίας) δεν βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να εγκριθεί η κατασκευή του τεμένους και του μνημείου.

 Διάψευση :''καταστράφηκαν εσκεμμένα''

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων του Ντιγιάρμπακιρ, κ. Νετζατί Πιρίτσογλου, υποστηρίζει ότι τα ερείπια της Εκκλησίας, ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, αλλά καταστράφηκαν εσκεμμένα προκειμένου, πάνω σ’ αυτά, να κατασκευαστεί το τέμενος και το μνημείο. Κατηγορούν κύκλους του Ιδρύματος ότι δεν έλαβαν μέτρα για την προστασία της Εκκλησίας.

 Η κατασκευή του τεμένους ξεκίνησε το 2013 ενώ είναι προφανές ότι τα αρχαιολογικά ερείπια δεν έχουν διατηρηθεί και έχουν καλυφθεί με σιδηροκολώνες.              http://www.onalert.gr/stories/xtizoun-tzami-pano-se-ereipia-ekklisias

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου