Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος: Η λύση του Κυπριακού δεν θα έρθει μέσα από διαπραγματεύσεις

Συνέντευξη του Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου στον τηλεοπτικό σταθμό Sigmalive, που με παρρησία κι αρχιερατική ευθύνη μιλά για όλα όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία αφορούν όλο τον κόσμο. Ο Πανιερώτατος αναφέρεται στις προφητείες του αγίου Παϊσίου κι άλλων αγίων ανθρώπων του Θεού, που μίλησαν προ πολλών ετών για όλα αυτά τα γεγονότα που συμβαίνουν σήμερα και που οδηγούν στον μεγάλο πόλεμο που προφήτευσαν οι άγιοι μας. Επιπλέον, αναφέρεται στη λύση του Κυπριακού, τον Ερντογάν και τις οθωμανικές του βλέψεις, τη διάλυση της Τουρκίας, το ισλαμικό κράτος, την Ορθόδοξη Εκκλησία κ.ά. Αποτέλεσμα εικόνας για μητροπολιτης μορφου νεοφυτος ομιλιες 2016
Δεν αποτελεί και κανένα μυστικό ότι η αρνητική τροπή και το αδιέξοδο στο οποίο κατέληξαν οι συνομιλίες στο Mont Pelerin έφεραν απογοήτευση, όχι γιατί αναμέναμε να δεχθεί με ανοιχτές αγκάλες η Τ/κ πλευρά τις θέσεις της Ε/κ πλευράς, αλλά γιατί από την αρχή των εντατικοποιημένων διαπραγματεύσεων που προηγήθηκαν του ταξιδιού στο ελβετικό θέρετρο και το κλίμα που δημιουργήθηκε, δημιούργησαν προσδοκίες για θετική έκβαση.Η αλλαγή στην στάση του Ακιντζί.


Αυτό που διαφάνηκε κατά την παρουσία των εμπλεκόμενων πλευρών στο Mont Pelerin, και το οποίο πηγάζει από τα λεγόμενα όσων βρέθηκαν εκεί είναι η αλλαγή στάσης του Ακιντζί στην πορεία των συζητήσεων για το εδαφικό.
Οι πρώιμες συζητήσεις έδειχναν μεν διαφορές όχι όμως αγεφύρωτες, ωστόσο την κρίσιμη στιγμή ο Ακιντζί έγινε από… Τουρκοκύπριος ηγέτης, κατοχικός, σκλήρυνε τη στάση του και έπαιξε σκληρό πόκερ για τα κριτήρια ακολουθώντας τη γραμμή της Άγκυρας.
Σταθμός το αδιέξοδο… Πολύ κρίσιμη η επόμενη μέρα
Με την επιστροφή του Προέδρου Αναστασιάδη στην Κύπρο άρχισε ο σχεδιασμός ως προς τα επόμενα βήματα τα οποία θα ακολουθήσει η Ελληνοκυπριακή πλευρά σε μια προσπάθεια να μη χαθεί η γέφυρα επικοινωνίας με την τ/κ πλευρά.
Καθοριστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να διαδραματίσει ο διεθνής παράγοντας.
Ήδη ο Έιντε ενημέρωσε λεπτομερώς τον Μπαν Γκι-μουν για τις εξελίξεις σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνουν τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τον διάλογο.
«Κλειδί» η συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν
Την ίδια στιγμή η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και ο Έλληνας Πρωθυπουργός προχώρησε σε άνοιγμα προς τον Ερντογάν. Οι δύο άντρες θα έχουν συνάντηση -όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής- σε ουδέτερο έδαφος την 4η Δεκεμβρίου.
Συνάντηση η οποία αναμένεται να επικεντρωθεί στον απόηχο του Mont Pelerin καθώς και σε μια προσπάθεια ώστε ο Τούρκος Πρόεδρος να εγκαταλείψει τις αδιάλλακτες θέσεις του, την ώρα που η ΕΕ «σφίγγει» τη θηλιά γύρω από τον λαιμό του όσον αφορά στο ενδεχόμενο «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.
http://cyprustimes.com/2016/11/23/meletontas-ta-epomena-vimata-ypo-ton-fovo-tou-aprovleptou-erntogan/
Μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων ας θυμηθούμε τι είχε πει πέρσυ ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου