Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018

ΓΕΡΩΝ ΙΩΣΗΦ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΣ: Ο πνευματικός Υιός για τον Πατέρα του.


Του Γιώργου Θεοχάρη-
Με λόγια απλά αλλά με πνευματικό υπόβαθρο που εκτός από τη γνώση για τη ζωή του και το θαυμαστό έργο του μακαριστού γέροντα Ιωσήφ του Βατοπαιδινού, τροφοδοτούν τις ψυχές των αναγνωστών με αγιορείτικη ευωδία και του δίδουν πνευματικά ΄΄όπλα ΄΄ για να πορευθεί στον γνήσιο χριστιανικό βίο και να κερδίσει τον Αγιασμό της ψυχής.

Ένα ταξίδι αρετής και πνευματικού αγώνα μέσα στον αγγελικό κόσμο του μοναχισμού . Αντιξοότητες, σκληρές δοκιμασίες αλλά και πλούσιες ευλογίες, είχε η διαδρομή του φωτισμένου Αγιορείτη μοναχού .
Και το ιδανικότερο πρόσωπο που θα μπορούσε να σκιαγραφήσει καλύτερα από όλους τη βιογραφία του χαρισματούχου γέροντα είναι το πνευματικό τέκνο στο οποίο επέλεξε να δώσει τα ηνία της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου ( 1990), ο , που τον έζησε για περίπου 35 ολόκληρα χρόνια.

Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο, ´´ (1.7.1921-1.7.2009) γεύεσαι την ευωδία της αρετής που διακατείχε τον μακαριστό, γνωρίζεις έναν διαφορετικό κόσμο μέσα σε τούτο τον μάταιο κόσμο και όσο προχωράς στην ανάγνωση θέλεις κι εσύ να μιμηθείς έστω και κάτι απλό από την ενάρετη και γεμάτη ταπεινοφροσύνη ζωή του γέροντα Ιωσήφ.
Γνήσιος ασκητής, Δάσκαλος του και ιδιαίτερα ευφυής άνθρωπος , είναι μερικά μόνο από τα γνωρίσματα, όπως περιγράφονται στο βιβλίο .
Άλλωστε, ο μακαριστός είχε περάσει από το μεγαλύτερο πνευματικό πανεπιστήμιο του Αγίου Ορους που φέρνει το όνομα «Γέροντας Ιωσήφ ο Ησυχαστής ή Σπηλιώτης» ο οποίος γέμισε τον Αθω με πνευματικά παιδιά και εγγόνια…!
Ο Σωκράτης( κοσμικό όνομα του γέροντα Ιωσήφ ) μας δίδει μαθήματα ζωής με τον ασκητικό βίο του και την απόλυτη αφιέρωση στον Θεό.
Ενώ είχε αποφασίσει να γίνει ηθοποιός στο κοσμικό Χόλυγουντ, μετά από όραμα που είδε τον ίδιο τον Ιησού Χριστό, άλλαξαν όλα μέσα του και ακολούθησε τον σωτήριο δρόμο που οδηγεί στον ουράνιου κόσμο….
Επίσης, στο βιβλίο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην στενή πνευματική σχέση που διατηρούσε ο γ. Ιωσήφ με τον και μοιράζονταν σαν πνευματικά αδέλφια τα δύσκολα και εύκολα της ζωής .
Με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, γλαφυρότητα στη γραφή και θεολογία που κατανοεί κι ο μέσος αναγνώστης, ο γέροντας Εφραίμ, μας αποκαλύπτει κάθε πτυχή της ζωής του, με γεγονότα που σημάδεψαν και καθόρισαν την πορεία του πνευματικού πατέρα του .Ξετυλίγει τη ζωή του, από παιδί έως την τελευταία πνοή του με το θαυμαστό χαμόγελο, μία φωτογραφία που αναδεικνύει περίτρανα, την θεία ανταμοιβή στους εργάτες του πνεύματος.
Ακόμα, παρουσιάζεται η σημαντική συμβολή του  γέροντα στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου από τη θέση του Ά Επιτρόπου που διετέλεσε έως την Ηγουμενία και τη διαδοχή του από το πνευματικό τέκνο τον Αρχιμανδρίτη Εφραίμ ο οποίος υπήρξε Άξιος συνεχιστής και αναμορφωτής της δεύτερης μεγαλύτερης Μονής του Άθωνα .
Επίσης, ο γέροντας Ιωσήφ σε κάθε ομιλία του, έκανε εκτενής αναφορά στην μετάνοια που όπως έλεγε σημαίνει « ανάκληση του νου «! Δηλ ο νους πλανήθηκε και μόνο έτσι θα επανέλθει στη θέση του .
Ο μακαριστός δεν ξεχνούσε και τους αφού κι ο ίδιος ασκήτεψε στη Νέα Σκήτη που αγαπούσε ιδιαίτερα.
Ένα πνευματικό αριστούργημα που αξίζει να το διαβάσει κάποιος ακόμα κι εάν δεν διαθέτει βαθύ θρησκευτικό συναίσθημα .
Ο γέροντας Ιωσήφ θα διαβάζεται κι από τις επόμενες γενιές και το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί ένα ΕΥΑΓΓΓΕΛΙΟ για όσα έζησε και όσα μας άφησε να διδαχτούμε από τις νουθεσίες του και την ασκητική ζωή του.
Την ευχή του να έχουμε!
vimaorthodoxias.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου