Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Αυτός είναι αποδεδειγμένα, από τη δική μου πείρα, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να λύει ο άνθρωπος τα προβλήματά του σ’ οποιοδήποτε τομέα θέλει. Όσιος Πορφύριος o Καυσοκαλυβίτης.

Κλήμης Επίσκοπος Αγκύρας (312)
Αγαθάγγελος Αγκύρας μάρτυς, μαθητής αγίου Κλήμεντος Αγκύρας, εκ Ρώμης (296)
Σαλαμάνης ο Ησυχαστής, όσιος στον Ευφράτη Συρία (400)
Παυλίνος ο Ελεήμων και ποιητής, Επίσκοπος Nola Ιταλίας, από Bordeaux Γαλλίας (431)
Ευσέβιος ερημίτης στην Αντιόχεια Συρίας (5ος αἰ.)
Μαϊουμάς ερημίτης στη Συρία (5ος αἰ.)
Άγιοι Πατέρες της ΣΤ΄ Οικουμενικής Συνόδου (680-681)
Εορτάζουν στις 23 Ιανουαρίου
Όσιος Πορφύριος o Καυσοκαλυβίτης
Παναγία_Божией Матери Икона_Virgin Mary –Byzantine Orthodox Icon_b2672888d1e8d8348ee7115c48782050 

Ο Χριστός μας περιμένει και μόλις εμείς του ανοίξουμε μια χαραμάδα στην καρδιά μας, μπαίνει αμέσως μέσα μας και τότε τα έχουμε όλα! Είναι σαν τον ήλιο, παιδί μου, που όταν τραβήξεις λίγο την κουρτίνα στο παράθυρο, μπαίνει αμέσως το φως και οι ακτίνες του μέσα στο δωμάτιο και ζεσταινόμαστε… 
Η ελευθερία δεν κερδίζεται, αν δεν ελευθερώσομε το εσωτερικό μας απ’ τα μπερδέματα και τα πάθη.
Να έχετε εμπιστοσύνη στον Θεό.
Δεν είναι ανάγκη να προσπαθείτε και να σφίγγεσθε. Όλη σας η προσπάθεια να είναι ν’ ατενίσετε το φως, να κατακτήσετε το φως. Έτσι, αντί να δίδεσθε στη στενοχώρια, που δεν είναι του Πνεύματος του Θεού, να δίδεσθε στη δοξολογία του Θεού.
Η στενοχώρια δείχνει ότι δεν εμπιστευόμαστε τη ζωή μας στον Χριστό.
Η τελεία εμπιστοσύνη στα χέρια του Θεού -αυτή είναι η αγία ταπείνωση. Η τέλεια υπακοή στο Θεό χωρίς αντίρρηση, χωρίς αντίδραση, έστω κι αν ορισμένα πράγματα φαίνονται δύσκολα και παράλογα. Το άφημα στα χέρια του Θεού. Αυτό που λέμε στην Θεία Λειτουργία τα λέγει όλα: «πάσαν την ζωήν ημών Χριστώ τω Θεώ παραθώμεθα». Σ’ εσένα Κύριε, τα αφήνομε όλα. Αυτή είναι η εμπιστοσύνη στον Θεό. Αυτή είναι η αγία ταπείνωση. Αυτή μεταμορφώνει τον άνθρωπο. Τον καθιστά θεάνθρωπο. Ο ταπεινός πιστεύει ότι όλα εξαρτώνται απ’ τον Χριστό κι ότι ο Χριστός του δίδει την χάρι Του κι έτσι προχωράει. Όποιος έχει την αγία ταπείνωση, ζει από τώρα στην επίγεια άκτιστη Εκκλησία.
Αυτό έχει μεγάλη αξία να οδηγείσαι απ’ τον Θεό, να μην έχεις κανένα θέλημα. … Αυτή είναι η πραγματική ελευθερία. Να καίγεσαι για τον Θεό. Να καίγεσαι για τον Θεό· αυτό είναι το παν. …
Μια φορά μου είπε:
Εσύ είσαι ευλαβής. Κι αυτή σου την ευλάβεια, αυτή σου την πίστη, θέλεις να επιβάλεις στους γύρω σου. Νομίζεις ότι βγαίνει τίποτε έτσι; Κακό κάνεις. Διότι οι άνθρωποι είναι αντιδραστικοί. Λες στον άλλο να κάνει κάτι και δεν το κάνει, επειδή του το είπες. Αντιδρά και δεν το κάνει. Αν δεί εσένα να κάνεις αυτό το πράγμα, ίσως το κάνει κι εκείνος, γιατί θα σκεφτεί «αφού το κάνει αυτός, να το κάνω κι εγώ».
Και συνέχισε:
— Αν, όμως, θελήσεις να προσευχηθείς στο Χριστό και να του πείς «Χριστέ μου, σε παρακαλώ, φώτισε ή ελέησε ή κατεύθυνε αυτό το πρόσωπο» και κάμνεις συνεχώς αυτή την προσευχή, τότε ο Χριστός αρχίζει και στέλλει στο πρόσωπο εκείνο καλούς λογισμούς. Κάθε φορά, που εσύ λες, για παράδειγμα, «Κύριε, ελέησον το παιδί μου», το παιδί σου παίρνει ένα αγαθό λογισμό από τον Χριστό. Κι όσο εσύ συνεχίζεις να προσεύχεσαι, τόσο περισσότερους αγαθούς λογισμούς παίρνει το παιδί σου. Κι αν τώρα το παιδί σου είναι όπως ένα άγουρο πορτοκάλι, σιγά-σιγά θα ωριμάσει και θα γίνει όπως το θέλεις. Αυτός είναι αποδεδειγμένα, από τη δική μου πείρα, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να λύει ο άνθρωπος τα προβλήματά του σ’ οποιοδήποτε τομέα θέλει. Διότι όλοι οι άλλοι τρόποι, που οι άνθρωποι εφαρμόζουν από ένστικτο, τις πιο πολλές φορές αποτυγχάνουν.
***
Γέροντας Θαδδαίος της Βιτόβνιτσα
Πριν από οκτώ χρόνια ήρθε σε μένα κάποιος εμφανώς στενοχωρημένος. Τα μάτια του ήταν γεμάτα δάκρυα. «Τι συμβαίνει;», τον ρώτησα. Ο άνθρωπος αυτός είχε δύο γιους. Ο ένας απ’ αυτούς, φοιτητής ιατρικής, είχε σταματήσει να πηγαίνει στις παραδόσεις των μαθημάτων της σχολής του τα τελευταία δύο χρόνια.
Δεν υπήρχε σπίθα χαράς μέσα του — είχε χάσει κάθε διάθεση ζωής. Το παιδί ήταν ολότελα μπερδεμένο. Του είπα να μην ανησυχεί και να αρχίσει να πηγαίνει τον γιο του για τρέξιμο στο βουνό Αβάλα, κοντά στο Βελιγράδι, κάθε μέρα, ειδικά μεσοβδόμαδα, που δεν έχει πολύ κόσμο.
Το παιδί ήταν απλώς πολύ κουρασμένο και εξουθενωμένο από όλη την πίεση της σχολής του. Ο πατέρας ρώτησε αν έπρεπε να φέρει το παιδί σε μένα, αλλά του είπα ότι δεν ήταν απαραίτητο. Είπα ότι θα τα ξαναλέγαμε, όταν θα ερχόμουν στο Βελιγράδι.
Συναντηθήκαμε όντως κάποια μέρα, μπροστά στο ναό του Αγίου Γεωργίου στο Βελιγράδι, στο προάστιο του Μπάνοβο Μρντο. Το παιδί ήταν μια χαρά και δεν υπήρχε πάνω του ίχνος από την προηγούμενη κατάπτωση και απάθεια. Το κορμί του χρειαζόταν οξυγόνο προκειμένου να τραφεί το μυαλό.
Να είμαστε ελεύθεροι, εντελώς αφημένοι στα χέρια του Κυρίου… Γέροντος Θαδδαίου της Βιτόβνιτσα
https://iconandlight.wordpress.com/2017/06/30/18179/
Όσιος Σαλαμάνης ο Ησυχαστής, κατέστησε τον εαυτό του τελείως νεκρό στην παρούσα ζωή και αγωνιζόταν μόνο να τηρήσει το θέλημα του Θεού.
https://iconandlight.wordpress.com/2019/01/23/%cf%8c%cf%83%ce%b9%ce%bf%cf%82-%cf%83%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%bc%ce%ac%ce%bd%ce%b7%cf%82-%ce%bf-%ce%b7%cf%83%cf%85%cf%87%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%ae%cf%82-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ad%cf%83%cf%84%ce%b7%cf%83/
Άγιος Κλήμης Αγκύρας, γιος μιας αληθινής χριστιανής μητέρας, Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς
https://iconandlight.wordpress.com/2018/01/22/%ce%ac%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%ba%ce%bb%ce%ae%ce%bc%ce%b7%cf%82-%ce%b1%ce%b3%ce%ba%cf%8d%cf%81%ce%b1%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b9%ce%b1%cf%82-%ce%b1%ce%bb%ce%b7%ce%b8%ce%b9%ce%bd/
Άγιος Παυλίνος ο Ελεήμων, επίσκοπος της Νόλα (+431), Συναξάρι
https://iconandlight.wordpress.com/2018/06/22/24226/
Ο άγιος Παυλίνος ο Ελεήμων, επίσκοπος της Νόλα ήταν τόσο συμπονετικός, που παραδόθηκε στους βαρβάρους ώστε να εξαγοράσει τον γιο μιας φτωχής γυναίκας.
https://iconandlight.wordpress.com/2018/06/21/24227/
Απολυτίκιον Αγίου Παυλίνου του Ελεήμονος, επισκόπου της Νόλα. Ήχος πλ. δ’.
Εν τη υπομονή σου εκτήσω τον μισθόν σου Πάτερ Όσιε, ταις προσευχαίς αδιαλείπτως εγκαρτερήσας, τους πτωχούς αγαπήσας, και τούτοις επαρκέσας. Αλλά πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ, Παυλίνε Ελεήμον μακάριε, σωθήναι τας ψυχάς ημών.
Απολυτίκιον Αγίου Ιερομάρτυρος Κλήμεντος, επισκόπου Αγκύρας Ήχος δ’.
Κλήμα οσιότητος, και στέλεχος αθλήσεως, άνθος ιερώτατον, και καρπός ως θεόσδοτος, τοις πιστοίς πανίερε, ηδύτατος εβλάστησας. Αλλ᾽ ως Μαρτύρων σύναθλος, και ιεραρχών σύνθρονος, πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών.
Απολυτίκιον αγίου μάρτυρος Αγαθαγγέλου Ήχος δ’. Ο υψωθείς εν τω Σταυρώ.
Ως αγαθών αγγελιών προμηθέα, της προς ημάς του Ιησού ευσπλαχνίας, χαρμονικώς υμνούμεν σε Μαρτύρων στέρρεσυ γαρ Αγαθάγγελε, εναθλήσας νομίμως, στάσεως ηξίωσαι της Αγγέλων αξίως, μεθ’ ων πρεσβεύοις πάντοτε Χριστώ, πάσης ρυσθήναι, ημάς περιστάσεως.
Ήχος πλ. α’
Οι Μακαρισμοί
Ώσπερ νεφέλαι φωτειναί, την γην διήλθετε, το ύδωρ το ζων, επιρραίνοντες, και καρδίας τακείσας, αμαρτίαις θείοι Μαθηταί, πλουσίως ηρδεύσατε.
Μακάριοί εστε όταν ονειδίσωσιν υμάς, και διώξωσι, και είπωσι παν πονηρόν ρήμα καθ΄υμών ψευδόμενοι ένεκεν εμού.
Ώσπερ ακτίνες μυστικαί, Ηλίου λάμψαντος εκ Κόρης αγνής, εφωτίσατε τους εν σκότει αγνοίας, καθημένους θείοι Μαθηταί, Χριστού του Θεού ημών.
Των Αγγέλων τοις χοροίς, συναριθμούμενοι Χριστού Αθληταί, και πληρούμενοι φωτισμού ανεσπέρου, τα δυσώδη πάθη της εμής, καρδίας μειώσατε.
Μαρτυρικόν
Χαίρετε και αγαλλιάσθε, ότι ο μισθός υμών πολύς εν τοις ουρανοίς.
Τας πυρακτώσεις των δεινών, καθυπομείναντες προθύμω ψυχή, κατεφλέξατε των ειδώλων την πλάνην, και προς θείαν επαναψυχήν, μετήλθετε Μάρτυρες.
Μιμηταί των του Χριστού, παθών γενόμενοι μακάριοι, πάσαν βάσανον Αθλοφόροι Κυρίου, διελθόντες των εν ουρανοίς, τερπνών ηξιώθητε.
iconandlight.wordpress.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου