Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

Παγκράτιος: Ένας σύγχρονος Άγιος ή ένας ερημίτης;

 Παγκράτιος: Ένας σύγχρονος Άγιος ή ένας ερημίτης;

«Ο τέως Aρχιεπίσκοπος δεν με χαστούκισε, όπως φρόντισαν να διαδώσουν κάποιοι το 1996», αναφέρει στον «Φ», ο αρχιμανδρίτης Παγκράτιος Μερακλής, 26 χρόνια μετά. Λέει πως αρχικά ο τότε Αρχιεπίσκοπος δεν πείστηκε από όσα του μετέφεραν κύκλοι της Αρχιεπισκοπής περί ηθικού κωλύματος του ιδίου του Παγκράτιου. Μιλά για τους μάρτυρες κατηγορίας που κατέθεσαν εναντίον του και αναφέρει πως κάποιοι από αυτούς αργότερα του ζήτησαν συγχώρεση, κλαίγοντας. Η μεταμέλειά τους, όπως αναφέρει στον «Φ», ήταν και ο λόγος που ζήτησε από τον τότε Γενικό Εισαγγελέα, Αλέκο Μαρκίδη, να μην οδηγήσει την υπόθεση ενώπιον του Δικαστηρίου. Ο Γενικός Εισαγγελέας είχε διαπιστώσει συνωμοσία για να πληγεί ο Παγκράτιος. Ανάμεσα στους συνωμότες ήταν άτομα του περίγυρου της Αρχιεπισκοπής, θεολόγοι και άλλοι. 

Θυμάται ότι στις 19 Μαρτίου 1996 πραγματοποιήθηκε μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την Αρχιεπισκοπή και ότι κάποιοι μετέφεραν βυτιοφόρο με καύσιμα με σκοπό να την κάψουν. Μας μιλά για το AIDS από το οποίο διαγνώστηκε ότι πάσχει και για το οποίο λαμβάνει μέχρι σήμερα φαρμακευτική αγωγή. Μας μιλά για τους ανθρώπους με τους οποίους έχει επαφή και για τη ζωή του την οποία, από υλικής απόψεως, δεν θα ζήλευε κανείς.  

Από το 1996 πέρασαν ήδη 26 χρόνια και έχω την ψευδαίσθηση πως ακούω ακόμα το σύνθημα χιλιάδων ανθρώπων «Μητροπολίτης ένας, Παγκράτιος ή κανένας». Ναι, τα χρόνια πέρασαν και ο Παγκράτιος δεν έγινε ποτέ Μητροπολίτης παρόλο ότι σάρωσε στις εκλογές. Του είχαν αποδώσει ηθικό κώλυμα και του στέρησαν τον θρόνο της Μητρόπολης Μόρφου. Τελευταία φορά συναντηθήκαμε το 2010 και πρόσφατα με την ευκαιρία που ηγέρθη θέμα αποκατάστασής του, έγραψα ότι ήταν «ο Μητροπολίτης που δεν ενθρονίστηκε ποτέ». Τηλεφώνησε και ανέφερε πως ήταν ενθρονισμένος. Όταν παρατήρησα πως δεν ενθρονίστηκε, απάντησε: «Είμαι ενθρονισμένος στις καρδιές των ανθρώπων». Με την ευκαιρία διευθετήσαμε συνάντηση και τον επισκέφθηκα στη Φλάσου, όπου διαμένει. Με περίμενε κοντά στη φάρμα με τα ζώα την οποίαν διατηρεί. Προπορευόταν με ένα μονοκάμπινο όχημα, το οποίο αξίζει και δεν αξίζει €1.000. Φτάνουμε στο τουρκοκυπριακό σπίτι όπου διαμένει. Ένα μικρό ταπεινό σπίτι όπως και ο ίδιος. Πιο πολύ μοιάζει με λυόμενο, παρά με κανονικό σπίτι. Χωρίς θέρμανση τον χειμώνα, δίχως κλιματιστικό το καλοκαίρι. Μιλάμε στον ενικό όχι λόγω έλλειψης σεβασμού προς το πρόσωπό του, αλλά από κάποιας μορφής οικειότητα. Τα μαλλιά και τα γένια άσπρισαν. Τα σημάδια του πανδαμάτορος χρόνου άρχισαν να κάνουν εμφανή την παρουσία τους. Μόνο η αθωότητα στα μάτια έμεινε αναλλοίωτη, όπως και η καλοσύνη.  

«Είδα το αυτοκίνητό σου και διερωτήθηκα αν αναλογίστηκες καμιά φορά, πως αν ήσουν Μητροπολίτης θα είχες οδηγό, πολυτελές όχημα και όλες τις σχετικές ανέσεις», του λέω. Γελά και απαντά πως δεν σκέφτεται κάτι τέτοιο και ότι είναι ευχαριστημένος με αυτά που έχει. Αλλά και το σπίτι που μένεις χωρίς θέρμανση πως τα καταφέρνεις; Έχω μία θερμάστρα, και ζεσταίνομαι λίγο, λέει. 

Τον ρωτάμε πως προέκυψε η υποστήριξη του κόσμου για να διεκδικήσει τον θρόνο της Μόρφου. «Όπως εξηγεί, τον Ιανουάριο του 1996, απεβίωσε ο τότε Μητροπολίτης Μόρφου, οπόταν χήρεψε ο θρόνος. Βρισκόμουν στη Μητρόπολη Μόρφου και ο κόσμος της περιοχής της Σολιάς με γνώριζε, επειδή είχα φοιτήσει και στο γυμνάσιο της περιοχής την περίοδο 1975-1980. Ο κόσμος με γνώρισε και την περίοδο που ήμουν διάκονος στη Μητρόπολη», λέει. 

-Εσύ σκέφτηκες να διεκδικήσεις τον θρόνο; Σε ενδιέφερε; 

-Λόγω του χαρακτήρα μου, δεν επιδίωξα να μιλήσω με κανένα, ούτε και ήταν καμιά φορά στόχος στη ζωή μου να αναδειχθώ σε Μητροπολίτη. Αποτελούσε επιθυμία του κόσμου και δεν μπορείς να στραφείς κατά της βούλησης του λαού, εκτός αν πρόκειται για κάτι μη υγειές. 

-Πότε άρχισαν κάποιοι εντός της Συνόδου να αντιδρούν; 

-Αυτό εκδηλώθηκε από την αρχή. 

-Ανάμεσα σε αυτούς που αντέδρασαν εξαρχής ήταν ο τέως Αρχιεπίσκοπος; 

Ο τέως Αρχιεπίσκοπος δεν ήταν αντίθετος. Αυτό έγινε στην πορεία. 

-Τον παρέσυραν; 

-Θα περιοριστώ να πω πως από την πληροφόρηση που είχα από διάφορους εμπλεκόμενους, δεν εναντιωνόταν. Αντιλαμβάνομαι πως δεχόταν πιέσεις. 

-Είχες μιλήσει μαζί του; 

-Βεβαίως, πολλές φορές. 

-Και δεν έδειχνε να ήταν  αρνητικός… 

-Όχι, όχι. 

-Ρωτώ επειδή θυμάμαι πως τότε διέρρευσε πως σε χαστούκισε κιόλας εντός της Συνόδου. 

-Όχι, όχι. Αυτά τα μετέδιδαν κύκλοι της Αρχιεπισκοπής. Θυμάμαι κάποιος είπε «ξυλοκόπησα τον Παγκράτιο όταν έμπαινε στην Αρχιεπισκοπή» κι εγώ δεν τον είδα καν μπροστά μου όταν εισερχόμουν. 

-Ποιος ήταν αυτός; 

-Ήταν στον κύκλο της Αρχιεπισκοπής. Δεν τον είδα καν μπροστά μου και όμως έλεγε αυτά που έλεγε. Έλεγε ο καθένας τα δικά του. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ

philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου