Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

ένα μικρό διάλειμμα από τον πόλεμο για να μιλήσουμε για το Παπαγαλάκι - Καλογεράκι της Κρήτης.

 Σε μια γνωστή μοναστική αδελφότητα της Κρήτης είχε περιέλθει στην κατοχή της ένα  χαριτωμένο παπαγαλάκι.

Είχε  μόνο ένα πρόβλημα σοβαρό το παπαγαλάκι αυτό  γιατί έλεγε " κακές λέξεις" διότι τα πρώην αφεντικά του είχαν μια ταβέρνα και εκεί με τους ξένους και τους τουρίστες άκουγε τα διάφορα.

η Ηγουμένη μαζί με τις αδελφές προσπάθησαν πολλές φορές να το "εξομολογήσουν" αλλά αυτό επέμενε στο άσχημο λεξιλόγιο του.

Η επιμονή τους όμως κέρδισε και σε μια Διακαινήσιμο Εβδομάδα το παπαγαλάκι άρχισε να λέει μόνο το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.

Με τον Πασχάλιο χαιρετισμό που επαναλάμβανε του έφυγαν όλες οι κακές λέξεις και από τότε σύχναζε στα αναλόγια του Ναού επαναλαμβάνοντας τα ψαλμικά.

Μάλιστα είχε αναλάβει την φροντίδα του μια μοναχή και του έτριβαν για φαγητό μήλο, αλλά του άρεσε επίσης να τρώει τριμμένα κομματάκια ψωμιού βουτηγμένα σε λίγο λάδι.

Ήρθε η επόμενη χρονιά και φτάσανε στην αρχή της  Μεγάλης Σαρακοστής.

Ήταν ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ και η μοναχή που είχε αναλάβει την φροντίδα του Παπαγάλου του πήγε το γνωστό μενού  δηλ. τριμμένο ψωμάκι βουτηγμένο στο λάδι.

Με το που το πλησίασε η αδελφή, ο παπαγάλος τσίριξε και της είπε:  

" δεν το τρώω αυτό σήμερα, είναι νηστεία , πάρτε το από εδώ" 

Φυσικό ήταν να συγκλονιστούν όλοι τους και από τότε θεωρούσαν ότι δεν έχουν παπαγαλάκι, αλλά ένα μικρό καλογεράκι.

Η φήμη του έγινε γνωστή και ο πνευματικός της Μονής που έμενε σε διπλανό νομό ζήτησε να του πάνε να γνωρίσει το μικρό τους καλογεράκι.

Πήρε η Ηγουμένη το λεωφορείο μαζί με το 

"καλογεράκι"  και πήγε στον πνευματικό τους.

Με το που τον συνάντησαν το παπαγαλάκι κάθισε στο δεξί του ώμο, μετά πήγε στα πόδια του και του έβαλε τρεις μετάνοιες , στην συνέχεια με το ράμφος του ακούμπησε την δεξιά του και σαν να τον ασπαζόταν του είπε  ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.

Και πολλά άλλα αδελφοί με το μικρό καλογεράκι του Ιερού Παρθενώνος αυτού στην Κρήτη, που για όλους εμάς δίνουν ένα σινιάλο πνευματικό, ότι η άλογη φύση " χαριτώνεται" σε καιρούς που όλοι μας  ψαχνόμαστε μέσα στα σκοτάδια, μήπως βρούμε κανένα φωτάκι ενώ  μέσα και απέναντι μας έχουμε ΗΛΙΟ.  

  https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com/

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου