Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024

Ο Μητροπολίτης Κύπρου κάλεσε τους κατοίκους της πόλης να πάνε στα χωριά και να διανυκτερεύσουν όχι με smartphone, αλλά σε αγρυπνία, για να υποχωρήσει η αγωνία του κόσμου.

Στον σύγχρονο κόσμο, εμείς οι μοναχοί και οι λαϊκοί, άγαμοι και παντρεμένοι, αντιμετωπίζουμε την ίδια σημαντική δοκιμασία - άγχος, εξαιτίας της οποίας δεν μπορούμε να επιτύχουμε ψυχική ηρεμία. Ο κόσμος πιέζει και δεν έχουμε χρόνο να σκεφτούμε τι θα συμβεί αυτή τη στιγμή, τι άλλο θα συμβεί, τι θα αναφερθεί στις ειδήσεις. Το άγχος είναι παντού.

Σήμερα είμαστε όλοι υπερφορτωμένοι με πολλές ανησυχίες και, παραδόξως, με την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, αντί να μειώνεται, ο αριθμός τους απλώς αυξάνεται... Γι' αυτό οι άνθρωποι είναι υπερφορτωμένοι με πληροφορίες.

Όμως ο άνθρωπος βρίσκει παρηγοριά μόνο στην αλήθεια, ενώ οι τεχνολογικές καινοτομίες έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν τη ζωή ευκολότερη μόνο στη φυσική πλευρά της ζωής. Ο άνθρωπος δεν αποτελείται μόνο από σώμα, αλλά και από ψυχή.

Επομένως, είναι απαραίτητο να βρούμε έναν τρόπο να γαληνεύσουμε τόσο το σώμα όσο και την ψυχή. Υπάρχει ένα παράδοξο στη χριστιανική παράδοση: η σωματική κόπωση που προκαλείται από την αγάπη για τον Χριστό ή τη βοήθεια όσων έχουν ανάγκη φέρνει εξαιρετική γαλήνη στην ψυχή. Από αυτή την ψυχική ηρεμία το σώμα αντλεί δύναμη για νέες ενέργειες.

Όμως οι άγιοι γνώριζαν αυτή την κατάσταση ως ειρήνη, γαλήνη, χάρη και μεγάλη χαρά. Ωστόσο, η επίτευξη ψυχικής ηρεμίας απαιτεί επιμέλεια. Η αγάπη να εργάζεσαι για τον Θεό και τους άλλους είναι το κλειδί...

Σήμερα πρέπει να αφιερώσουμε χρόνο για μοναξιά και σιωπή. Παρά το γεγονός ότι δεν μπορούμε να περνάμε 24 ώρες το 24ωρο στην έρημο, όπως έκανε ο Άγιος Αντώνιος ο Μέγας, ακόμη και λίγα λεπτά σιωπής, ειδικά τη νύχτα, μπορεί να είναι ευεργετικά. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε όλη τη νύχτα για ψηφιακή τεχνολογία ή ύπνο.

-2

Αφήστε κάτω τα smartphone σας

Δεν χρειάζεται να κάθεστε σε smartphone τη νύχτα... Είναι καλύτερα να αφιερώσετε μέρος της νύχτας στην εγρήγορση και την προσευχή, μπορούν να οδηγήσουν σε διαύγεια του νου και καλό πνεύμα, φέρνοντάς μας πιο κοντά στα παραδείγματα του Αγίου Αντωνίου, του Ιωάννη του Βαπτιστή, ο προφήτης Μωυσής και ο Ηλίας. Ο Χριστός και η Υπεραγία Θεοτόκος θα μας βοηθήσουν, όπως βοήθησαν τους αναφερόμενους αγίους, τους οποίους ενώνει ο πόθος να αποκτήσουν τη Θεία χάρη και το Άγιο Πνεύμα.

Η σιωπή, η ανεμελιά, η προσευχή και η νηστεία δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά το μέσο. Και η ανάγνωση του Ψαλτηρίου είναι επίσης εργαλείο, όχι τελικός στόχος. Ο αληθινός μας στόχος είναι η πνευματική αγνότητα: «Δημιουργήσε μέσα μου καθαρή καρδιά, Θεέ, και ανανέωσε ένα ορθό πνεύμα στην κοιλιά μου» (Ψαλμ. 50:12).

Είθε ο Θεός να μας ευλογεί σε αυτόν τον ευγενή δρόμο. Για την επίτευξη μεγάλων στόχων χρειάζονται σπουδαία παραδείγματα. Σας ενθαρρύνω να διαβάσετε τους βίους των αγίων αν θέλετε να κάνετε πνευματική ζωή, ώστε να ξυπνήσει στις καρδιές μας ο πόθος για ιερή σιωπή, ανεμελιά, προσευχή και αγιότητα. Διαφορετικά, θα φτάσουμε σε μεγάλη ηλικία, έχοντας κληρονομήσει όχι την αγιότητα, αλλά την παροδικότητα...

Έκκληση στους πολίτες

Απευθύνω έκκληση στους κατοίκους της πόλης: αγωνίζεστε για τον μοντερνισμό και τη μόδα; Πήγαινε από την πόλη στο χωριό. Πάω! Αφήστε την πόλη! Βρείτε ένα ήσυχο αγροτικό μέρος όπου μπορείτε να χαλαρώσετε από τη φασαρία της πόλης, αλλά να θυμάστε ότι δεν πρέπει να φέρετε τη φασαρία της πόλης στη σιωπή της υπαίθρου, διαφορετικά θα χαθεί. Απολαμβάνοντας τη φύση έξω από την πόλη, ειδικά τη νύχτα, μπορούμε να ζήσουμε πραγματική γαλήνη. Όταν έρχομαι στην Εύρυχα, καταφέρνω να βρίσκω λίγες ώρες ησυχίας κάθε μέρα, παρά τα καθήκοντα του επισκόπου.

-3

Χρειαζόμαστε σιωπή και μίμηση των αγίων.

Αξιοποιήστε αυτές τις στιγμές σιωπής: βυθιστείτε στην ανάγνωση των Αγίων Γραφών, στραφείτε στην προσευχή, δημιουργήστε μια σύνδεση με την Αγία Τριάδα, την Παναγία και τους αγίους. Αφήστε τη ζωή των αγίων να χρησιμεύσει ως παράδειγμα για να ακολουθήσετε.

Θυμάμαι τον Άγιο Ιάκωβο της Ευβοίας. Πολλοί υποθέτουν ότι πήρε το παράδειγμά του από τον μοναχό Δαβίδ από την Εύβοια, αλλά δεν είναι έτσι. Ακολούθησε το παράδειγμα του Αγίου Δανιήλ του Στυλίτη.

Μια μέρα του Πάσχα έφαγε ελάχιστα, οπότε τον επέπληξα. Σε αυτό μου απάντησε: «Τι νομίζεις ότι έφαγε ο μοναχός Δανιήλ όταν ήταν στην κολόνα;» Φυσικά, δεν ήταν στυλίτης, αλλά ήθελε πολύ να γίνει. Και τώρα, για τη φιλοδοξία και τη μίμησή του αυτού του αγίου, ο Κύριος τον δόξασε μεταξύ των αγίων, όπως ο μοναχός Δανιήλ.

Επαναλαμβάνω λοιπόν: διάλεξε μεγαλειώδη πρότυπα και βρες ήσυχο χρόνο για τον εαυτό σου. Η σιωπή έχει ιδιαίτερη φωνή και συμβάλλει στην πνευματική εργασία. Διαβάστε το Ψαλτήρι: είναι πηγή δακρύων που καθαρίζει την καρδιά, και πηγή χαράς.

Πρόσφατα επικοινώνησε μαζί μου μια γυναίκα που διαβάζει με αγάπη τους ψαλμούς κάθε μέρα. Είπε: «Αρχικά, δεν καταλάβαινα πολλά πράγματα και συνάντησα άγνωστες λέξεις. Μετά το διάβασμα όμως νιώθω μεγάλη χαρά, άγνωστη μέχρι τότε. Από πού έρχεται στην καρδιά μου; Εξήγησα ότι η χαρά προέρχεται από τη φώτιση του Αγίου Πνεύματος.

Είτε κάνετε μοναστική είτε οικογενειακή ζωή, έχετε σπουδαία πρότυπα και αυτό θα σας ωφελήσει. Θα μπορείτε επίσης να μεταδώσετε κάτι πολύτιμο στους απογόνους σας. Και τα σύγχρονα κακά παραδείγματα από οθόνες δεν βοηθούν. Ποιος έχει τόσα διαζύγια και ευτυχία από αυτό!; Οχι. Χρειαζόμαστε παραδείγματα αγίων.

-4

Αποκάλυψη.

Πρόσφατα, ένας άνθρωπος του Θεού, ένας άγιος ανόητος, στην Κύπρο έλαβε μια αποκάλυψη από τον Κύριο, για την οποία μας είπε προσωπικά. 

Ο Χριστός του εμφανίστηκε και του είπε:

«Τι φοβούνται οι σύγχρονοι χριστιανοί; Θάνατος από ασθένεια ή κάτι άλλο; Αλλά έχω ήδη νικήσει τον θάνατο!

Γιατί εγώ, όντας Θεός, έγινα άνθρωπος; Γιατί σταυρώθηκα; Γιατί υπέφερα στο σταυρό μέχρι να πεθάνω; Για να ξεπεράσεις τον θάνατό σου! Να νικήσεις τον διάβολο που σε βασανίζει!

Ξέρετε πόσο διαρκεί ο βιολογικός θάνατος; Είναι στιγμιαίο, μόλις δύο δευτερόλεπτα. Αμέσως μετά, η ψυχή αισθάνεται και βλέπει έναν άλλο κόσμο, αιώνιο.

Ο διαχωρισμός ψυχής και σώματος μοιάζει με το πέρασμα από τη μια όχθη ενός ποταμού στην άλλη. Μόλις περάσει αυτή η δύσκολη στιγμή του χωρισμού, θα Με συναντήσεις στην απέναντι ακτή. Σας περιμένω να σας δώσω την αιώνια ζωή και την ευκαιρία να απολαύσετε το όραμα του Θείου Φωτός Μου. Αυτό είναι αν προετοιμάστηκες εκ των προτέρων και καθάρισες την ψυχή σου, αν αγαπούσες Εμένα και τους εχθρούς σου.

Γιατί λοιπόν φοβάσαι τόσο; Γιατί έχασες την εμπιστοσύνη σε Εμένα; Δεν ξέρω πότε ο καθένας σας θα αντιμετωπίσει τον χωρισμό ψυχής και σώματος;

-5

Άλλοι θα φύγουν νέοι, άλλοι σε μεγάλη ηλικία, άλλοι στην ενήλικη ζωή. Κάποιοι θα σκοτωθούν από μια σπάνια ασθένεια, άλλοι από καρκίνο, άλλοι από ατύχημα και άλλοι από άλλη αιτία. Αλλά το καθήκον σας δεν είναι η μακροζωία στη Γη, το καθήκον σας είναι η αιώνια ζωή. Και το πιο σημαντικό ερώτημα που αντιμετωπίζει ο καθένας από εσάς είναι ποια θα είναι η θέση σας στην αιωνιότητα».

Έτσι μετέφερε τα λόγια εκείνος ο άνθρωπος, ίσως κάτι πρόσθεσε ο άγιος ανόητος, αλλά πραγματικά υπάρχει κάτι να σκεφτούμε σήμερα για τον καθένα μας, όταν γύρω μας επικρατεί χάος και σύγχυση.

Συλλογή από ηχογραφήσεις εκπομπών, κηρύξεων, σημειώσεων του Μητροπολίτη Μορφ Νεοφύτου, νήσος Κύπρος.

Δόξα τω Θεώ για όλα!

dzen.ru 

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ DZEN : ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΘΕΜΑΤΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου