Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Το θαύμα της εξομολόγησης. Αληθινές ιστορίες για το Μυστήριο της Μετάνοιας!Pylneva Galina Aleksandrovna.1

 


Το θαύμα της εξομολόγησης. Αληθινές ιστορίες για το Μυστήριο της Μετάνοιας

Pylneva Galina Aleksandrovna

Από τον εκδότη

Στις μέρες μας έχουν εμφανιστεί πολλά βιβλία που σκοπό έχουν να προετοιμάσουν έναν πιστό για εξομολόγηση και να τον φέρουν σε αίσθημα μετάνοιας. Βεβαίως, τα βιβλία αυτά έχουν μεγάλη ωφέλεια και κάθε Ορθόδοξος Χριστιανός πρέπει να τα μελετήσει.

Αλλά το μυστικό της αληθινής μετάνοιας δεν περιορίζεται στη γνώση της σχετικής βιβλιογραφίας και στην ξερή απαρίθμηση των αμαρτιών κάποιου. Αυτή, αυτό το μυστήριο, λαμβάνει χώρα βαθιά στην καρδιά του μετανοούντος και εξαρτάται όχι μόνο από την πνευματική του διάθεση, αλλά και από τον Θεό, που ελεεί.

Και τεράστιο ρόλο στην εκτέλεση του μυστηρίου της εξομολόγησης παίζει ένας μάρτυρας, ένας μεσολαβητής που τοποθετείται με το θέλημα του Θεού μεταξύ του Θεού και του μετανοούντος - του ιερέα. Υπάρχουν εξομολογήσεις που, χάρη στην ευαίσθητη, βαθιά και εγκάρδια στάση του ιερέα προς το αμαρτωλό παιδί του, αναγεννούν κυριολεκτικά ολόκληρη την ύπαρξη ενός ανθρώπου, αλλάζοντας την ίδια τη δομή της ζωής του.

Για τέτοιους ιερείς και τέτοιες εξομολογήσεις αναφέρονται οι μνήμες των ορθοδόξων πιστών που συγκεντρώνονται σε αυτό το βιβλίο.

Να είσαι ευτυχισμένος!

«... Ήμουν τότε... στο δέκατο έτος. Δεν είδα την υπηρεσία του μεγάλου πατέρα Alexei Mechev, του γιου του πατέρα Sergius, που ήταν εξόριστος το 1930. Αλλά θυμόμουν την εξομολόγηση στην εκκλησία του Mechevo για το υπόλοιπο της ζωής μου. Και τώρα βλέπω ευγενικά καστανά μάτια, την εγκάρδια και ζεστή φωνή του πατέρα Boris (Kholchev), έπειτα ενός ιερέα που έκανε όρκο αγαμίας και αργότερα ενός πρεσβύτερου αρχιμανδρίτη. Η εξομολόγηση ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, κατανοητή από ένα παιδί και ταυτόχρονα φιλοσοφική και πνευματικά ζεστή, ατομική. Μου φάνηκε ότι όταν ο πατέρας Μπόρις έγειρε προς το μέρος μου και τα πυκνά μαύρα μαλλιά του έπεσαν στο αναλόγιο, ένιωσα ότι ήμουν ήδη ενήλικας και μπορούσα να καταλάβω τα πάντα.

«Όλη μου τη ζωή», είπε ο π.  Μπόρις, δείχνοντας το Ευαγγέλιο, να θυμάσαι ότι αυτό το βιβλίο περιέχει όλα όσα χρειάζεται η ψυχή σου. Θα λαμβάνετε πάντα παρηγοριά, θα είστε μαζί με τον ίδιο τον Χριστό. Προσευχήσου και θα σε βοηθάει πάντα. Εξάλλου, ξέρετε ότι ο Χριστός δεν είναι απλώς ένας «καλός Θεός». Μπορεί να επισημαίνει και να τιμωρεί, αλλά πάντα για το καλό, πάντα για το καλό.

Στάθηκα μαγεμένος.

- Θυμήσου ότι ο Χριστός είναι και Πατέρας και Φίλος για σένα, είναι και Θεός και Άνθρωπος ταυτόχρονα, το ξέρεις αυτό;

«Το ξέρω», απάντησα.

- Να θυμάσαι και να διαβάζεις το Ευαγγέλιο όλη σου τη ζωή, μην έχεις κακία στην καρδιά σου. Σε κανέναν. Να είσαι ευτυχισμένος...

apantaortodoxias.blogspot.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου