Τρίτη 26 Απριλίου 2022

Αποκυήματα νοσηρής φαντασίας με στόχο το Άγιο Όρος!

 Του Γιάννη Παπανικολάου -ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ 













Διαβάσαμε σήμερα στο Voria.gr:

«Η άρνηση του αντιπροσώπου της ρωσικής Μονής Αγίου Παντελεήμονος, π. Μακάριου, να μνημονεύσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, σκίασε το πανηγυρικό κλίμα της λιτανείας της εικόνας του Άξιον Εστί τη Δευτέρα του Πάσχα στην Αθωνική Πολιτεία….

Στο αντιπροσωπείο της Μονής Παντελεήμονος, που ήταν το τελευταίο στη σειρά, την εικόνα υποδέχτηκε ο επικεφαλής του, π. Μακάριος, ο οποίος στη δέηση που έκανε αρνήθηκε να μνημονεύσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη, όπως επιβάλλει ο Καταστατικός Χάρτης του Αγίου Όρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, ακολούθησε μικροένταση και φωνές διαμαρτυρίας από τους μοναχούς που ήταν στη λιτανεία, αλλά δεν δόθηκε συνέχεια στο περιστατικό, το οποίο πάντως αναμένεται να συζητηθεί στη Σύναξη της Ιεράς Κοινότητας που θα γίνει τη Δευτέρα 2 Μαΐου. Σύμφωνα με το τυπικό, σε κάθε αντιπροσωπείο ο αντιπρόσωπος υποδέχεται τις εικόνες της λιτανείας και τελεί δέηση, στην οποία μνημονεύει τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον ηγούμενο της εκάστοτε Μονής.».

Το ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ  επικοινώνησε με Αγιορείτες πατέρες που ήταν παρόντες στο περιστατικό, οι οποίοι μας έδωσαν τις εξής διευκρινίσεις:

– Δεν υπήρξε καμία άρνηση του Αντιπροσώπου για καμία μνημόνευση, αφού απλούστατα ο Αντιπρόσωπος δεν κάνει την δέηση ούτε την μνημόνευση.

Η δέηση στα Αντιπροσωπεία και στα κελιά κάθε μονής, όταν δεν υπάρχει διάκονός της, τελείται από τους διακόνους του Πρωτάτου που συνοδεύουν την Εικόνα, και όχι από τον Αντιπρόσωπο.

– Στο Αντιπροσωπείο της Μονής Αγίου Παντελεήμονος δεν υπήρχε διάκονος της Μονής, και η δέηση τελέστηκε από τον διάκονο του Πρωτάτου, ο οποίος φυσικά μνημόνευσε κανονικά τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη, χωρίς να υπάρξει η παραμικρή αντίδραση από τους Ρώσους πατέρες, που ήταν παρόντες.

– Δεν υπήρξε καμία απολύτως διαμαρτυρία από κανέναν μοναχό και καμία ένταση.

– Η συγκεκριμένη σημαία βρίσκεται στην ίδια θέση εδώ και μία δεκαετία περίπου και οι παλαιοί πατέρες των Καρυών την θυμούνται σε όλες τις τελευταίες λιτανείες.

Οι ίδιοι πατέρες, όταν τους ζητήσαμε να σχολιάσουν το συγκεκριμένο δημοσίευμα, έκαναν λόγο για αποκύημα νοσηρής φαντασίας, που έχει σκοπό να πλήξει το Άγιο Όρος και την ενότητά του με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Εάν το δημοσίευμα αυτό είχε γίνει εις βάρος άλλης μη ξενόφωνης μονής, αυτή θα είχε ήδη κινήσει τις διαδικασίες μήνυσης για ψευδή συκοφαντική δυσφήμιση, μάς τόνισαν με νόημα.

vimaorthodoxias.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου