Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

Γιατί υποβαθμίστηκε η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη από όλα τα ΜΜΕ;

 


Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 
Όταν επισκέφθηκε ο Πάπας την Ελλάδα, όλα τα κανάλια δεν έχαναν στιγμιότυπο από την επίσκεψή του. Ζωντανές συνδέσεις, ρεπορτάζ. Με τί κινείται ο Ποντίφικας, πού θα καταλύσει ο Πάπας, με ποιόν θα συναντηθεί και πού, όλα με κάθε λεπτομέρεια. Μόνο το τί έτρωγε που δεν μας έλεγαν.
Επισκέφθηκε ο Πρώτος της Ορθοδοξίας την Θεσσαλονίκη, το Άγ. Όρος και άλλες περιοχές της Μακεδονίας και τα νέα μεταδίδονταν με το… σταγονόμετρο.
Αν εξαιρέσουμε την μετάδοση της Θείας Λειτουργίας από το Πρωτάτο στις Καρυές, η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη- και μην ξεχνάμε και Πατριάρχη  του Γένους- υποβαθμίστηκε από όλα  τα ΜΜΕ.
Αλλά και από πλευράς κυβέρνησης δεν δόθηκε η απαιτούμενη βαρύτητα. Θυμήθηκαν κι έστειλαν ως εκπρόσωπο  τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ.Πικραμένο που λίγο ακόμη και θα είχαμε ξεχάσει ότι υπάρχει.
Αλήθεια γιατί  αυτή η αδιαφορία; Γιατί αυτή η διάκριση; Δεν είμαστε Ορθόδοξοι; Γιατί ο Αρχηγός του Βατικανού έχαιρε περισσότερης προβολής και ο Πατριάρχης του γένους αντιμετωπίζεται με αυτό τον τρόπο;
Πότε θα ξαναδούμε τον Πατριάρχη να λειτουργεί ως απλός Ιερεύς; Στα 30 χρόνια Πατριαρχίας του τον έχω δει ακόμη μία φορά και θεωρώ εαυτόν τυχερό και ευλογημένο.
Μπορεί ως ένα μεγάλο βαθμό να φταίει και η κακή οργάνωση των ταξιδιών του Πατριάρχη. Αυτό από μόνο του υποβαθμίζει την κατάσταση και της στερεί τη σοβαρότητα που πρέπει να έχει! Εδώ ούτε για  τη συνοδεία του δεν είχαν προβλέψει να υπάρχουν  δωμάτια φιλοξενίας στη Θεσσαλονίκη και έψαχναν τελευταία στιγμή.
Ο ένας μάλιστα εκ των Ιεραρχών της συνοδείας Μητροπολίτης Μιλήτου Απόστολος ξαναγύρισε να διανυκτερεύσει στη Μονή του για να μη φέρει σε δύσκολη θέση τους οργανωτές! Αν δεν ήταν η έδρα του στην Θεσσαλονίκη θα διανυκτέρευε, προφανώς, σε παγκάκι στην πλατεία  Αριστοτέλους; Και αυτό από μόνο του λέει πολλά. Και ποιος έφταιγε; Το Πατριαρχείο που δεν διασφάλισε όλες τις λεπτομερείς του ταξιδιού; Το Πανεπιστήμιο που οργάνωσε το Συνέδριο;Η Μονή Βλατάδων ως συνδιοργανώτρια; Ή μήπως οι όμορες Μητροπόλεις; Ποιος; Όποιος και αν έφταιγε ήταν το τελευταίο. Έπρεπε από το Πατριαρχείο να έχει οριστεί ένας συντονιστής που να φρόντιζε τις  λεπτομέρειες.  Εδώ ο καθένας φρόντιζε για τα του οίκου του. Και όλα τα άλλα γίνονταν εική και ως έτυχε.
 Και κάτι που δεν πρέπει να περάσει χωρίς να το επισημάνουμε. Ο Πατριάρχης ασφαλώς και  είχε την απαραίτητη αστυνομία και προστασία κατά τις μετακινήσεις του και στη Θεσσαλονίκη και στο Άγιο Όρος.Και δικαιολογείται απόλυτα.  Το βέβαιο, όμως είναι ότι είχε υποδεέστερη από αυτή που είχε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος κατά το πρόσφατο ταξίδι του στη Θεσσαλονίκη και Θράκη τον περασμένο Φεβρουάριο.. Και ναι δεν πήγαν σκυλιά για να ελέγξουν τους προορισμούς του Πατριάρχη,ούτε στο Άγιο Όρος μπήκαν σκυλιά για να κάνουν ελέγχους ή τις άλλες υπερβολές που έκαναν με τον Ελπιδοφόρο.
 Αν μη τι άλλο ο Πατριάρχης ήταν και παραμένει σεμνός και αξιοπρεπής και ξέρει πως να φέρεται. Αυτό τον έχει κάνει αγαπητό στα 30 χρόνια Πατριαρχίας του ,παρά τις δυσκολίες του χαρακτήρα που τον διέπουν ως άνθρωπο.Ουδείς τέλειος! 
Ωστόσο εγράφησαν ανυπόστατα σχόλια για δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
Ίσως περίμεναν να τα δουν αλλά η πραγματικότητα τους διέψευσε.
Είναι κρίμα στενόμυαλοι άνθρωποι να μην αντιλαμβάνονται την σημασία της θέσεως και της αποστολής του Οικουμενικού Πατριάρχου.
Είναι κρίμα να μην συνειδητοποιούν την αξία και τη σπουδαιότητα του θεσμού. Και ένα μόνο να γνωρίζουν: μολονότι  το Οικουμενικό Πατριαρχείο εδρεύει στο Φανάρι, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης ,εντούτοις έχει πάντα βαρύνουσα σημασία για το γένος μας.
Ο Πατριάρχης, ο εκάστοτε Πατριάρχης, αιώνες τώρα κρατά άσβεστη την φλόγα της Ρωμιοσύνης. Στέκει ακοίμητος βιγλάτορας μιας μακραίωνης παράδοσης του Γένους μας. 
Και είναι, όπως έλεγε ο Μακαριστός Χριστόδουλος ο πρώτος και ο τελευταίος ελεύθερος πολιορκημένος! Γιαυτό πρέπει να τον προσέχουμε ως κόρη οφθαλμού.
Και εμείς που έχουμε φθάσει σήμερα; 
Η… επέλαση της Αμάλ να έχει απασχολήσει πολύ περισσότερο τους δημοσιογράφους και τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων  απ’ ότι η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη!Αν αυτό δεν είναι κατάντια τότε τι είναι; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου