Κυριακή 29 Μαΐου 2022

ΑΓ.ΟΡΟΣ : Η Πατριαρχική Θ. Λειτουργία συλλειτουργούντων 11 Καθηγουμένων, η λιτανεία του «Άξιον εστί» και τα ηχηρά μηνύματα!

 Επιμέλεια  –ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Συλλειτουργώντων 11 Καθηγουμένων-για αποφυγή του συνωστισμού- τελέστηκε σήμερα το πρωί η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Πάνσεπτο Ιερό Ναό του Πρωτάτου του Αγίου Όρους. Παράλληλα ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας έστειλε καυτά μηνύματα εντός και εκτός της Αθωνικής Πολιτείας:




















ΗΧΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΟΝΑΧΟΥΣ !!

«Οι μοναχοί δεν είναι υπεράνω της Εκκλησίας, ή παρά τη Εκκλησία, αλλά εν τη Εκκλησία, μέσα στην Εκκλησία, εντός της Εκκλησίας και μάλιστα ως το επίλεκτο σύνταγμα αυτής», υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά την επίσκεψή του στη μονή Καρακάλλου του Αγίου Όρους, καλώντας τους μοναχούς να διαφυλάττουν τις «βασικές και αναντίρρητες αλήθειες» της αποστολικής διδασκαλίας, ενάντια σε «πειρασμούς» και σε «φωνές» που οδηγούν σε αντίθετη κατεύθυνση από την επιβεβλημένη ενότητα και λειτουργικότητα της Εκκλησίας.

ΑΓ.ΟΡΟΣ : Η Πατριαρχική Θ. Λειτουργία συλλειτουργούντων 11 Καθηγουμένων, η λιτανεία του «Άξιον εστί» και τα ηχηρά μηνύματα!

«Ατυχώς, επί δύο αφορμών, ως επί παραδείγματι, της παραχωρήσεως της αυτοκεφαλίας εις την εκκλησία της Ουκρανίας και της πανδημίας του κοροναϊού, ακούγονται φωνές, μετά λύπης και πικρίας λέγομεν και εκ του μοναχικού χώρου, αίτινες αμφισβητούν και ανατρέπουν όλη την αγίαν και πνευματέμφορον δομή την Εκκλησίας», ανέφερε ο κ. Βαρθολομαίος.

ΑΓ.ΟΡΟΣ : Η Πατριαρχική Θ. Λειτουργία συλλειτουργούντων 11 Καθηγουμένων, η λιτανεία του «Άξιον εστί» και τα ηχηρά μηνύματα!

Και προσέθεσε ότι οι «φωνές» αυτές «εξαπολύουν ύβρεις και συκοφαντίες κατά της Εκκλησίας, εξαιρέτως δε, κατά της Μητρός και Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας», ενώ εκφράζοντας τη λύπη του γι’ αυτό, σημείωσε: «Ο μοναχισμός είναι εκκλησιαστικός και ουχί ιδιωτικός. Εις την Εκκλησία δεν σωζόμεθα μόνοι μας. Η παράδοση και οι πράξεις της Ορθοδόξου Ανατολικής Εκκλησίας μας είναι επί του θέματος καθολική, άλλως εκτρεπόμεθα εις μια πεπλανημένη εκκλησιολογία».

«Όσοι ελαφρά τη καρδία διδάσκουν αντιθέτως προς τα όσα η Εκκλησία μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης, συνέσεως, προσευχής, φωτισμού και πολύ κόπου και αγωνίας αποφασίζει και πράττει, αναλαμβάνουν βαριά ευθύνη», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και προσέθεσε: «Έχετε εμπιστοσύνη εις την Εκκλησία. Το Πνεύμα, το Άγιον, συγκροτεί τον θεσμό της Εκκλησίας και οδηγεί αυτήν εις πάσαν την Αλήθειαν».

Ο κ. Βαρθολομαίος εξήγησε ότι η Εκκλησία αποτελεί, σύμφωνα με την αποστολική διδασκαλία, το σώμα του Χριστού «τουτέστιν, σύνολον και οργανισμό ενιαίον και άτμητον, εις τον οποίων τα μέλη δεν δύνανται να υπάρξουν κεχωρησμένα απ’ αλλήλων και αφ’ εαυτόν, ήτις ιθύνει και κυβερνά τα εαυτού μέλη ο Ιησούς Χριστούς».

ΑΓ.ΟΡΟΣ : Η Πατριαρχική Θ. Λειτουργία συλλειτουργούντων 11 Καθηγουμένων, η λιτανεία του «Άξιον εστί» και τα ηχηρά μηνύματα!

«Πάσα παραίτησις, εκ της αποστολικής διδασκαλίας συνιστά επικίνδυνον  αλλοίωσιν της Ορθοδόξου εκκλησιολογίας – δεν πρέπει να λησμονούμε ότι όλες οι αιρέσεις ξεκινούν από μια εσφαλμένη εκκλησιολογία. Η στρεβλή και σκολιά εκκλησιολογία σημαίνει, σε τελευταία ανάλυση, αποκλίνουσα περί του Χριστού δογματική πίστη, δηλαδή, αίρεση», σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

ΑΓ.ΟΡΟΣ : Η Πατριαρχική Θ. Λειτουργία συλλειτουργούντων 11 Καθηγουμένων, η λιτανεία του «Άξιον εστί» και τα ηχηρά μηνύματα! ΑΓ.ΟΡΟΣ : Η Πατριαρχική Θ. Λειτουργία συλλειτουργούντων 11 Καθηγουμένων, η λιτανεία του «Άξιον εστί» και τα ηχηρά μηνύματα!

Ο κ. Βαρθολομαίος υπογράμμισε, επίσης, ότι η σχέση Οικουμενικού Πατριαρχείου και Αγίου Όρους είναι «οντολογική» και «εκκλησιαστική» και η μνημόνευση του Οικουμενικού Πατριάρχη αποτελεί αναγνώριση αυτής της ενότητας και λειτουργικότητας της Εκκλησίας, από την οποία δεν εξαιρούνται οι μοναχοί, ενώ η παραμικρή απόκλιση από την «αρμονία και σύζευξη αυτήν» οδηγεί σε «αυτοαναίρεση» του μοναχισμού.

ΑΓ.ΟΡΟΣ : Η Πατριαρχική Θ. Λειτουργία συλλειτουργούντων 11 Καθηγουμένων, η λιτανεία του «Άξιον εστί» και τα ηχηρά μηνύματα!

«Η πράξη μνημονεύσεως του Πατριάρχου με το απλούστατο και κοινόν, ‘Εν πρώτοις μνήσθητι, Κύριε, του αρχιεπισκόπου ημών’, φανερώνει αδιαλείπτως τούτο, ότι επίσκοπος του τόπου (του Αγίου Όρους) ίσταται, αείποτε, ο αρχιεπίσκοπος της Κωνσταντινουπόλεως, ούτως ώστε να διασώζεται η ενότης και η λειτουργικότης του σώματος του Χριστού, δηλαδή της εκκλησίας», τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος και προσέθεσε: «Η χαρισματική τάξις των μοναχών ουδόλως εξαιρείται από αυτήν την λειτουργική ενότητα του σώματος, καθώς και η παραμικρά απόκλισις εκ της αρμονίας και συζεύξεως αυτής, θα αποτελούσε αυτοαναίρεση του μοναχισμού».


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επεσήμανε ότι «οι κίνδυνοι και οι πειρασμοί για τον μοναχό είναι πολλοί», όπως «να περιβληθεί ευθύνας αντιθέτους προς την εις Χριστόν αφιέρωση του» και υπογράμμισε ότι «οι ενασχολήσεις των μοναχών με τα επιμέρους εκκλησιαστικώς δρώμενα, άνευ της προσκλήσεως των κατά τόπους επισκόπων και μάλιστα εντόνου και θερμής, είναι καταδικαστέες», διότι είναι δυνατόν να επιφέρουν «προβλήματα, κρίσεις, επικρίσεις, ταραχάς και διχοστασίας».

«Δεν είναι έργο του μοναχού η παράλληλος δράσις του προς την τοπική εκκλησία. Ο μοναχός διδάσκει, φωτίζει και αγιάζει τον περίγυρο του, με τη συνεπή του ζωή με τους αγώνες, τη μετάνοια, τα δάκρυα, την άσκηση, την ησυχία, την αφάνεια, την ακατάπαυστο προσευχή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε ακολούθως τη Μονή Μεγίστης Λαύρας και το βράδυ του Σαββάτου, επιστρέφοντας στις Καρυές, θα παρακαθίσει σε δείπνο με μαθητές και εκπαιδευτικούς στην Αθωνιάδα Ακαδημία.

ΑΓ.ΟΡΟΣ : Η Πατριαρχική Θ. Λειτουργία συλλειτουργούντων 11 Καθηγουμένων, η λιτανεία του «Άξιον εστί» και τα ηχηρά μηνύματα!

Στην Παναγία Πορταΐτισσα στη Μονή Ιβήρων.

Ευχές για την παγκόσμια ειρήνη και ιδιαιτέρως για την ειρήνη στην Ουκρανία απηύθυνε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μετά το πέρας της θείας λειτουργίας, στην οποία χοροστάτησε, στο παρεκκλήσι της Παναγίας της Πορταΐτισσας, στη Μονή Ιβήρων, στο Άγιο Όρος, όπου βρίσκεται για επίσκεψη. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσέφερε ως δώρο μια καντήλα «για να καίει μπροστά στη σεπτή εικόνα της (Παναγίας) υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου και ιδιαιτέρως για την ταλαιπωρημένη Ουκρανία». Αφιέρωσε, επίσης, το εγκόλπιό του στην εικόνα της Παναγίας.

Την πατριαρχική θεία λειτουργία παρακολούθησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, ο οποίος εξέφρασε, σε δηλώσεις του, τη συγκίνησή του για την επίσκεψή του στο Όρος και τη χαρά του για τη συνάντηση του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. «Με μεγάλη συγκίνηση βρίσκομαι πάλι στο ιερό έδαφος του Αγίου Όρους, στο περιβόλι της Παναγίας και με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τριακονταετίας από της αναρρήσεως του Οικουμενικού Πατριάρχη στον Οικουμενικό Θρόνο» δήλωσε ο κ. Πικραμμένος και προσέθεσε: «Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και να ακούσω τους στοχασμούς του για την πορεία της Ελλάδας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου και για όλα τα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αυτό τον καιρό, στη νέα εποχή».

ΑΓ.ΟΡΟΣ : Η Πατριαρχική Θ. Λειτουργία συλλειτουργούντων 11 Καθηγουμένων, η λιτανεία του «Άξιον εστί» και τα ηχηρά μηνύματα!

«Θα ήθελα να τονίσω, επίσης, το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει η κυβέρνηση για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους και είμαι εδώ για να ακούσω τους γέροντες, τα αιτήματά τους και να κοιτάξουμε να τα επιλύσουμε», προσέθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

«Οι ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη, οι προσευχές του καθοδηγούν το σύνολο του Ορθοδόξου κόσμου και όλους εμάς σε εποχές δύσκολες με μεγάλες προκλήσεις» δήλωσε από την πλευρά του βουλευτής της Ν.Δ., εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής, Γιώργος Κουμουτσάκος και προσέθεσε: «Είναι ο λόγος του όαση και κατεύθυνση για κάτι καλύτερο, για ένα καλύτερο μέλλον».

«Είναι μεγάλη τιμή και χαρά που βρισκόμαστε στην επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Άγιον Όρος», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης, και υπογράμμισε: «Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, τα λόγια του, οι διδαχές του εξακολουθούν, όχι μόνο να είναι επίκαιρες, αλλά να δίνουν και λύσεις στα δύσκολα προβλήματα, που αντιμετωπίζουμε όλοι, ως ανθρωπότητα».

Στη Μεγίστη Λαύρα.

Επίσκεψη στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους πραγματοποίησε λίγο πριν τις 5:30 το απόγευμα του Σαββάτου 28 Μαΐου 2022 ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

vimaorthodoxias.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου