Σάββατο 15 Απριλίου 2017

Η Κέρκυρα το Πάσχα…. τα σπάει! (ΦΩΤΟ)


Πρώτη Ανάσταση στις 11 το πρωί του Μ. Σαββάτου για την Κέρκυρα. Πληθώρα κόσμου μαζεύτηκε –κυρίως- στο Πεντοφάναρο και το Λιστόν για να δει το σπάσιμο των μπότηδων, με συναγωνισμούς στο μέγεθος και την πρωτοτυπία…



Και φέτος, όπως κάθε χρόνο, μετά το πέρας της λιτανείας του Αγίου Σπυρίδωνα, τελέστηκε ο Εσπερινός της Αναστάσεως στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, οι καμπάνες όλων των εκκλησιών της πόλης σήμαναν  χαρμόσυνα και από τα μπαλκόνια των σπιτιών οι κάτοικοι έριξαν παλιά πήλινα (δοχεία, πιάτα, κεραμίδια κλπ) νέες κατασκευές και ευφάνταστους μπότηδες (πήλινα κανάτια) ειδικά διακοσμημένους για την ημέρα.


Πρόκειται για το έθιμο της «Πρώτης Ανάστασης» με τη ρίψη των «μπότηδων». Οι ρίζες αυτής της συνήθειας είναι πολύ παλιές. Ίσως με τον κρότο από το σπάσιμο να συμβολίζεται η νίκη της ζωής επί του θανάτου.


Μάλιστα πολλοί από τους μπότηδες είναι γεμάτοι νερό για να κάνουν μεγαλύτερο κρότο.


Το έθιμο αυτό, που συνδέεται με το Ευαγγελικό χορείο «Συ δε Κύριε Ανάστησόν με ίνα συντρίψω αυτούς ως σκεύη κεραμέως», είναι επιρροή από τους Ενετούς, που συνήθιζαν την Πρωτοχρονιά να πετούν από τα παράθυρά τους παλιά αντικείμενα για να τους φέρει ο νέος χρόνος καινούργια.


Μετά το σπάσιμο των κανατιών οι Φιλαρμονικές ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης παίζοντας το αλέγρο μαρς «Μην φοβάστε Γραικοί».


Και φέτος η Κέρκυρα κυριολεκτικά «τα έσπασε». Και του Χρόνου!



corfupress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου