Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

ΣΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΟΥ ΤΕΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΦΑΤΙΧ ΤΑ ΟΣΤΑ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ;;;


 ΣΧΟΛΙΟ : Η παράδοση λέει ότι τα ΄Αγια Λείψανα των 12 Αποστόλων θα εμφανιστούν αφότου δωθεί η Κωνσταντινούπολη στους Έλληνες.
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει μια μεγάλη προσπάθεια από πολλούς Τούρκους να πείσουν την διεθνή κοινότητα ότι πολύτιμες παρακαταθήκες της χριστιανοσύνης βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη, όπου μεταφερθήκαν κυρίως από τα Ιεροσόλυμα, μετά την ανακήρυξη της Πόλης σαν πρωτεύουσα της χριστιανικής Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.


Έτσι πρόσφατα δημιουργήθηκε ζήτημα από τους ισχυρισμός των Τούρκων ότι τα Άγια οστά των Δώδεκα Αποστόλων βρίσκονται θαμμένα στην Πόλη. Συγκεκριμένα ο Τούρκος δημοσιογράφος και συγγραφέας, Yasar İliksiz, συγγραφέας του βιβλίου, «Konstantinin Sırrı», δηλαδή, «Το μυστικό του Κωνσταντίνου», υποστήριξε σε ένα εκτενές ρεπορτάζ στην τουρκική εφημερίδα Sabah ότι οστά των Δώδεκα Απόστολων είναι θαμμένα κάτω από το Fatih Camısı, δηλαδή το τζαμί που έκτισε ο ίδιος ο σουλτάνος Μωάμεθ ο Πορθητής γι’ αυτό και πήρε το όνομα του.

Όπως είναι γνωστό στη θέση αυτού του τζαμιού βρίσκονταν πριν από τη άλωση ο μεγαλοπρεπής ναός των Αγίων Αποστόλων. Ο ναός αυτός δόθηκε από τον Μωάμεθ στο Πατριαρχείο μετά την άλωση για να γίνει η νέα έδρα του. Μετά όμως από ένα επεισόδιο όπου στην αυλή του βρέθηκε νεκρός ένας επιφανής Τούρκος, το Πατριαρχείο αποχώρησε από τον ναό και τον εγκατέλειψε φοβούμενο κάποια αντίποινα σε βάρος του.

Ο ναός στη συνέχεια κατεδαφίστηκε για να κτιστεί το τζαμί. Σήμερα οι Τούρκοι ανακινούν το θέμα ότι κάτω από το τζαμί, δηλαδή στα θεμέλια του ναού των Αγίων Απόστολων, βρίσκονται τα οστά των Απόστολων που είχαν μεταφερθεί εκεί, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, από τον πρώτο χριστιανό αυτοκράτορα, τον Κωνσταντίνο τον Μέγα με την πρωτοβουλία της μητέρας του, της Αγίας Ελένης.

Να σημειωθεί ότι στο ίδιο μέρος, όπως ανέφεραν οι Τούρκοι ερευνητές, κρύβεται και ο σωρός του Μεχμέτ του Πορθητή, δηλαδή του Fatih, o οποίος δεν ανοίγεται στο κοινό γιατί όπως έχουν αποκαλύψει οι ίδιοι οι Τούρκοι, στο πλάι του υπάρχει μια εικόνα της Παναγίας με τον Χριστό,
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου