Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Μαθητής που επέζησε από το δυστύχημα των Τεμπών αφιερώθηκε στον Θεό -Εγινε ιερέας [εικόνες & βίντεο]

Το ημερολόγιο έγραφε 13 Απριλίου 2003 όταν ολόκληρη η Ελλάδα «παγώνει» στο άκουσμα ενός από τα πιο συγκλονιστικά τροχαία δυστυχήματα των τελευταίων ετών. Ηταν γιατί 21 παιδιά είχαν χάσει τη ζωή τους.
Μεταξύ των επιζώντων ο μικρός τότε Μακάριος Λιακόπουλος ο οποίος μερικά χρόνια αργότερα θα αφιερωθεί για πάντα στον Θεό και θα χειροτονηθεί αρχιμανδρίτης. Ολα άλλαξαν για εκείνον μετά το τροχαίο, αφού όταν σώθηκε ήρθε πιο κοντά με την εκκλησία και η πίστη του δυνάμωσε.


Μόλις πριν από δύο ημέρες, την Κυριακή των Βαΐων στον ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Βεροίας, ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων τέλεσε την εις πρεσβύτερον χειροτονία του π. Μακαρίου Λιακόπουλου τον οποίο στο τέλος χειροτόνησε σε Αρχιμανδρίτη.
Το τραγικό τροχαίο με θύματα τους μαθητές
Απόγευμα της Κυριακής 13 Απριλίου 2003, ένα λεωφορείο με μαθητές της πρώτης Λυκείου επέστρεφε στο Μακροχώρι Ημαθίας από εκδρομή στην Αθήνα. Από το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας στην κοιλάδα των Τεμπών ο οδηγός ενός φορτηγού που μετέφερε νοβοπάν από τον Προβατώνα Έβρου στην Αθήνα, έχασε τον έλεγχο και συγκρούεται πλαγιομετωπικά με το λεωφορείο στο 388ο χιλιόμετρο στην εθνική οδό Λάρισας- Θεσσαλονίκης.

Από τη σύγκρουση 21 μαθητές βρίσκουν τραγικό θάνατο ενώ άλλοι 9 τραυματίστηκαν σοβαρά.

Οι φωτογραφίες από το δυστύχημα το έκαναν ακόμα πιο αποτρόπαιο. Το λεωφορείο είχε διαλυθεί ολοσχερώς, με τα σωστικά συνεργεία να κάνουν δυο ώρες να απεγκλωβίσουν όλους τους μαθητές. Κοιτάζοντας τις εικόνες, αρκετοί μπορούσαν να φανταστούν τι περίπου έγινε.
Οι αιτίες της σύγκρουσης αναλύθηκαν λεπτομερώς αλλά δεν έγινα ποτέ 100% σαφείς. Ο οδηγός οδηγούσε έξι ώρες χωρίς διάλειμμα και τα ελαστικά του δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Από την άλλη, το λεωφορείο είχε κριθεί ακατάλληλο λόγω παλαιότητας και έπρεπε να είχε αποσυρθεί τουλάχιστον 3 μήνες πριν.


Η δίκη έγινε τον Οκτώβριο 2008 (!), με τον οδηγό του λεωφορείου να αθωώνεται, αλλά ο οδηγός της νταλίκας καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών. Οι ιδιοκτήτες της νταλίκας αλλά και του εργοστασίου νοβοπάν, καταδικάστηκαν από 4 μέχρι 14 χρόνια. Η εταιρεία κατέβαλλε επίσης το ποσό των 8.500.000 ευρώ στις οικογένειες των θυμάτων. Όπως είπε ο αντιδήμαρχος Βέροιας το 2012, «Παρά τις τιμωρίες, παρά τις αποζημιώσεις, τα παιδιά του Μακροχωρίου δεν θα γυρίσουν ποτέ πίσω». Όπως και όλοι όσοι χάνουν καθημερινά τη ζωή τους στην άσφαλτο, με την Ελλάδα να είναι πρώτη μεταξύ 27 χωρών της ΕΕ σε τροχαία δυστυχήματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου