Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

Ο Βαρθολομαίος στην Αγκυρα για το δείπνο με Τσίπρα και Ερτογάν.

Του Γιάννη Παπανικολάου-ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση των τριών ηγετών στην πρωτεύουσα της Τουρκίας σήμερα το βράδυ. Οι προσδοκίες πολλές από όλες τις πλευρές. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο ρόδινα όσο θέλουν κάποιοι να παρουσιάζουν.

Ο δεν πρόκειται  να κάνει πίσω στο επίμαχο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης και της μισθοδοσίας του κλήρου καθώς απειλούνται έτσι και οι  μητροπόλεις των νέων χώρων αλλά κι η ηγεμονία του σε αυτές.
Ο Αλέξης Τσίπρας κι οι σύμβουλοι του, θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός θα κλείσει και αυτό το θέμα με την επιχειρηματολογία του αλλά φυσικά δεν γνωρίζει από την βυζαντινή ιδεολογία και διπλωματία που έχει ως …προνόμιο το Φανάρι.
Όσο για τον , ο θα τα βρει ακόμα δυσκολότερα στα θέματα εθνικού ενδιαφέροντος.
Στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία εστιάζει η εφημερίδα TAZ του Βερολίνου σε άρθρο της με τίτλο «Με ζητούμενο την αποκλιμάκωση».
Όπως γράφει η εφημερίδα μετά την επίλυση του ονοματολογικού με την ΠΓΔΜ ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκέπτεται με ούριο άνεμο την Τουρκία. «Το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να επιβάλει την επίλυση του ονοματολογικού παρά τις μεγάλες αντιστάσεις στο εσωτερικό ενισχύει το κύρος του στην Τουρκία. Πολλοί παρατηρητές στην Άγκυρα ελπίζουν ότι ίσως τώρα είναι εφικτή μια πρόοδος και στο ζήτημα των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο» σημειώνει.
Ωστόσο, όπως αναφέρεται, και για μια προσέγγιση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων η βελτίωση του κλίματος Ελλάδας-Τουρκίας αποτελεί προϋπόθεση.
Σύμφωνα με την ΤΑΖ οι δύο ηγέτες «έχουν συμφέρον από καλύτερες διμερείς σχέσεις: Ο μεν Τσίπρας συγκεντρώνει πόντους εν όψει των εκλογών του Οκτωβρίου, ο δε Ερντογάν επιδιώκει λόγω των προβλημάτων στη Συρία να διασφαλίσει την ηρεμία στα δυτικά σύνορα της Τουρκίας».
ΠΟΙΟΙ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ
Την ίδία ώρα το Φανάρι εξέδωσε ανακοίνωση για την μετάβαση του Βαρθολομαίου στην Αγκυρα: Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος πρόκειται να μεταβεί εντός της ημέρας στην Άγκυρα, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Εξοχ.Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας κ. Recep Tayyip Erdogan, να παρακαθήσει στο επίσημο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν του Εξοχ. Πρωθυπουργού της Ελλάδος κ.Αλεξίου Τσίπρα.
Τον Παναγιώτατο θα συνοδεύουν ο κ. Παντελεήμων Βίγκας, Άρχων Μ.Χαρτοφύλαξ της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, ο κ.Στέλιος Πούλαδος, Πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων Αθηνών, και ο κ.Γεώργιος Θεοδωρίδης, Πρόεδρος της Ορθοδόξου Κοινότητος και του Ρωμαίηκου Πνευματικού και Πολιτιστικού Συνδέσμου Σμύρνης.
vimaorthodoxias.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου