Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Ο Ναύσταθμος Σαλαμίνας υποδέχθηκε τα λείψανα του Αγ. Νικολάου.

salamina4
Με κάθε μεγαλοπρέπεια το Πολεμικό Ναυτικό υποδέχθηκε τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Νικολάου στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, στις 2 Μαΐου 2012.
Τα Ιερά Λείψανα μεταφέρθηκαν από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ.κ. Δωρόθεο, κατόπιν αιτήματος της Διοικήσεως του Ναυστάθμου και εγκρίσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεγάρων & Σαλαμίνας κ.κ. Βαρθολομαίου, στου οποίου την πνευματική δικαιοδοσία υπάγεται η Ναυτική περιοχή.
Τα Ιερά Λείψανα μεταφέρθηκαν από τον Πειραιά στη Σαλαμίνα με το «ΠΜΠ ΠΑΝΔΡΟΣΟΣ», ενώ με την άφιξή των, τα ορμούντα πλοία στο Ναύσταθμο, τα αγήματα, η φιλαρμονική του Πολεμικού Ναυτικού, και το Λύκειο Ελληνίδων απέδωσαν τις ανάλογες τιμές στον προστάτη Άγιο του Ναυτικού.
Στην προβλήτα του Ναυστάθμου τα Ιερά Λείψανα υποδέχθηκαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ελευσίνος κ.κ. Δωρόθεος, Στρατιωτικοί Ιερείς, Ιερείς της Νήσου Σαλαμίνας, καθώς επίσης ο Διοικητής Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού Αντιναύαρχος Π. Ελληνιάδης, ο Αρχηγός Στόλου Υποναύαρχος Κ. Μαζαράκης-Αινιάν, ο Διοικητής του Ναυστάθμου Αρχιπλοίαρχος Α. Μιχάλαρος, Ανώτατοι, Ανώτεροι και Κατώτεροι Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Ναύτες, Πολιτικό προσωπικό, ο Δήμαρχος Σαλαμίνας και πλήθος κόσμου από την τοπική κοινωνία.
Εν συνεχεία με πομπή τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Νικολάου μεταφέρθηκαν στον ιστορικό Ιερό Ναό του Ναυστάθμου στου οποίου το όνομα είναι αφιερωμένος ο Ναός, όπου τελέστηκε Δοξολογία.
Στην προσφώνησή του ο Στρατιωτικός Ιερέας του Ναυστάθμου Αρχιμ. Αλέξιος Ιστρατόγλου ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου για την ικανοποίηση και υλοποίηση του αιτήματος να μεταφερθεί το απότμημα του Ιερού Λειψάνου προς ευλογία και αγιασμό των υπηρετούντων στα Πλοία και στις Υπηρεσίες του Ναυστάθμου, στα Πλοία, Διοικήσεις και Υπηρεσίες του Αρχηγείου Στόλου και γενικότερα στο Πολεμικό Ναυτικό.
Τελειώνοντας ο Στρατιωτικός Ιερέας προσέφερε στον Σεβασμιώτατο ένα συμβολικό δώρο, ένα καράβι, για να θυμάται όπως είπε την επίσκεψή του στο Ναύσταθμο, αλλά και όλους εκείνους που υπηρετούν με αυτοθυσία, αυταπάρνηση και ζήλο στο Ναυτικό προασπιζόμενοι τα συμφέροντα της πατρίδας μας.
Τον Σεβασμιώτατο Σύρου επίσης προσεφώνησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ελευσίνος κ.κ. Δωρόθεος και ο Διοικητής του Ναυστάθμου Αρχιπλοίαρχος Α. Μιχάλαρος, οποίος προσέφερε μία ανάγλυφη εικόνα της Παναγίας.
Τελειώνοντας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου ευχαρίστησε για την λαμπρή υποδοχή που του επιφυλάχθηκε.
Εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνηση του που βρέθηκε στην καρδιά του Ναυτικού μεταφέροντας τον Άγιο που τόσο αγαπά, σέβεται και εναποθέτει τις ελπίδες του το Ναυτικό μας.
Στη συνέχεια έκανε αναφορά για τη ζωή και το έργο του αγίου Νικολάου και την ιστορική πορεία των Αγίων του Λειψάνων από τα Μύρα της Λυκίας μέχρι το Μπάρι της Ιταλίας και από εκεί το μικρό απότμημα στον ίδιο προσωπικά και εν συνεχεία στον ιστορικό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Ερμούπολη της Σύρου.
Ο Σεβασμιώτατος με τη σειρά του προσέφερε ως ευλογία μία εικόνα του Αγίου.
Το προσκύνημα συνεχίστηκε καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και τελείωσε με την Ακολουθία του Εσπερινού και της Παρακλήσεως.
Την επόμενη ημέρα τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ελευσίνος κ.κ. Δωροθέου και μνημόσυνο για τους κεκοιμημένους Ιερείς Διοικητές, Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς, Ναύτες και Πολιτικό Προσωπικό που υπηρέτησαν στο Ναύσταθμο.
Στις 12 το μεσημέρι με την ίδια μεγαλοπρέπεια και τις τιμές αναχώρησε το Άγιο Λείψανο από το Ναύσταθμο.
Η Πνευματική αυτή ευκαιρία με τις λατρευτικές συνάξεις τόνωσε το ηθικό των υπηρετούντων στο Πολεμικό Ναυτικό, αφού αξίζει μα σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που τα Λείψανα του Αγίου Νικολάου εισήλθαν σε Ναυτική περιοχή.
Επίσης φάνηκε για μία ακόμα φορά η ενότητα των Ενόπλων Δυνάμεων με την τοπική κοινωνία, αφού η προσέλευση των κατοίκων της Σαλαμίνας κατά το διήμερο αυτό ήταν συγκινητική και αθρόα.   http://romfea.gr/diafora-ekklisiastika/12457-naustatho-salamina-leipsana-agiou
salamina
salamina1
salamina3
salamina2
salamina5
salamina7

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου