Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά την απόρριψη της πρότασης των δανειστών .Τσίπρας σε Ευρωπαίο ηγέτη: Αύριο πάω σε εκλογές...

Η δική μας εκτίμηση είναι ότι δεν θα πάμε σε εκλογές.Τα σούπερ-μάρκετ έχουν προχωρήσει από χτες σε εκπτώσεις μέχρι 50 % σε είδη πρώτης ανάγκης,πράγμα που σημαίνει ότι αποκωδικοποιούν την πρόταση της Μέρκελ ότι αύριο πρέπει να υπάρξει απόφαση για συμφωνία ή ρήξη,ότι σε περίπτωση ρήξης θα υπάρξει την Δευτέρα <<έλεγχος κεφαλαίων>>άρα κλέινουν οι Τράπεζες με ότι αυτό συνεπάγεται.Οι πιέσεις που ασκούνται στην Κυβέρνηση από μέσα και έξω είναι αφόρητες και περιμένουμε να δούμε την έκβαση των συνομιλιών,που μπορεί να μην τελειώσουν αύριο,αλλά κάποια Κυριακή ξημερώματα......Οι δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ωρών, μετά την κίνηση της κυβέρνησης να απορρίψει την πρόταση των δανειστών ενδεχομένως υποκρύπτουν προεργασία για προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, απόφαση η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί τις επόμενες ώρες στην περίπτωση που οι δανειστές δεν μετακινηθούν από τις ανελαστικές θέσεις Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του protothema.gr, πριν από λίγες ώρες ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εκμυστηρεύτηκε σε Ευρωπαίο ηγέτη χώρας μέλους της Ευρωζώνης που πρόσκειται φιλικά στην Ελλάδα ότι με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι αυτή την στιγμή είναι έτοιμος ακόμη και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Τσίπρας σε Ευρωπαίο ηγέτη: Αύριο πάω σε εκλογές...

Η αποκάλυψη αυτή της σκέψης από τον Έλληνα πρωθυπουργό προς τον ξένο ηγέτη μπορεί να ερμηνευθεί με δύο τρόπους: Είτε ο κ. Τσίπρας έχει έτοιμο το «σχέδιο Β» αν αύριο αποτύχει η διαπραγμάτευση ή το διέρρευσε επί τούτου προκειμένου να ασκηθεί εμμέσως πίεση στους δανειστές ώστε να μετριάσουν τις απαιτήσεις τους.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του κ. Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, η ελληνική πλευρά αποκάλυψε ότι ο πρωθυπουργός επισήμανε στους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας πως δεν κατανοεί γιατί οι θεσμοί επιμένουν σε τόσο σκληρά μέτρα.

Ο πρωθυπουργός επέμεινε στην απόφασή του να απορρίψει την πρόταση των δανειστών για πεντάμηνη παράταση της υπάρχουσας συμφωνίας με χρηματοδότηση ύψους 15,5 δισ.ευρώ. «Δεν μας καλύπτει η πρόταση, γιατί και το χρηματοδοτικό μέρος της ίσα που καλύπτει τις ανάγκες για την πληρωμή των δόσεων στους δανειστές, δεν βοηθά πουθενά αλλού την οικονομία» τόνιζε στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα και συμπλήρωνε: «Δεν πρόκειται να δεχθούμε την πρόταση, όπως μας την λένε, περιμένουμε να μας φερουν άλλη πρόταση αύριο». Αν μη τι άλλο, είναι προφανές ότι με τη φρασεολογία αυτή οι συνεργάτες του πρωθυπουργού κρατούν ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο της ρήξης με τους Ευρωπαίους.

Πριν από περίπου μία ώρα, ανώτατος αξιωματούχος των θεσμών αποκάλυψε ότι οι πιστωτές αποδέχονται την μεταφορά του συντελεστή ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία στο 13%, υποχωρώντας από την απαίτησή τους να φορολογείται η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας με 23%, γεγονός το οποίο εκτιμάται ότι θα επιφέρει βαρύ πλήγμα στις τουριστικές επιχειρήσεις. Η υπαναχώρηση αυτή των θεσμών στέλνει ωστόσο το σήμα ότι οι δανειστές ενδεχομένως έχουν τα περιθώρια να υποχωρήσουν και σε άλλους τομείς.

Με non paper το οποίο αποδέσμευσε το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνεται ότι η νέα πρόταση των δανειστών για πεντάμηνη παράταση του προγράμματος με παράλληλη χρηματοδότηση, ύψους 15,5 δισ. ευρώ δεν ικανοποιεί τις ελληνικές επιδιώξεις. Εξηγώντας με ποιο σκεπτικό απέρριψε τη νέα πρόταση των δανειστών, το Μαξίμου επικαλείται την «ανεπάρκεια» της πρότασης, καθώς δημιουργεί χρηματοδοτικό κενό στο πεντάμηνο και, κατά την εκτίμηση της Αθήνας, οδηγεί, ουσιαστικά, σε νέο Μνημόνιο στο τέλος του έτους. Παράλληλα, περιλαμβάνει υφεσιακά και κοινωνικά αποδομητικά μέτρα, όπως αναφέρεται στο κυβερνητικό κείμενο.



«Όχι» Τσίπρα σε εκβιασμούς και τελεσίγραφα
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις καταστατικές της αρχές υπερασπιζόταν τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη, τον αμοιβαίο σεβασμό. Αυτές οι αρχές δεν βασίστηκαν σε εκβιασμούς και τελεσίγραφα. Και ειδικά σε αυτούς τους χαλεπούς και δύσκολους καιρούς κανένας δεν έχει το δικαίωμα να θέτει σε κίνδυνο αυτές τις αρχές» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας αποχωρώντας από τις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει με αποφασιστικό τρόπο να δίνει τον αγώνα υπέρ αυτών των αξιών. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας εκ μέρους των λαών της Ευρώπης  και φυσικά εκ μέρους του ελληνικού λαού» επισήμανε ο πρωθυπουργός και αναχώρησε για την Αθήνα όπου σε λίγη ώρα αναμένεται να συγκαλέσει εκτάκτως το Κυβερνητικό Συμβούλιο.

Παράλληλα με το μήνυμα που απέστειλε δημοσίως προς τους ηγέτες της Ευρωζώνης και τους άλλους επικεφαλής των δανειστών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας -όπως πληροφορείται το protothema.gr- σε συνομιλία του με ηγέτη άλλης χώρας της Ευρωζώνης, φιλικά προσκείμενης προς την Ελλάδα, δήλωνε αποφασισμένος να προκηρύξει πρόωρες εκλογές ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο εάν τα πράγματα συνεχιστούν με τον ίδιο τρόπο και οι δανειστές δεν υποχωρήσουν από τις άκαμπτες θέσεις τους. 

Οπως είπε ο κ. τσίπρας στον συνομιλητή του πριν αναχωρήσει από τις Βρυξέλλες προς την Αθήνα, η συμφωνία που προτείνουν οι δανειστές δεν μπορεί να περάσει, ούτε και είναι αποδεκτή από την Ελλάδα, αφού ούτε εξασφαλίζει περισσότερα χρήματα ούτε ικανοποιεί τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση και αναπόφευκτα μπορεί να οδηγήσει σε προκήρυξη εκλογών ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο. Οι εξελίξεις των επομένων ωρών θα αποδείξουν αν ο κ. Τσίπρας εννοούσε αυτά που έλεγε στον ηγέτη με τον οποίο συνομίλησε ή αν με την εκδήλωση της πρόθεσής του να προκηρύξει πρόωρες εκλογές επιχειρεί να αποκομίσει ακόμη περισσότερα ανταλλάγματα από τους δανειστές προτού καταλήξει σε συμφωνία.  http://www.protothema.gr/politics/article/488088/tsipras-se-europaio-igeti-pao-se-ekloges-/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου