Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Ισραηλινές αστυνομικές δυνάμεις μπήκαν στο Τέμενος του Ομάρ και συγκρούστηκαν με Παλαιστίνιους.

Οι αστυνομικές δυνάμεις μπήκαν στο Τζαμί του Aλ-Ακσά(Τέμενος του Ομάρ)κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με μουσουλμάνους πιστούς την Παρασκευή το απόγευμα, που οδήγησαν σε ένα ωριαίο κλείσιμο του ιερού χώρου στην Ιερουσαλήμ.Η αστυνομία βλέπει έξω από το τζαμί Al-Aqsa κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μετά τις προσευχές της Παρασκευής το απόγευμα στο συγκρότημα Temple Mount στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ στις 27 Ιουλίου 2018. (Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας)

Η ασυνήθιστη απόφαση να εκδιώξει βίαια τους Παλαιστίνιους από το τζαμί διατάχθηκε από τον διοικητή της αστυνομίας της Ιερουσαλήμ, Γιοράμ Χάλεβι, δήλωσε η αστυνομία και ήρθε όταν δεκάδες άνθρωποι μπλόκαραν το σπίτι της λατρείας.
Το Τζαμί Aλ-Ακσά(Τέμενος του Ομάρ) είναι ο τρίτος ιερός τόπος στο Ισλάμ και κάθεται στην κορυφή του Όρους του Ναού, το πιο ιερό μέρος στον Ιουδαϊσμό και σεβαστό σαν το σπίτι των αρχαίων εβραϊκών ναών.
Λίγο μετά την ανακοίνωση αστυνομικών που είχαν εισέλθει στο τζαμί, το πρακτορείο ειδήσεων AFP ανέφερε ότι οι πύλες στο Όρος του Ναού έχουν ξανανοίξει, περίπου τέσσερις ώρες  αργότερα,αφότου η αστυνομία έκλεισε για πρώτη φορά το χώρο.
Το κλείσιμο στο Όρος του Ναού και η απόφαση για εκκαθάριση των προσκυνητών, ήρθε όταν η αστυνομία είπε ότι επιτέθηκαν με πυροτεχνήματα και πέτρες, μετά τις προσευχές της Παρασκευής το απόγευμα.
Η αστυνομία συνέλαβε 24 υπόπτους κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, 16 από τους οποίους είχαν μπλοκάρει στο τζαμί και δήλωσαν ότι αναμένονται περαιτέρω συλλήψεις. Επιπλέον, τέσσερις αξιωματικοί έλαβαν ιατρική περίθαλψη αφού τραυματίστηκαν στις ταραχές.
"Η αστυνομία σκοπεύει να δράσει με ένα ισχυρό και ασυμβίβαστο τρόπο ενάντια στους υπόπτους που συνελήφθησαν και σε άλλους εμπλεκόμενους", ανέφερε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας σε δήλωση.
Η Waqf, η θρησκευτική αρχή που διέπει την περιοχή, δημοσίευσε βίντεο που δείχνουν τους αστυνομικούς να ρίχνουν δακρυγόνα στους Παλαιστίνιους μέσα στο τζαμί.
Η Ιορδανία, η οποία αναγνωρίζεται σαν θεματοφύλακας των θρησκευτικών χώρων στην Ιερουσαλήμ, επέκρινε τα μέτρα του Ισραήλ.
Σε δήλωση, ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος καταδίκασε τις "συνεχιζόμενες παραβιάσεις και προκλήσεις εναντίον του ιερού τζαμιού του Aλ-Ακσά, ειδικά της ισραηλινής αστυνομίας που εισήλθε  στο τζαμί σήμερα και της επιθετικότητας εναντίον των προσκυνητών".
Ο Αχμέτ Τίμπι, αραβικό μέλος της Κνεσέτ, κατηγόρησε τους Ισραηλινούς αξιωματούχους για υπερβολική αντίδραση.
Αφού ρίχτηκαν τα πυροτεχνήματα, είπε στην AFP η περιοχή, "ήταν ήρεμη, γιατί έκλεισαν τις πύλες; Δεν υπάρχει τίποτα που να δικαιολογεί το κλείσιμο ».
Παλαιστίνιοι δήλωσαν ότι τα γεγονότα ξεκίνησαν με μια παρέλαση στο χώρο που ήταν γνωστή στους μουσουλμάνους σαν Haram al-Sharif, για να σηματοδοτήσει την επέτειο του Ισραήλ που αφαιρεί ανιχνευτές μετάλλων, που τοποθετούνται προσωρινά στην είσοδο του ιερού χώρου, μετά από μια τρομοκρατική επίθεση εκεί.
Το Ισραήλ εγκατέστησε μέτρα ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων των ανιχνευτών μετάλλων, στις εισόδους του χώρου σε απάντηση της επίθεσης της 14ης Ιουλίου 2017, στην οποία τρεις  Παλαιστίνιοι πυροβόλησαν δυο αστυνομικούς κοντά στην Πύλη των Λεόντων. Χρησιμοποίησαν όπλα που είχαν αποθηκεύσει στο τζαμί.
Για σχεδόν δύο εβδομάδες, οι μουσουλμάνοι προσκυνητές έμειναν έξω από την ιερή ένωση της Ιερουσαλήμ, καθώς διαμαρτυρήθηκαν και οι θανατηφόρες αναταραχές συνεχίστηκαν μέσα και γύρω από την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη.
AΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ TIMES OF ISRAEL : corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου