Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020

Ἀντικατοχικὸς λόγος στὴν Κατωκοπιά: «Ταῖς πρεσβείαις τῆς Θεοτόκου, Σῶτερ, σῶσον ἡμᾶς» (26.12.2019)

Κήρυγμα Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου στὴν ἀρχιερατικὴ Θεία Λειτουργία τῆς ἑορτῆς τῆς Συνάξεως τῆς Θεοτόκου, ποὺ τελέσθηκε στὸν ἱερὸ ναὸ Παναγίας Χρυσελεούσης στὴν κατεχόμενη κοινότητα Κατωκοπιᾶς, τῆς μητροπολιτικῆς περιφέρειας Μόρφου (26.12.2019). 
Σήμερα εορτάζει η Παναγία μας η Σύναξη της Θεοτόκου.Η Παναγία εδάνεισε στο Θεό σώμα και εκ Πνεύματος Αγίου και Μαρίας της Παρθένου  έχουμε το μεγάλο γεγγονός,πρώτο του Ευαγγελισμού και μετά από 9 μήνες της γεννήσεως του Θεανθρώπου Χριστού,του δευτέρου προσώπου της Αγίας Τριάδος.Δεν είναι ώρα για κηρύγματα το αντιλαμβάνεστε,ούτε για μεγάλες ομιλίες απλά είναι ώρα κάποια πρακτικά πράγματα να σας πω.Τα λέω στα μέρη που τώρα κατηχούμε ,τα λέω και στα μέρη που τώρα δεν κατηχούμε,στα μέρη που σύντομα θα χρειαστεί να κατοικήσουμε όσοι ζήσουμε.
Η Εκκλησία μας εορτάζει από προχτές τα Δωδεκαήμερα μεγάλων Τρισμέγιστων εορτών.Των Χριστουγέννων την Πρωτοχρονιά που εορτάζουμε την περιτομή του Κυρίου,αλλά και τη μνήμη του Μεγάλου Βασιλείου,Αρχιεπισκόπου Καισαρείας της Καπαδοκίας,και μετά την μεγάλη εορτή των Θεοφανείων και την αμέσως επόμενη μέρα του άλλου μεγάλου Αγίου της εκκλησίας,του Τιμίου Προδρόμου.Όλες αυτές τις μέρες η εκκλησία μας εορτάζει πανηγυρίζει .
Μία προσευχή που ξεχώρισα και πρέπει να τη λέμε καρδιακά είναι αυτή που λέει ο ψάλτης μετά την απαγγελία του Δοξαστικού:"Προσκυνούμε την γέννα σου Χριστέ,δείξον υμίν και τα Θεία σου Θεοφάνεια".Αυτό τον ύμνο να τον αποτυπώσετε όχι στα κινητά σας τηλέφωνα,αλλά στην καρδιά σας.
Η Κύπρος σήμερα τι θέλει;
Γέννα θέλει και ύστερα Θεοφάνεια.Οι πρόγονοί μας έμειναν Χριστιανοί,όταν άλλοι πούλησαν την Πίστη τους.Επειδή έμειναν Χριστιανοί,έμειναν και Έλληνες.Πως μένει κάποιος Χριστιανός;Νηστεύοντας,προσευχόμενος,κοινωνόντας ,Λειτουργώντας.
Εμείς είμαστε Ορθόδοξοι Χριστιανοί,να αγαπούμε τις άγιες εικόνες,να αγαπήσουμε και την προσευχή.Τώρα προετοιμαζόμαστε για τον καινούριο χρόνο.Να επιβάλλεται μία προσευχή για όλη την χρονιά,που από ότι φαίνεται θα είναι από τις πιο δυναμικές των αιώνων.Όχι του αιώνα,των ΑΙΩΝΩΝ.Νάναι καλά η Συρία που μας προετοίμασε,τώρα μετακομοίζει στη Λιβύη και αύριο στα Στενά του Βοσπόρου.Στη γειτονιά μας δηλαδή.Εμείς οι Χριστιανοί είμαστε μόνο για πανηγύρια;Για συναισθηματικές εξάρσεις;Για κοινωνικά φεστιβάλ ;Πρέπει να αποκτήσουμε μία εσωτερικότητα,που αυτή η εσωτερικότητά μας να προκαλεί τέτοια ενέργεια,που να βοηθά τους πολιτικούς μας.Να έχουν φώτιση στην διαχείρηση όλων αυτών των τεράστιων προβλημάτων που ήδη εφάνηκαν και απότι φαίνεται θα αυξηθούν.Οι Χριστιανοί βοηθούν τους ηγέτες τους,πρώτα και κύρια με την προσευχήν τους.Και ύστερα με το παράδειγμα,τα παιδιά μας.
Ο σύγχρονος Άγιος που κοιμήθηκε πριν λίγες ημέρες,ο πατήρ Εφραίμ της Αριζόνας,που πήγε στην Αμερική και έκανε 19 Μοναστήρια με Αμερικανούς,800 Μοναχούς και Μοναχές. 
Που ; Στο γήπεδο του σατανά,στην Αμερική.
Και έλεγε το εξής:
Θέλετε-λέει-να βοηθήσουμε τους ηγέτες μας οι Χριστιανοί;
Να μάθουμε εμείς να εκπέμπουμε ενέργεια,διά της προσευχής.Και όλοι θα μας αγαπούν.Και όλοι θα μας θέλουν.Και τα παιδιά μας που τώρα δεν μας θέλουν πολλές φορές.Δεν ακολουθούν τη δική μας ζωή.Γιατί τους μιλούμε στα αυτιά,όχι στην καρδιά.Γι αυτό αποτυγχάνουν όλες οι παιδαγωγικές.Για να ανοίξει η καρδιά του άλλου,πρέπει πρώτα να ανοίξει η δική μας.
Να λέτε στο Χριστό: Χριστέ μου(αρέσει το "μου" στο Χριστό)δως μου την υπομονή και την Πίστη των Αγίων.
Είναι τόσο δυναμικά τα χρόνια και οι μήνες που έρχονται που μόνο όσοι έχουν υπομονή Αγίων και Πίστη Αγίων θα μπορέσουν να διαχειριστούν τη ζωή τους και την ζωή των ανθρώπων.
Και όσο περνά ο καιρός αυτά δεν είναι μυθεύματα του Μόρφου,αλλά είναι η πίστις.
Να γεμίσουμε την καρδιά μας με ενέργεια Θεού,αν δεν το κάνουμε θα έχουμε παρενέργειες.
Η πρώτη παρενέργεια είναι ο φόβος και ο πανικός.Και τα ζήσαμε αυτά.
Έλεγε ο Εφραίμ της Αριζόνας : Η μέρα που δεν έκανες υπομονή να την έχεις για χαμένη.
Η άλλη προσευχή που θέλω να κάμετε-όχι μόνο να κρίνουμε την Αμερική,τη Ρωσία,Την Ευρώπη την κα'υ'μένη-να προσευχόμαστε γι αυτούς και αυτοί άνθρωποι είναι.
"Κύριέ μου.Ιησού Χριστέ,ελέησε τον κόσμο σου".΄Ετσι να λέμε.
Η προσευχή μας να αγκαλιάζει όλη την γεωγραφία,από την Αμερική μέχρι την Ιαπωνία,από την Σκανδιναβία μέχρι τη Νότιο Αφρική.Και ύστερα να έρθουμε στα δικά μας στον τόπο μας,στην πατρίδα μας,στην ορθοδοξία και στη Ρωμιοσύνη.Αυτή είναι η πατρίδα της ψυχής μας.Μετά να πείτε "Κύριε Ιησού Χριστέ,ελέησε τη Ρωμιοσύνη".
Η Ρωμιοσύνη θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο,σε όλη αυτή την ανακαίνιση που θα γίνει μέσα από μία δύσκολη εγχείρηση.
Ο Αγιος Πα'ί'σιος μας έλεγε-με τη Χάριν του Θεού τον είδα επτά φορές-"Έφτασαν σε τόση μεγάλη κρίση οι διπλωματικές σχέσεις των Ελλήνων με τους γείτονές τους-τους γείτονές μας-εσείς μου λέει ένα πράγμα θέλω,θα πείτε "Tαις πρεσβείες της Θεοτόκου,Σώτερ σώσον ημάς"και να το πείτε γονατιστοί,και θάχετε μεγάλη Σκέπη"
Και επειδή από ότι φαίνεται δεν είναι πολύ μακρυά αυτά,παρακαλώ,όταν δείτε αυτά τα σημεία,να γονατίσετε και να πείτε : "Tαις πρεσβείες της Θεοτόκου,Σώτερ σώσον ημάς".
O Άγιος Πορφύριος έλεγε ότι δεν αξιοποιούμε τον χρόνο μας στην προσευχή.
Εύχομε αυτές οι Λειτουργίες,αυτές οι μέρες,αυτός ο χρόνος,να είναι χρόνος που θα γεννήσει τέτοια γεγγονότα που θα μας φέρει πιο κοντά στην Κατωκοπιᾶ,πιο κοντά στη Ρωμιοσύνη κι εμείς να συμβάλουμε με τη δική μας πνευματική προσπάθεια ,εξαιρέτως με την πονεμένη εσωτερική καρδιακή προσευχή.
ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΟΡΦΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου