Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

Με εξώδικο €300 κλείνει η υπόθεση για μητροπολίτη Νεόφυτο.

Η Αστυνομία θα πρέπει να κόψει εξώδικο στον μητροπολίτη Μόρφου για τα όσα έλαβαν χώρα ανήμερα των Θεοφανίων στην περιοχή Ευρύχου. Αυτές ήταν οι οδηγίες που δόθηκαν προχθές από τη Νομική Υπηρεσία προς την Αστυνομία σε σχέση με το θέμα που προέκυψε με τον Μόρφου Νεόφυτο, ο οποίος ηγήθηκε πομπής και τέλεσε αγιασμό των υδάτων στον ποταμό Καρκώτη στις 6 Ιανουαρίου.

Ο φάκελος της ποινικής ανάκρισης που διενεργήθηκε από το ΤΑΕ Μόρφου είχε διαβιβαστεί προ ημερών στη Νομική Υπηρεσία χωρίς ουσιαστικά να γίνεται εισήγηση για οποιαδήποτε ενέργεια και αφηνόταν στον Γενικό Εισαγγελέα ν’ αποφασίσει. Ο Γιώργος Σαββίδης αποφάσισε όπως το θέμα λήξει με την έκδοση εξωδίκου των 300 ευρώ προς τον μητροπολίτη για παραβίαση διαταγμάτων περί λοιμοκάθαρσης. Μετά τις οδηγίες αυτές, η Αστυνομία θα πρέπει τώρα να επισκεφθεί τον Μόρφου και να του επιδώσει το εξώδικο. Στην περίπτωση που πληρώσει το εξώδικο, τότε όλα τελειώνουν εδώ. Αν όμως αρνηθεί και οδηγήσει την υπόθεση στο Δικαστήριο, τότε αυτή θα επανεξεταστεί από τη Νομική Υπηρεσία, κατά πόσον δηλαδή θα πάει ένας ιεράρχης στο Δικαστήριο για απλήρωτο εξώδικο περί λοιμοκάθαρσης. 

Σημειώνεται ότι όπως έγραψε ο «Φ», ο Μόρφου Νεόφυτος σε κατάθεσή του για την υπόθεση είχε αναφέρει ότι δεν διέπραξε κανένα αδίκημα από τη στάση που τήρησε κατά τα Θεοφάνια. 

Η έρευνα είχε ζητηθεί από τον Γενικό Εισαγγελέα αφού μετά τη Θεία Λειτουργία στον ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας στην Ευρύχου, πραγματοποιήθηκε πομπή και αγιασμός των υδάτων στον ποταμό Καρκώτη, το πρωί της Τετάρτης 6 Ιανουαρίου 2021, σε αντίθεση με άλλες μητροπόλεις όπου οι τελετές περιορίστηκαν εντός των ναών. 

Η Αστυνομία κατά τις πολυήμερες εξετάσεις της διερεύνησε το ενδεχόμενο διάπραξης οποιωνδήποτε ποινικών αδικημάτων τόσο από τον Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο, που προέστη των ιερών Ακολουθιών όσο και από άλλα πρόσωπα σε σχέση με τη συγκέντρωση πιστών, κατά παράβαση των διαταγμάτων του υπουργείου Υγείας για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και του Περί Λοιμοκάθαρσης Νόμου.

Αυτό που δεν στοιχειοθετήθηκε, ήταν το αδίκημα της παρακίνησης πιστών για τη διάπραξη αδικημάτων από τον Μόρφου ως εκ των ηγετών της Εκκλησίας. Έγιναν ήδη καταγγελίες δέκα συνολικά προσώπων, εννέα πιστών και του ιερέα της Αγίας Μαρίνας Ευρύχου, σε σχέση με τη συγκέντρωση πέραν του επιτρεπόμενου αριθμού συναθροίσεων για εκκλησιασμό. Η Νομική Υπηρεσία στις νέες αναφορές της προς την Αστυνομία δεν δίνει άλλες οδηγίες για έκδοση εξωδίκων και προς πιστούς.    

  Μιχάλης Χατζηβασίλης.

philenews.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου