Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

Αμφισβητεί την ισχύ των διαταγμάτων ο Μόρφου.

Δεν πληρώνει το εξώδικο των 300 ευρώ ο μητροπολίτης Μόρφου που πρόκειται να του εκδώσει η Αστυνομία, για παραβίαση του περί λοιμοκάθαρσης νόμου, οπόταν υπάρχει το δίλημμα, κατά πόσον η υπόθεση με κατηγορούμενο έναν ιερωμένο θα φτάσει στα δικαστήρια.Χθες, ο δικηγόρος του μητροπολίτη Νεόφυτου, Νίκος Κληρίδης, δήλωσε ότι δεν θα πληρωθεί το εξώδικο ώστε η υπόθεση να οδηγηθεί στο Δικαστήριο για να εγείρει θέμα παραβίασης της νομοθεσίας. 

Το εξώδικο αποφασίστηκε να εκδοθεί σε σχέση με τον εκκλησιασμό των Θεοφανίων και τον αγιασμό των υδάτων, στον ποταμό Καρκώτη, καθώς και την προηγηθείσα πορεία των πιστών που ακολουθώντας τον μητροπολίτη τους πορεύτηκαν εκεί από την εκκλησία της Ευρύχου. Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω εκκλησιασμός και ο καθαγιασμός των υδάτων, σημαδεύτηκαν με ένταση μεταξύ των πιστών στη θέα των αστυνομικών, οι οποίοι μοίρασαν εξώδικα πρόστιμα σε 10 πρόσωπα για μη τήρηση των μέτρων κατά του κορωνοϊού και συγκεκριμένα γιατί επιτράπηκε παρουσία πιστών χωρίς προστατευτική μάσκα.

Ο νομικός Νίκος Κληρίδης δήλωσε ότι είναι παράνομα που του έχει εκδοθεί το εξώδικο. Όπως εξήγησε, είναι της άποψης ότι η έκδοση εξωδίκου είναι παράνομη γιατί τα διατάγματα στη βάση των οποίων εκδόθηκε, δεν έχουν νομική ισχύ. Ανέφερε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εξουσία να μεταβιβάζει στον υπουργό Υγείας για την έκδοση κανονισμών και όχι διαταγμάτων. Για να έχουν ισχύ τα διατάγματα έπρεπε να κατατεθούν στη Βουλή για έγκριση, είπε. 

Ο κ. Κληρίδης πρόσθεσε ότι «το ίδιο έγινε και με τον ιερέα της κοινότητας Ακακίου όπου καταγγέλθηκε ότι επέτρεψε σε πέντε άτομα να βρίσκονται στον ιερό ναό κατά παράβαση των περιοριστικών μέτρων. Ο ιερέας δεν παραδέχεται και θα υπερασπιστούμε τη θέση ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα μπορούν οι πολίτες να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα». Επίσης, διερωτήθηκε κατά πόσον ο ιερέας θα μπορούσε να απαγορεύσει την είσοδο των πιστών στον ναό.

Το ζήτημα που προκύπτει τώρα με την άρνηση του μητροπολίτη Νεόφυτου, είναι τι θα πράξει η Νομική Υπηρεσία: θα αφήσει την υπόθεση που τον αφορά να προχωρήσει στο Δικαστήριο ή θα την αποσύρει και να λήξει το θέμα, αφήνοντάς την ανοικτή και αν επαναληφθεί παρόμοιο αδίκημα να εξεταστεί μαζί. Αυτό θα ξεκαθαρίσει σύντομα, ενώ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστο Ανδρέου, αν κάποιος δεν πληρώσει το εξώδικό του τότε σε 15 ημέρες αυξάνεται κατά το ήμισυ και αν περάσουν 30 ημέρες τότε σχηματίζεται φάκελος για το δικαστήριο.

  Μιχάλης Χατζηβασίλης.
philenews.com                    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου