Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Τα λείψανα του Πατροκοσμά στην Αθήνα για τα Δημήτρια.

Ξεκινούν αύριο οι πολυήμερες εκδηλώσεις στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου του ομωνύμου δήμου, οι οποίες είναι πλέον θεσμός για την τοπική, και όχι μόνο, κοινωνία και αποτελούν το μεγάλο γεγονός της χρονιάς, ξεπερνώντας τα στενά γεωγραφικά όρια του δήμου, αφού λαμβάνουν πανελλαδικό χαρακτήρα, δεδομένης της μεγάλης προσέλευσης του λαού από πολλές περιοχές της πατρίδας.

Θα κορυφωθούν την ημέρα της εορτής του μεγάλου αγίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, του αγίου Δημητρίου, και θα τελειώσουν δύο ημέρες μετά, στις 28 Οκτωβρίου (ημέρα της εθνικής επετείου).

Το δεκαεξαήμερο εορταστικών εκδηλώσεων με την επωνυμία Δημήτρια 2013 θα πραγματοποιηθεί για δέκατη έβδομη φορά, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει ένας ανεκτίμητος θησαυρός εντός του ναού, που είναι το τμήμα του ιερού λειψάνου -προερχόμενου εκ Θεσσαλονίκης- του μυροβλύτη αγίου.

Η εν λόγω ενορία υπήρξε πρωτοπόρα όσον αφορά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, αφού αισθάνθηκε την επιθυμία του κόσμου, που εκφράστηκε με την τεράστια παρουσία του.

Ολα τα φώτα θα είναι στραμμένα στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου, αφού στον ναό θα πραγματοποιηθεί μια «παρέλαση» αρχιερέων που θα τελέσουν τις ακολουθίες, αλλά και ηγουμένων πολλών μοναστηριών από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ελλάδος, καθώς και Αγιορειτών πατέρων, οι οποίοι, μέσω των καθημερινών απογευματινών και βραδινών ομιλιών που θα κάνουν, θα αναπτύξουν και θα επεξηγήσουν στους πιστούς κυρίως θεολογικά και επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα, απαντώντας έπειτα στα τυχόν ερωτήματα των πιστών που θα τεθούν. Αύριο πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων θα προεξάρχει στη θεία λειτουργία ο επικεφαλής της Ελλαδικής Εκκλησίας μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.


Το πνευματικό DNA
«Εμείς πιστεύαμε ότι θα ξεθυμάνει (την πρώτη φορά) αυτό το εορταστικό πολυήμερο, αλλά απεναντίας ο κόσμος απαίτησε και απαιτεί πλέον ακόμα περισσότερες ημέρες. Χρόνο με τον χρόνο παρατηρούμε αύξηση στην παρουσία που δίνει. Η συμμετοχή του είναι για εμάς η μεγαλύτερη απόδειξη ότι είναι κάτι που πλέον έχει μπει στη συνείδησή του, πέρασε δηλαδή στο πνευματικό DNA των πιστών.

Ο κόσμος διψάει για πνευματική τροφή, αυτό το μήνυμα εισπράττουμε εμείς ως ποιμένες» αναφέρει στη «δημοκρατία» ο υπεύθυνος του ναού π. Ματθαίος Χάλαρης, ο οποίος είναι ιδιαίτερα αγαπητός στο ποίμνιο που υπηρετεί, έχοντας μια σχέση αλληλοεκτίμησης.

Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι η ενορία θα υποδεχθεί αύριο το λείψανο του αγίου Κοσμά του Αιτωλού, προερχόμενο από την Κόνιτσα και συνοδευόμενο από τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλο.

Ετσι η ευλογία θα είναι διπλή για τους τυχερούς επισκέπτες, αφού θα μπορούν να προσκυνήσουν τα λείψανα δύο μεγάλων αγίων, τα οποία θα χαρίσουν μια ελπίδα για τη δύσκολη συνέχεια που προμηνύεται.

Εκ παραλλήλου καθημερινά θα τελούνται αγρυπνίες που ξεχωρίζουν για την κατανυκτική τους ατμόσφαιρα, δημιουργώντας τα ανεπανάληπτα συναισθήματα της αγαλλίασης και της ψυχικής ηρεμίας που είναι αναγκαία ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Αρκετοί από τους ομιλητές θα ασχοληθούν με τον βίο και τις διδαχές του Πατροκοσμά, ο οποίος, εκτός των άλλων, παρουσίασε ιδιαίτερο έργο στον χώρο της παιδείας, αφού ίδρυσε περίπου 250 σχολεία, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη νεοελληνική πραγματικότητα που υπάρχει με την αναταραχή στην παιδεία και τα μέχρι πρότινος κλειστά σχολεία -κάποια πανεπιστήμια είναι ακόμα κλειστά-, ένα σοβαρότατο πρόβλημα που δεν μπορούμε λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων να το κρύβουμε κάτω από το χαλί.

«Η παιδεία, με την ευρύτερη έννοιά της, είναι υπόθεση της Εκκλησίας, δεν είναι η μορφωτική παιδεία που παρέχει γνώσεις, αλλά αυτή που διαμορφώνει χαρακτήρες.

Εμείς λέμε όχι διανοητική παιδεία, αλλά διαμορφωτική, να μορφοποιήσουμε την εικόνα μας, να της δώσουμε το καθ’ ομοίωση. Αυτή είναι η αποστολή, αυτή είναι η κατεξοχήν παιδεία» προσθέτει ο π. Ματθαίος και συμπληρώνει όσον αφορά το ερώτημα τι ψάχνει να βρει ο απογοητευμένος κόσμος: «Ζητάει (ο κόσμος) τόπο που θα βρει γαλήνη και νόημα ζωής.

Συνειδητοποίησε πλέον την απάτη του καταναλωτισμού και της υλιστικής ζωής. Αυτές είναι οι καλύτερες αποδείξεις ότι έχει σημάνει η ώρα της Εκκλησίας. Ο κόσμος θέλει έναν χώρο για να μπορέσει να αισθανθεί μία προοπτική. Προδόθηκε οικτρά από όλα (πολιτική, οικονομία, τεχνολογία), αφέθηκε ολομόναχος να παλεύει σαν τον ναυαγό μέσα στην τρικυμία, βλέποντας μόνο σαν σανίδα σωτηρίας την Εκκλησία».

Μία από τις κορυφαίες εκδηλώσεις θα είναι η βράβευση του π. Γεωργίου Μεταλληνού στις 24 Οκτωβρίου για το πολυδιάστατο και αξιόλογο έργο του ως ιερέας αλλά και ως καθηγητής της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οποιος θέλει να ζήσει από κοντά τα Δημήτρια 2013 μπορεί να πληροφορηθεί όλο το πρόγραμμα του δεκαεξαημέρου στο www.in-ad.gr, ενώ το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 2109712456.
 
  • Το ρεπορτάζ υπογράφει ο Αντώνης Μακατούνης και δημοσιεύθηκε το Σάββατο 12 Οκτωβρίου στο ένθετο της εφημερίδας "Δημοκρατία" για την Ορθοδοξία.
  • Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκινούν σήμερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου