Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

«Δεν ξέραμε για το πραξικόπημα»

dositheos
Του Σωτήρη Λέτσιου – από την Ορθόδοξη Αλήθεια

Απολύτως καμία επίπτωση δεν είχε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο -όπως και στην ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης- το αποτυχόν πραξικόπημα και όσα δραματικά επακολούθησαν.
Από τις παραμονές δε του πραξικοπήματος έως σήμερα δεν έχει σημειωθεί καμία αλλαγή για τους Ελληνες της Πόλης και ως προς τις σχέσεις τους με το τουρκικό στοιχείο.
«Δεν σημειώθηκε καμία προκλητική ενέργεια ούτε και μας απείλησε κάποιος. Ολες οι ορθόδοξες εκκλησίες, τα σχολεία και οι σύλλογοι της ομογένειας, λειτουργούν κανονικά. Αλλά και ούτε στον ομόγλωσσο Τύπο σημειώθηκε κάποια παρέμβαση. Δεν έχουμε υποστεί τίποτε αρνητικό».

Αυτό υπογραμμίζει ο π. Δοσίθεος Αναγνωστόπουλος, διευθυντής Γραφείου Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, προσθέτοντας ότι για το Πατριαρχείο συνεχίζουν να ισχύουν τα ίδια μέτρα φύλαξης, όπως και το προηγούμενο διάστημα.
«Δεν υπήρξε η παραμικρή υποψία ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των αστυνομικών» σημειώνει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η καθημερινότητα κινείται σε κανονικούς ρυθμούς και οι επιπτώσεις των πρόσφατων γεγονότων στην τουρκική κοινωνία θα φανούν το επόμενο διάστημα.
Επίσης, ο π. Δοσίθεος εκφράζει την κατάπληξή του για τη διάσταση που έλαβε το ταξίδι του κ. Βαρθολομαίου στη Σλοβενία. «Κακώς γράφτηκε στην Ελλάδα ότι ο Πατριάρχης έφυγε από την Κωνσταντινούπολη επειδή σημειώθηκε στρατιωτικό κίνημα και είχε ενημερωθεί. Το πατριαρχικό ταξίδι ήταν ήδη προγραμματισμένο πριν από το Πάσχα. Ηταν συμπτωματικό ότι αναχώρησε τέσσερις ώρες πριν εκδηλωθεί το κίνημα. Επέστρεψε κανονικά το απόγευμα της Τετάρτης 27 Ιουλίου και βρίσκεται καθημερινά στο γραφείο του» τονίζει.
Ούτε όμως και για το θέμα της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη μετά τα πρόσφατα γεγονότα.
«Οπως στο παρελθόν η τουρκική κυβέρνηση δεν μας είπε καθαρά τι επιθυμεί να γίνει, αυτό ισχύει και τώρα. Ούτε καλύτερα ούτε προς το χειρότερο έγιναν τα πράγματα. Αλλά αυτό ισχύει γενικά για όλες τις υποθέσεις που έχουμε ανοιχτές ως ομογένεια με την τουρκική κυβέρνηση».
Στις 27 Ιουλίου έγινε χωρίς προβλήματα το πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονος στην ανατολική πλευρά της Πόλης, με την παρουσία τριών Μητροπολιτών και τη συμμετοχή των πιστών, ενώ όλες οι προγραμματισμένες θρησκευτικές εκδηλώσεις θα διεξαχθούν κανονικά το επόμενο διάστημα.
Μία εξ αυτών είναι στις 6 Αυγούστου, εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, όπου ο Πατριάρχης θα επισκεφθεί τις παιδικές κατασκηνώσεις στο νησί της Πρώτης, όπως αυτό συμβαίνει αδιαλείπτως κάθε χρόνο.
Επιπλέον, χονδροειδές ψέμα χαρακτηρίζει ο π. Δοσίθεος τα περί αφαίρεσης των ελληνικών πινακίδων από τα ελληνικά ιδρύματα της Πόλης: «Εάν ήσασταν εδώ, θα σας πήγαινα να δείτε τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, όπου έξω από αυτήν αναγράφεται με μεγάλα γράμματα στα ελληνικά το όνομα της σχολής. Το ίδιο και στο Ζωγράφειο Λύκειο. Δεν έχει σημειωθεί η παραμικρή αλλαγή στις σχέσεις της τουρκικής κυβέρνησης με τις εδώ μειονότητες».
Τέλος, τονίζει ότι τη νύχτα του πραξικοπήματος οι μοναδικοί ναοί που δέχθηκαν επιθέσεις ήταν μια ρωμαιοκαθολική εκκλησία της Τραπεζούντας όπως και μια τουρκοπροτεσταντική εκκλησία στη Μαλάτια.
http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio/9834-den-jerame-gia-to-prajikopima 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου