Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΟΡΑΤΟΣ Ο… ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ!


ΦΟΤΟΓράφει ο Νίκος Χειλαδάκης.
Όσο και αν αυτό ακούγεται παράδοξο στην νεοελληνική μίζερη πραγματικότητα και όμως, ο εφιάλτης της Κωνσταντινούπολης ζει και βασιλεύει σήμερα στην Τουρκία, που σειέται καθημερινά από πολλές απρόοπτες, αιφνίδιες και άκρως εκρηκτικές εξελίξεις.

Με ένα εντυπωσιακό αφιέρωμα η τουρκική ισλαμική εφημερίδα, Milli Gazete ,με τον χαρακτηριστικό τίτλο, «Bitmeyen kin bitmeyen emel : Konstantınopol», δηλαδή, «Ατελείωτο μίσος ατελείωτη φιλοδοξία : Κωνσταντινούπολη», περιγράφει πως ο εφιάλτης για την πτώση της Ιστανμπούλ και της επανόδου της Κωνσταντινούπολης, της Βασιλίδας των πόλεων, όχι μόνο είναι ορατός, αλλά όσο εξελίσσονται όλα αυτά στον τουρκικό περίγυρο γίνεται όλο και πιο πραγματικός.
Σύμφωνα με το αφιέρωμα, οι ανακαλύψεις όλο και περισσότερων βυζαντινών στοιχείων στην Κωνσταντινούπολη τα τελευταία χρόνια, (να μην ξεχνάμε την θαυματουργή και προφητική εμφάνιση του Αγγέλου της Αγίας Σοφίας το καλοκαίρι του 2007), δίνουν μηνύματα σύμφωνα με τον καθηγητή της Βυζαντινολογίας, Albrecht Berger, τον οποίο επικαλείται το δημοσίευμα, ότι η διαδικασία της επανόδου της Κωνσταντινούπολης βρίσκεται σε εξέλιξη και αυτό υποστηρίζεται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες.
Ένα ισχυρό σημάδι προς αυτή την κατεύθυνση και της επανόδου της Βασιλίδα των πόλεων είναι, όπως υποστηρίζει το άρθρο, η από το 1930 και μετά τα περίεργα φαινόμενα ξαφνικής κατάρρευσης πολλών μουσουλμανικών κτισμάτων-συμβόλων χωρίς να υπάρχει κάποια εξήγηση. Συγκεκριμένα αναφέρεται πως κατάρρευσαν ξαφνικά τα εξής μουσουλμανικά σύμβολα μνημεία : Karagüz Camii, Piri Mehmet Paşa Camii,Balaban Ağa Mescidi, Çakırapa Camii, Bostancıbaşı Camii.
Παράλληλα γίνεται όλο και πιο συχνά η χρήση των ελληνικών ονομάτων διαφόρων ιστορικών περιοχών της Πόλης, όπως η πλατεία Sultanahmet σε πλατεία Ιπποδρομίου, η αγορά του Topkapı σε Μεγάλα Ανάκτορα του Βυζάντιου, ενώ η Ayasofya ποτέ δεν απόψε να έχει το βυζαντινό ελληνικό της όνομα. Αγία Σοφία.
Ο στόχος όλων αυτών είναι, όπως αναφέρεται, η επανίδρυση της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας 550 χρόνια περίπου μετά την κατάρρευση της και σε αυτό συντείνουν πολλές γεωπολιτικές εξελίξεις που συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή της Τουρκίας.
Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που προεξοφλούν αυτήν την αλλαγή όπως ισχυρίζεται το αφιέρωμα και εδώ αναφέρεται σαν πρωτεργάτης το Ινστιτούτο Βυζαντινών Σπουδών του Μονάχου, όπου διδάσκει ο καθηγητής Albrecht Berger, αλλά κυρίως πολλά αμερικανικά Ιδρύματα Στρατηγικών Ερευνών που δεν έχουν πάψει να αναγγέλλουν τα τελευταία χρόνια την επικειμένη διάλυση της Τουρκίας.
Βέβαια να μην ξεχνάμε και τον ρωσικό παράγοντα, που όπως ισχυρίστηκε πριν από λίγο καιρό ο βετεράνος Τούρκος ιστορικός, Χαλίλ Ινανλτζίκ, που πέθανε πρόσφατα, ότι η κατάληψη της Κριμαίας από τους Ρώσους είναι το πρώτο βήμα για να πέσει η Ιστανμπούλ σε χέρια χριστιανών.
716
Αμήν!
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

http://nikosxeiladakis.gr/%ce%bf%ce%bb%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%80%ce%b9%ce%bf-%ce%bf%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%83-%ce%bf-%ce%b5%cf%86%ce%b9%ce%b1%ce%bb%cf%84%ce%b7%cf%83-%cf%84%ce%b7%cf%83-%ce%ba%cf%89%ce%bd/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου