Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

Αγίου Κοσμά του Αιτωλού -Διδαχές.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄.  Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ

 

Κοσμά του Αιτωλού

Διδαχές

… «Μας έδωκε (ο  Θεός) το στόμα μας, να δοξάζουμε τον Κύριό μας, να λέγουμε το «Κύριε ησο Χριστέ, Υἱὲ κα Λόγε το Θεο το ζντος, δι τς Θεοτόκου κα πάντων τν γίων λέησόν με τν μαρτωλν κα νάξιον δολόν σου». Μέσα στο «Κύριε ησο Χριστέ», θεωρείται η Αγία Τριάς, ο Θεός, η «ένσαρκος οικονομία» του Χριστού μας, η Δέσποινά μας η Θεοτόκος και πάντες οι Άγιοι. Όθεν, αδελφοί μου, ή τρώτε ή πίνετε κρασί ή νερό ή περπατάτε η δουλεύετε, να μη σας λείπει αυτός ο λόγος (η ευχή Κύριε ησο Χριστέ «…» ) από το στόμα σας και ο σταυρός από το χέρι σας. Και αν μπορείτε το ημερόνυκτο να κάμετε και πενήντα και  εκατό κομποσχοίνια, καλό και άγιο είναι έργο».
Και σε κάποια άλλη Διδαχή συνιστά: «Να πάρετε όλοι από ένα κομβολόγι. Και το κομβολόγιόν σας να έχει τριάντα τρία σπυριά, και να προσεύχεσθε. Να λέγετε το “Κύριε ησο Χριστέ, Υἱὲ κα Λόγε το Θεο το ζντος, δι τς Θεοτόκου κα πάντων τν γίων λέησόν με τν μαρτωλν κα νάξιον δολόν σου ”».
… Τώρα σας συμβουλεύω να κάμετε από ένα κομβολόγι μικροί και μεγάλοι και να το κρατάτε με το αριστερό χέρι και με το δεξιό να κάμετε το σταυρό σας και να λέτε: «Κύριε ησο Χριστέ, Υἱὲ κα Λόγε το Θεο το ζντος, δι τς Θεοτόκου κα πάντων τν γίων λέησόν με τν μαρτωλν κα νάξιον δολόν σου».Ο πανάγαθος Θεός μας χάρισε τον τίμιον Σταυρόν με τον οποίο να ευλογούμε, και τα Άχραντα Μυστήρια . Με το Σταυρό ανοίγουμε τον παράδεισον, με το Σταυρό διώκουμε τους δαίμονες, αλλά πρέπει να έχουμε το χέρι μας καθαρόν από αμαρτίες, και τότε κατακαίεται ο διάβολος και φεύγει. Όθεν, αδελφοί μου, ή τρώγετε ή πίνετε ή δουλεύετε, να μη σας λείπει αυτός ο λόγος και ο Σταυρός και καλόν και άγιο είναι να προσεύχεσθε πάντοτε την αυγήν, το βράδυ και τα μεσάνυκτα».
Πηγή: Θεολογία και Θαύματα
της Νοεράς Προσευχής
«Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με»
ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΟΥ
ΠΑΥΛΟΥ Κ. ΝΤΑΝΑ
ΙΕΡΟΚΥΡΗΚΟΣ

Εκδόσεις «Άθως»
http://eisdoxantheou-gk.blogspot.gr/2014/08/blog-post_23.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου