Σάββατο 19 Μαΐου 2018

Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός: «Όταν βλέπετε να πάνε άλλοι απάνω και άλλοι κάτω, τότε κοντά θα είναι»

agioskosmas
από το βιβλίο: «Οι Προφητείες του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού μέσα στην ιστορία».
«Όταν βλέπετε να πάνε άλλοι απάνω και άλλοι κάτω, τότε κοντά θα είναι» (Συλλογή Καλυβόπουλου)
«Θα πηγαίνουν άλλοι κατά πάνω κι άλλοι προς τα κάτω» (Συλλογή Αλβανικού χειρογράφου)
«Θα βλέπετε να πηγαίνουν άλλοι επάνω και άλλοι κάτω» (Συλλογή Καντιώτη)

Οι προφητείες από την συλλογή του Αλβανικού χειρογράφου και από την συλλογή Καντιώτη είναι φανερό πως αποτελούν την ίδια προφητεία. Από την συλλογή του Αλβανικού χειρογράφου λείπει η φράση «θα βλέπετε» που όμως την φράση αυτή έχει και η Συλλογή Καλυβόπουλου με ελαφρά παραλλαγή: «όταν βλέπετε».
Το χαρακτηριστικό «άλλοι πάνω άλλοι κάτω», με ελαφρά φραστική παραλλαγή, έχουν και οι τρεις αυτές προφητείες, που μπορούμε να τις εκλάβουμε ως μια προφητεία.
Δεν πιστεύω πως έχει σχέση η φράση «κοντά θα είναι» με το ποθούμενο, όπως σε κάποια άλλη προφητεία. Ο Άγιος Κοσμάς προφήτευσε για πολλά μελλοντικά γεγονότα· όχι μόνο για το ποθούμενο.
Δεν ξέρουμε ποια ήταν η πορεία του λόγου του. Που ξέρουμε π.χ. αν μιλούσε για κάποιο «γενικό πόλεμο», ο οποίος θα επίκειται μετά την κίνηση πληθυσμών πάνω-κάτω; (δηλ. πέρα-δώθε). Ή για κάποιο άλλο σπουδαίο γεγονός που να εμφανιστεί μετά από ένα φαινόμενο πληθυσμιακής μετακινήσεως.
Η φράση «να πηγαίνουν άλλοι πάνω και άλλοι κάτω» και στις τρεις αυτές προφητείες, αμέσως μας προσανατολίζει προς την πληθυσμιακή μετακίνηση (μεταναστεύσεις) ένεκα διαφόρων καταστάσεων που οδήγησαν τους ανθρώπους να μετακινούνται πέρα-δώθε.
Μετά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο παρατηρήθηκε στην Ελλάδα μια σημαντική μεταναστευτική κίνηση. Έλληνες που επιθυμούσαν το κομμουνιστικό καθεστώς, απεδήμησαν στην Ρωσία ή και σε άλλα κομμουνιστικά κράτη. Ή υπήρξε κύμα μεταναστευτικό προς την Γερμανία και Αυστραλία για βιοποριστικούς λόγους.
 Αποτέλεσμα εικόνας για «Οι Προφητείες του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού μέσα στην ιστορία».
Βλέποντας τις ήδη υπάρχουσες καταστάσεις πιστεύω πως οι προφητείες αυτές μιλούν για το μεταναστευτικό κύμα, που δεν αφορούν μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες και θα εξακολουθήσει και στο μέλλον επαληθευόμενη με τις οδυνηρές καταστάσεις που είναι φυσικό να επακολουθήσουν, όπως οι επιστήμονες προβλέπουν.
Λίγα προφήτευσε ο άγιος Κοσμάς για την προδρομική π.χ. εποχή του Αντιχρίστου και την ίδια εποχή του Αντιχρίστου, για τον όγδοο αιώνα (ο οποίος τώρα είναι εις το μέσο) και τόσα άλλα; Βέβαια οι προφητείες του αυτές έχουν άμεση σχέση με τις προφητείες της Αγίας Γραφής, τις οποίες και επαναλαμβάνει. Που ξέρουμε αν, όταν εξεφώνησε αυτή την προφητεία, τους μιλούσε για διάφορα τέτοια μελλοντικά θέματα;
Εμείς στην Ελλάδα δεχτήκαμε και δεχόμαστε κύματα μεταναστών και κυρίως λαθρομεταναστών.
… Τα κύματα των μεταναστών αυξάνονται σε μας, γιατί προστίθεται μετανάστευση συνεχώς… και έτσι η ταλαίπωρη αυτή μικρή χώρα, με την μεγάλη ανεργία, έχει να σηκώσει και τόσο άλλο πληθυσμό, ο οποίος δημιουργεί πολλά προβλήματα.
…Από τα ήδη διαγραφόμενα στον ορίζοντα ένεκα των σημερινών μεταναστευτικών φαινομένων, μπορούμε να διαβλέψουμε και μεις πως τα σενάρια που διαγράφονται για το μέλλον δεν είναι καθόλου υπερβολικά. Είναι σωστοί, πιστεύω, επιστημονικοί προϋπολογισμοί.
Όλες αυτές οι καταστάσεις που περιγράφονται προγνωστικά, σκέπτομαι μήπως μπορούν να ενταχθούν στις καταστάσεις που μας περιμένουν, πριν έρθει ή όταν έρθει η εποχή του Αντιχρίστου; 
…Μήπως οι επιστημονικές προβλέψεις καταλήγουν στο ηγετικό πρόσωπο του Αντιχρίστου, ο οποίος θα εγκαθιδρυθεί, κατά τις προφητείες της Αγίας Γραφής (που μας δόθηκαν δια της ενεργείας του Αγίου Πνεύματος) στο ναό του Σολομώντος, του οποίου περιμένουμε την ανοικοδόμηση; Μήπως λοιπόν και ο Άγιος Κοσμάς στην προφητεία (από την συλλογή Καλυβόπουλου) επεκτείνεται χρονικά σε καταστάσεις, που εμπεριέχονται στην ιστορία του Κόσμου και θα δούμε μέσα σ’ αυτές να ολοκληρωθεί η επαλήθευση της προφητείας αυτής, όταν «τότε κοντά θα είναι» η έλευση του Αντιχριστού;
Τώρα όμως δεν μπορούμε τίποτε να πούμε, αν δεν ζήσουμε την επαλήθευση της ιστορίας. Το μέλλον θα αποδείξει πόσο μεγάλη ιστορική εμβέλεια κρύβει περαιτέρω η προφητεία που εξετάσαμε.
 simeiakairwn.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου