Κυριακή 20 Μαΐου 2018

«Επικατάρατος ο ποιών τα έργα Κυρίου αμελώς»

Παλιά, αν ένας ευλαβής ασχολεϊτο με την κατάσταση στον κόσμο, δεν πρέπει να ήταν καλά* ήταν για κλείσιμο στον ΙΙύργο. Σήμερα αντίθετα, αν ένας ευλαβής δεν ενδιαφέρεται και δεν πονάη για τήν κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο, είναι για κλείσιμο στον Πύργο. Γιατί τότε αυτοί πού κυβερνούσαν είχαν Θεό μέσα τους, ενώ σήμερα πολλοί από αυτούς που κυβερνούν δεν πιστεύουν. Είναι πολλοί τώρα εκείνοι που επιδιώκουν να τα διαλύσουν όλα, οικογένεια, νεολαία, Εκκλησία.
Το να ένδιαφέρεται κανείς τώρα και να ανησυχή γιά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το έθνος μας είναι ομολογία, γιατί η Πολιτεία τά βάζει με τον θείο νόμο. Ψηφίζει νόμους ενάντιους στον νόμο του Θεού.Αποτέλεσμα εικόνας για αγιοσ παισιοσ

Είναι και μερικοί αδιάφοροι που ούτε στον θεσμό της Εκκλησίας πιστεύουν ούτε ’Έθνος παραδέχονται και, γιά να έχουν το χουζούρι τους, λένε «ο ’Απόστολος Παύλος λέει να μην ενδιαφέρεσαι γιά τα πράγματα του κόσμου», και έτσι αδιαφορούν! ’Αλλά ο ’Απόστολος Παύλος άλλο εννοούσε. Τότε τα είδωλολατρικά έθνη είχαν εξουσία. Μερικοί ξέκοψαν από το κράτος και πίστεψαν στον Χριστό. ’Έλεγε λοιπόν ο Απόστολος ΙΙαΰλος σ’ αυτούς «εσείς μήν ασχολήσθε με τα πράγματα του κόσμου», γιά να ξεχωρίζουν από τον κόσμο, γιατί όλος ο κόσμος ήταν ειδωλολατρικός. ’Από την στιγμή όμως που ανέλαβε την εξουσία ο Μέγας Κωνσταντίνος και επικράτησε ο Χριστιανισμός, δημιουργήθηκε σιγά-σιγά η μεγάλη χριστιανική παράδοση με τις Εκκλησίες, τα μοναστήρια, την τέχνη, το τυπικό της λατρείας κ.λπ. Έχουμε λοιπόν ευθύνη να τα διατηρήσουμε όλα αυτά και να μην αφήσουμε τους εχθρούς της Εκκλησίας να τα διαλύσουν. Έχω ακούσει καί Πνευματικούς να λένε: «Έσεις μην άσχολήσθε μ’ αυτά»! Άν είχαν μεγάλη αγιότητα και έφθαναν με την προσευχή σε τέτοια κατάσταση, που να μην τούς ενδιαφέρη τίποτε, να τους φιλούσα και τα πόδια. ’Αλλά τώρα αδιαφορούν, γιατί θέλουν να τα έχουν καλά με όλους και να καλοπερνούν.

Ή αδιαφορία δεν επιτρέπεται ούτε στούς κοσμικούς, πόσο μάλλον στούς πνευματικούς ανθρώπους. Ένας άνθρωπος τίμιος, πνευματικός, δεν πρέπει να κάνη τίποτε με αδιαφορία.« Επικατάρατος ο ποιων τα έργα Κυρίου αμελώς», λέει ό Προφήτης ’Ιερεμίας.
ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΦΥΠΝΙΣΗ
ΙΕΡΟΝ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΝ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ 
ΣΟΥΡΩΤΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου