Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Ο νέος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν σε Συρία & Μεγάλες Δυνάμεις (VID).

Για την επόμενη μέρα και το νέο «θέατρο πολέμου» στη Μέση Ανατολή, στον απόηχο της απόφασης Τραμπ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αναφέρθηκε ο Διευθυντής του ΚΥΚΕΜ Χρήστος Ιακώβου σε παρέμβασή του στην Εκπομπή του Σίγμα «Μεσημέρι και Κάτι». Ο κ. Ιακώβου έκανε λόγο για το νέο κεφάλαιο που θ' αρχίσει, που είναι ο πόλεμος Ιράν-Ισραήλ στη Συρία, μετά και το πέρας του εμφυλίου πολέμου στη χώρα. 


«Δεν πρέπει να μας εκπλήττει η απόφαση Τραμπ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αλλά ούτε και τα χτυπήματα του Ισραήλ σε ιρανικούς στόχους στη Συρία. Και οι δυο προσπάθειες έχουν ως στόχο, αφενός, τον περιορισμό της επιρροή του Ιράν στη Συρία και ειδικά σε περιοχές πλησίον του Ισραήλ που εγείρουν ζήτημα ασφάλειας του κράτους και, αφετέρου, την ενίσχυση σε βάθος χρόνου του Ισραήλ, που είναι βασική προϋπόθεση για τις ΗΠΑ και ειδικά για την Κυβέρνηση Τραμπ που ανήλθε στην εξουσία χάρη στο αμερικανικο-εβραϊκό λόμπι», είπε. 
Σύμφωνα με τον Διευθυντή του ΚΥΚΕΜ, η Συρία αποδεικνύεται στο πεδίο όπου θα χαρακτηρίσει και θα δώσει μια νέα μορφή στη νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας στην περιοχή που βρίσκεται σε μετάβαση. «Φαίνεται να τελειώνει ο αμερικανικός ηγεμονισμός και πρωτοκαθεδρία στην περιοχή και οι Αμερικανοί θα πρέπει να δεχθούν τη συγκατοίκηση και την ύπαρξη άλλων συντελεστών ισχύος, όπως είναι η Ρωσία και η αυξημένη επιρροή του Ιράν», επεσήμανε.
Το Ιράν, όπως εξήγησε, κατά τη διάρκεια αυτού του επταετούς πολέμου έχει αυξήσει σημαντικά την παρουσία του στη Συρία και αναμένεται μετά από μια διαπραγμάτευση να αποκτήσει βάσεις, γεγονός που προβληματίζει το Ισραήλ. 
Ο κ. Ιακώβου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη σημασία του αποτελέσματος των εκλογών στον Λίβανο και τη νίκη της Χεζμπολάχ που στηρίζεται από το Ιράν.

Η Μέση Ανατολή είναι η πιο στρατιωτικοποιημένη περιοχή του πλανήτη και αυτή που αναδεικνύει τους συντελεστές ισχύος σε παγκόσμιο επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου