Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Άνθιμος: "Ακομη και η Κωνσταντινούπολη δική μας είναι αλλά δεν την ζητάμε".


Η προκλητικές αιτιάσεις του Σκοπιανού Πρωθυπουργού πως στην Ελλάδα υπάρχει «Μακεδονική» μειονότητα προκάλεσαν εκ νέου την αντίδραση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου, ο οποίος στο κυριακάτικο κήρυγμά του από τον Ι.Ν.Αγίου Θεράποντος αναφέρθηκε στους ισχυρισμούς Γκρουέφσκι αλλά και στη νέα διπλωματική πρωτοβουλία του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς προκειμένου να λυθεί το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας. Ωστόσο ο Μητροπολίτης Άνθιμος δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει με πολύ κομψότητα σε κάποιους πιστούς που συμμετέχουν στις δραστηριότητες θρησκευτικών οργανώσεων όπως είναι η «ΖΩΗ», «Ο ΣΩΤΗΡ» και άλλες, πως πάνω και πέρα απ’ όλα ανήκουμε στον Χριστό και αυτόν ακολουθούμε.

Οι δηλώσεις Γκρουέφσκι και η Κωνσταντινούπολη

«Αυτό είναι σατανικό, αυτό είναι του αντιχρίστου», είπε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης αναφερόμενος στους ισχυρισμούς του σκοπιανού ηγέτη κ. Γκρουέφσκι ότι θα πρέπει να προστατευθεί στην Ελλάδα η «Μακεδονική» μειονότητα. «Τι δουλειά έχετε εσείς με την Ελλάδα. Όσοι έμειναν, ήθελαν και έμειναν. Και είναι Έλληνες μακεδόνες, αυτόχθονες. Γιατί εμβάλεις τέτοιο θέμα σε μια τέτοια μεγάλη προσπάθεια που γίνεται αυτή την ώρα για να υπάρξει και να επιτευχθεί μια συμφωνία;», διερωτήθηκε ο κ.Άνθιμος.

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης εξήγησε ότι δεν του είναι ιδιαίτερα ευχάριστο να επανέρχεται στο σκοπιανό ζήτημα αλλά, όπως είπε, πρόκειται για πολύ μεγάλο θέμα σε συνδυασμό με ορισμένες κινήσεις στη Θράκη και στα νησιά του Αιγαίου.

«Δεν ζητάμε να πάρουμε από κανένα τίποτα παρότι πολλά κομμάτια είναι δικά μας. Ακομη και η Κωνσταντινούπολη δική μας είναι αλλά δεν την ζητάμε και ούτε φαίνεται να υπάρχουν οι προϋποθέσεις να την ζητήσουμε διότι υπάρχει μια λογική», τόνισε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

Στο τέλος της ομιλίας του παρουσίασε στους πιστούς ένα δίπτυχο φυλλάδιο που συνέγραψε ο ίδιος με την ευκαιρία των εορτασμών για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Και προέβη σε αυτή την κίνηση γιατί κάποιοι, είπε ο κ.Άνθιμος, υποστηρίζουν ότι δεν θα έπρεπε να εορταστούν τα ελευθέρια της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας μας.      http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=10036

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου