Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ.

Μια νέα γεωπολιτική αντιπαράθεση αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά στη Μέση Ανατολή, πέρα Αποτέλεσμα εικόνας για χεζμπολάχαπό αυτή μεταξύ του Ισραήλ και της Συρίας ή του Ιράν.Η νέα εστίαση είναι μια διαμάχη μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου για την ακριβή οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης ανάμεσα στις δύο χώρες. Οι παίκτες σε αυτή την αντιπαράθεση, εκτός από τις κυβερνήσεις του Ισραήλ και του Λιβάνου, περιλαμβάνουν τη Ρωσία, τη Χεζμπολάχ, τη Συρία, το Ιράν και στο παρασκήνιο τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι πρόσφατες αναφορές του Ισραήλ, σχετικά με βάσεις του Ιράν, και στρατόπεδα της Χεζμπολάχ, στο εσωτερικό της Συρίας συνδέονται άρρηκτα με το σχέδιο του Ισραήλ, να αποτρέψει μια σύνδεση μέσω στεριάς, από το Ιράν, μέσα από τη Συρία, κεντρική βάση της Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Αυτό το σκηνικό έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε ένα άσχημο ευρύτερο πόλεμο που κανείς δεν θέλει ή τουλάχιστον κανείς.
«Η Τουρκία απειλεί να εισβάλει στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος του άρθρου της Τουρκάλας δημοσιογράφου Uzay Bulut, που δημοσιεύεται στο αμερικάνικο «Gatestone Institute».Οι περισσότερες από τις περιοχές των σύγχρονων ελληνικών συνόρων βρίσκονταν υπό την κατοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τα μέσα του 15ου αιώνα μέχρι τον Ελληνικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας του 1821 και την εγκαθίδρυση του νεοελληνικού κράτους το 1832. Τα νησιά όμως, όπως και τα υπόλοιπα της Ελλάδας, είναι νομικά και ιστορικά ελληνικά, όπως δείχνουν τα ονόματά τους.
Tο άρθρο της Uzay Bulut στο αμερικάνικο 'Gatestone Institute'Ωστόσο, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) της Τουρκίας, και ακόμη και μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης, φαίνεται εμμονικά να προτίθεται να εισβάλει και να κατακτήσει αυτά τα ελληνικά νησιά, με το σκεπτικό ότι είναι στην πραγματικότητα τουρκικό έδαφος.
Σε μια είδηση που μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορεί να εκληφθεί, αλβανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η Αθήνα αποδέχθηκε την αποκήρυξη του όρου «Βόρεια Ήπειρος» προκειμένου οι Αλβανοί να μην χρησιμοποιούν τον ορό «Τσαμουριά», ενώ προαναγγέλλουν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποδέχθηκε την πρόσκληση, να περάσει το Ορθόδοξο Πάσχα με τον Edi Rama στην Κορυτσά.
Οι Τούρκοι προχώρησαν στην έκδοση νέας παράνομης Navtex στην περιοχή στην οποία ισχύει και η υφιστάμενη Navtex που καλύπτει περιοχή του οικοπέδου 3 της κυπριακής ΑΟΖ.Η νέα Navtex που αναρτήθηκε στις 12.37 το μεσημέρι, ισχύει μέχρι τις 10 Μαρτίου.
 Νέα Navtex εξέδωσαν οι Τούρκοι στο «3» μέχρι τις 10 Μαρτίου
Έντονη είναι η ανησυχία στο ΓΕΣ για την τρωτότητα που έχουν εμφανίσει τα γερμανικής κατασκευής τουρκικά άρματα Leopard 2 A4, καθώς και τα συγκεκριμένα υπηρετούν στον Ελληνικό Στρατό.Αναλυτές επεσήμαναν στο πρακτορείο Sputnik πως το αδύναμο σημείο του άρματος είναι το σημείο αποθήκευσης πυρομαχικών.
«Αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά ένα άρμα το οποίο έχει πολυδιαφημιστεί διαθέτει θανάσιμες (για το πλήρωμα) αδυναμίες, καθώς τα περισσότερα από τα πυρομαχικά που μεταφέρει είναι αποθηκευμένα στην αριστερή μπροστινή πλευρά όπου η θωράκιση είναι λιγότερο ισχυρή όπως και στην άλλη πλευρά», αναφέρουν oι Ρώσοι ειδικοί που είδαν το βίντεο της καταστροφής αρμάτων Leopard από Κούρδους μαχητές.
Καταιγιστικές εξελίξεις έχουμε στις σχέσεις μεταξύ Αρμενίας και Τουρκίας μετά τις «ωμές» κατηγορίες ότι οι Αρμένιοι διαθέτουν στρατόπεδα εκπαίδευσης Κούρδων ανταρτών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ…βάζοντας τους στο στόχαστρο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

 
Η «απάντηση» ήρθε λεβέντικα από τον πρόεδρο της χώρας Serzh Sargsyan , ο οποίος βρίσκεται στο Μόναχο και την σύνοδο «ασφαλείας», από την οποία διαμήνυσε ωμά και ξερά στον σουλτάνο Ερντογάν ότι διακόπτεται η διαδικασία και ακυρώνονται όλα τα αρμενο-τουρκικά πρωτόκολλα, τερματίζοντας έτσι κάθε σχέση μεταξύ των δύο χωρών και ερχόμενοι σχεδόν …ένα βήμα πριν από πιθανή σύρραξη.
Δεν είναι χρονικά μακριά που ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, ‘στόλιζε’ την πρωθυπουργική κατοικία του με το ίδιο έμβλημα της Μεγάλης Αλβανίας.
Μάλιστα πέρυσι, νομιμοποίησε το φασιστικό κίνημα της «εθνικής Αλβανίας» που προβλέπει απόσπαση εδαφών από πέντε γειτονικές χώρες.

Αβάσιμοι μεγαλοϊδεατισμοί Αλβανών στα Βαλκάνια.
Αυτή η χερσόνησος υποκρύπτει φωτιά μέσα της, την οποία δεν θα μπορέσουν οι Αμερικανοί να την σβήσουν με βία ή χωρίς έτσι και ανάψει.
Μια μεγάλη σκιά πλανάται στην Άγκυρα από την αρχή της εβδομάδας μετά την είδηση, όπως αναφέρει σήμερα και η εφημερίδα Hürriyet, ότι η Δαμασκός υποστηρίζει πως σε συνεργασία με τους Ρώσους θα επέμβει στον κουρδικό θύλακα του Αφρίν για να εκδιώξει τους Τούρκους εισβολείς.
Μετά το τελευταίο μείζον ναυτικό ατύχημα που προκάλεσε το τουρκικό πλοίο ακτοφυλακής στην περιοχή των Ιμίων, η αδιανόητη προοπτική ενός θερμού επεισοδίου που θα κλιμακωθεί σε μια άμεση σύγκρουση μεταξύ τουρκικών και ελληνικών ενόπλων δυνάμεων έχει γίνει ανησυχητικά πραγματική. Οι συνεχείς απειλές της Τουρκίας και η εν γένει συμπεριφορά της με τις παραβιάσεις του εναερίου και θαλασσίου χώρου, ενάντια του ελληνισμού, είναι αρκετά αποσταθεροποιητικές. Αλλά ο πραγματικός κίνδυνος θα προκύψει εάν ο Τούρκος πρόεδρος, Tayyip Erdogan, ακολουθήσει τις επανειλημμένες απειλές του να πιέσει για την παύση εργασιών εξάντλησης κοιτασμάτων στην Κυπριακή ΑΟΖ. Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί μια σύγκρουση είναι μια υπεύθυνη χάραξη πολιτικής όλων των εμπλεκομένων ώστε να υιοθετήσουν μια σαφή και σκληρή προσέγγιση απέναντι στην Τουρκία τώρα, προτού τα πράγματα επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο.
Πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας ανέφεραν στο πρακτορείο ΜΙΑ ότι ο Νίκος Κοτζιάς θα πάει στα Σκόπια στα τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου.
Τα αμερικανικά στρατεύματα πρέπει να εγκαταλείψουν αμέσως τη ζώνη ελέγχου τους στη νότια Συρία στην περιοχή Al-Tanf, ανέφερε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ όταν ρωτήθηκε τι πρέπει να γίνει για να βοηθήσει τη συριακή ειρηνευτική διευθέτηση.
 Σύσκεψη στο Προεδρικό συγκαλείται σήμερα το απόγευμα για τον χειρισμό του θέματος που προέκυψε με την ανανέωση του τουρκικής navtex στην κυπριακή ΑΟΖ.

  Σύσκεψη στο Προεδρικό για την ανανέωση της τουρκικής navtex
Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ από αρμόδια πηγή, η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και θα ξεκινήσει στις 7.15μμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου