Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Η κυβέρνηση προχωρά το προσύμφωνο – Η στάση των Ιεραρχών.

Περνώντας τον σκόπελο της Συμφωνίας των Πρεσπών η κυβέρνηση καλείται να φέρει στη Βουλή ένα ακόμη ακανθώδες θέμα αυτό της συνταγματικής αναθεώρησης. Σε αυτό υπάρχει και το ζήτημα των σχέσεων Εκκλησίας-Πολιτείας που έχει ανοίξει το τελευταίο δίμηνο και έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις.


Οι συζητήσεις που έγιναν ανάμεσα στην Επιτροπή Διαλόγου και τον υπουργό Παιδείας κατέδειξαν τις διαφορές αλλά η τάση που υπάρχει στο εσωτερικό της κυβέρνησης ώστε να τεθεί σε ισχύ το προσύμφωνο που είχαν υπογράψει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο στις αρχές Νοεμβρίου είναι αυτή που κερδίζει έδαφος.
Αυτό όμως βρίσκει αντίθετη την Εκκλησία. Το ζήτημα της μισθοδοσίας έχει τονιστεί πως είναι κόκκινη γραμμή. Κι αυτό το έχουν καταστήσει σαφές πολλοί Ιεράρχες.
Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο λόγω των αντιδράσεων της Εκκλησίας της Κρήτης, και βέβαια του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Μάλιστα, το Φανάρι έχει εκφράσει ανοικτά τόσο τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός αυτό, όσο και τη διαφωνία του για τις προωθούμενες αλλαγές.
Η Εκκλησία της Κρήτης από την πλευρά της, εξακολουθεί να κρατά σκληρή γραμμή. Ιεράρχες και Ιερείς διατρανώνουν πλέον ανοικτά την αντίδρασή τους, η οποία κορυφώθηκε προ εβδομάδων όταν ο υπουργός Παιδείας ματαίωσε προκαθορισμένη συνάντησή τους.
Τόσο η κίνηση αυτή, όσο και η πληροφορία ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απάντησε αρνητικά στο αίτημα για κατ΄ ιδίαν συνάντηση με την αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου καταδεικνύουν την προφανώς ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένο να εξαντλήσει το διάλογο μόνο στο επίπεδο των επαφών που έχει ο υπουργός Παιδείας με την Επιτροπή Διαλόγου.
Υπενθυμίζεται ότι από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανακοινώθηκε προ ημερών ότι αντιπροσωπεία του μεταβαίνει στην Αθήνα προκειμένου να συζητήσει το προωθούμενο προσύμφωνο, με τον πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο.
Στο δεύτερο μισό του Φεβρουαρίου αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως και η Ιεραρχία όπου το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί αναλόγως των καταστάσεων που θα έχουν δημιουργηθεί.
Έως τότε, Μητροπολίτες εκφράζουν ευθέως τις θέσεις τους και τονίζουν τον προβληματισμό τους στις κινήσεις της κυβέρνησης.
vimaorthodoxias.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου