Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

Ιλίου: Αξιοι της μοίρας μας αν απεμπολήσουμε την ταυτότητά μας.


ORTHODOXIA.INFO | Σπύρος Παπαγεωργίου «Στην Ελλάδα υπάρχει μια παράδοση. Δεν μπορούμε να καταργήσουμε τις εικόνες για παράδειγμα ή την ιστορία μας. Αν απεμπολήσουμε την ταυτότητα μας ως πολιτική πρακτική, είμαστε άξιοι της μοίρας μας”.

Στην διατήρηση της πολιτιστικής μας και της εθνικής μας ταυτότητας ως βασικό όπλο για να παραμείνουμε αναλοίωτοι από την εισροή και εισβολή ξένων στοιχείων και πολιτισμών, επεσήμανε ο μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγορας κατά την χθεσινή του συζήτηση στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.
Ο κ. Αθηναγόρας σε μία «εκ βαθέων» ελεύθερη συζήτηση στο “Ενοριακό Αρχονταρίκι” στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» με συνομιλητή τον Θεολόγο – Μουσικολόγο Ηλία Λιαμή, αναφέρθηκε στα χρόνια που ήταν μοναχός στη Μονή Σαγματά, στην περίοδο της εκλογής του σε Μητροπολίτη Ιλίου, καθώς και στις προτεραιότητες του όταν ανέλαβε την Μητρόπολη.

Στο θέμα της ευσέβειας των πιστών είπε “Η εικόνα που έχω από την Μητρόπολη στην οποία διακονώ, είναι ότι η μυρωδιά του Χριστού υπάρχει ακόμα παντού και το βλέπει κανείς ακόμα και στα μικρά παιδιά”.
Μιλώντας για το θέμα των προσφύγων και των μεταναστών, και ότι δεχόμαστε μια εισβολή ανθρώπων οι οποίοι ξαφνικά έρχονται να ανατρέψουν όλη μας την τάξη, ο κ. Αθηναγόρας σημείωσε πως είμαστε αποδέκτες μιας κατάστασης που δημιουργήθηκε με τις ισορροπίες που θέλουν να στηρίξουν οι ισχυροί της γης.
«Χρειάζεται ένα ξεκαθάρισμα από τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι τα σύνορα τους, είναι τα ελληνικά ακριτικά νησιά. Πάντα οι Έλληνες ήταν στα σύνορα δύο διαφορετικών πολιτισμών και νοοτροπιών και γι’ αυτό και είναι χωνευτήρι. Εδώ χωνεύτηκαν πολιτισμοί και πολιτισμοί. Γιατί έχει μια δυναμική η ελληνική γλώσσα και ο ελληνικός πολιτισμός. Το θέμα είναι τι μαθαίνουμε στα παιδιά για να μπορεί να γίνει αυτή η αναχώνευση.»

Πρόσθεσε πως “Αυτοί που ταλαιπωρούνται και πονάνε και αν επιστρέψουν πίσω θα πεθάνουν, αυτοί θα μείνουν εδώ. Οι υπόλοιποι πρέπει να ξαναγυρίσουν πίσω, γιατί είναι οικονομικοί μετανάστες και εδώ δεν μπορούν να μείνουν. «Στην Ελλάδα υπάρχει μια παράδοση. Δεν μπορούμε να καταργήσουμε τις εικόνες για παράδειγμα ή την ιστορία μας. Αν απεμπολήσουμε την ταυτότητα μας ως πολιτική πρακτική, είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Στα 400 χρόνια δουλείας δεν εξαφανίστηκε η χριστιανική πίστη και είμασταν σε δυσκολότερες συνθήκες απ’ ότι είμαστε τώρα.»
Σήμερα δεν υπάρχουν κατακτητές, εμείς θα παραδοθούμε, Αν κρατήσουμε τις σταθερές, και ιστορικές και θρησκευτικές, είναι ένα αντίσωμα το οποίο μπορεί και εμάς να προστατεύσει και τους άλλους να τους εντάξει σε μία κοινωνία ευνοούμενη, όπου έχουν δικαιώματα και καθήκοντα.

Έκλεισε λέγοντας πως “Σαν Εκκλησία θα έχουμε πετύχει έναν πολύ σπουδαίο σκοπό, αν μπορέσουμε να δώσουμε στους πιστούς που έρχονται στην Εκκλησία, την αίσθηση ότι η Εκκλησία είναι ένα νοσοκομείο και όλοι που μπαίνουμε μέσα, έχουμε ένα τραύμα και πρέπει να θεραπευθεί. Να κάνουμε τους ανθρώπους να αντιλαμβάνονται την ανθρώπινη πλευρά της Εκκλησίας”.
orthodoxia.info

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου