Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Επίσκοπος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας πέθανε από κορωνοϊό.

Ο επίσκοπος Valjevo της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Milutin (Knezhevich) πέθανε στην ηλικία των 71 ετών από μια ασθένεια που προκλήθηκε από coronavirus. 
Αυτό αναφέρθηκε από το προακτορείο TASS με παραπομπή στην εθνική τηλεόραση της Σερβίας RTS και στο ιατρικό κέντρο "Dragisa Misovic" στο Βελιγράδι.
Ο επίσκοπος Milutin, του οποίου η μόλυνση με τον κορωνοϊό είχε αναφερθεί προηγουμένως από τη μητρόπολη Valjevo, μολύνθηκε κατά τη διάρκεια μιας πομπής πιστών. Ο Ιεράρχης πέθανε λίγες μέρες αργότερα. Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, δύο ιερείς είχαν μολυνθεί από τον επίσκοπο. Δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με την κατάστασή τους. Επιπλέον, νωρίτερα, από τις συνέπειες της μόλυνσης , πέθανε και ο επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου της περιοχής Milorad Ilić, ενώ η σύζυγός του βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση.
Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφηκαν στο Βελιγράδι, καθώς και στο Valjevo,. Οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο απομόνωσης του Valjevo, από στρατιωτικές δυνάμεις.
Σήμερα, 741 άτομα έχουν μολυνθεί στη Σερβία, 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 55 είναι σε σοβαρή κατάσταση. Η Σερβία έκλεισε εντελώς τα σύνορά της λόγω της πανδημίας, έθεσε την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και προχώρησε σε απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Οι κοινοβουλευτικές εκλογές ακυρώθηκαν, οι υπεραστικές λεωφορειακές και σιδηροδρομικές υπηρεσίες σταμάτησαν. Άτομα άνω των 65 ετών δεν επιτρέπονται στους δρόμους.
Σε ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αναφέρεται μεταξύ άλλων
πως σχετικά με την κυβερνητική απόφαση σύμφωνα με την οποία οι «θρησκευτικές λειτουργίες σε εκκλησίες και στο ύπαιθρο να εκτελούνται χωρίς την παρουσία των πιστών», για λόγους δημόσιας υγείας, επιτρέποντας παράλληλα τη συνέχιση της λατρείας, “ενημερώνουμε όλους τους κληρικούς μας, τους μοναχούς και τους πιστούς ότι η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία θα εφαρμόσει αυτές τις συστάσεις, όπως έχει ήδη κάνει στις χώρες της σερβικής διασποράς και σε άλλες περιοχές όπου έχουν ληφθεί τέτοια μέτρα προστασίας πριν από λίγες ημέρες. 
Η Εκκλησία δεν θα διακόψει την υπηρεσία της Θείας Λειτουργίας ούτε θα σταματήσει να επικοινωνεί με τους πιστούς επειδή αυτό είναι ένα ζήτημα που δεν είναι συζητήσιμο: είναι η βάση της πίστης μας στον Ζωντανό Θεό. Συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια των υπηρεσιών στην εκκλησία θα υπάρχει ένας ιερέας (ή ιερείς) με διάκονο και ψάλτη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου