Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Δεν είναι θέμα πίστης.

Αντιλαμβανόμενος την κρισιμότητα των στιγμών με την ανεξέλεγκτη εξάπλωση του κορωνοϊού ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ πριν από λίγες μέρες παρότρυνε τους πιστούς να μην προσέρχονται στις ακολουθίες για περίοδο τριών εβδομάδων. Όμως, ένας μητροπολίτης ώθησε τους πιστούς να πράττουν το αντίθετο, ενώ άλλος έθετε το ρητορικό ερώτημα εάν «θέλαμε τον κορωνοϊό να μας πει ότι θα πεθάνουμε;».

Βλέποντας τις αντιδράσεις και τις παραβάσεις ως προς τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ο Αρχιεπίσκοπος με χθεσινή του εγκύκλιο στους ιερείς της Αρχιεπισκοπικής περιφέρειεας τους κάλεσε να δέχονται μόνο δέκα άτομα στις εκκλησίες κατά τη διάρκεια των ακολουθιών και σε περίπτωση που προσέλθουν περισσότεροι να κλειδώνουν τις πόρτες.
Παρότι εγείρονται ερωτήματα σχετικά με τον αριθμό (μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και μικρές εκκλησίες) ο Αρχιεπίσκοπος προσπαθεί και κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να στείλει τα σωστά μηνύματα στην κυπριακή κοινωνία και να βάλει πάνω από όλα το καλό του κοινωνικού συνόλου. Όμως, με τα μυαλά που κουβαλούν κάποιοι αμφιβάλλουμε αν θα υπακούσουν. Συνεπώς, αν δεν τηρηθεί ούτε αυτό το μέτρο, ή τουλάχιστον η απόφαση της κυβέρνησης για τα 75 άτομα, το επόμενο βήμα είναι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ελλάδας με την αναστολή τέλεσης των λειτουργιών.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνεννόηση με την Ιερά Σύνοδο προχώρησαν σε μια αυτονόητη αλλά ριζοσπαστική απόφαση για την κοινωνία που ζούμε. Αντιλήφθηκαν ότι αυτή η μεγάλη μάχη που δίνεται, για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, δεν πρέπει να χαθεί στην εκκλησία, εκεί όπου συνωστίζονται οι μεγάλοι άνθρωποι.
Ο ιός θερίζει τους ηλικιωμένους και η συνάθροιση στους ναούς μπορεί να αποδειχτεί μοιραία για αρκετό κόσμο. Τους δίνεται όμως το δικαίωμα της ατομικής προσευχής στους ναούς με βραχεία παραμονή σε αυτούς. Δεν είναι φίλοι μου θέμα πίστης. Για έναν πιστό θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα η παρακοή σε αυτονόητες αποφάσεις. Δεν είναι θέμα πίστης. Είναι θέμα δημόσιας υγείας. Είναι για το κοινό καλό όποια μέτρα λαμβάνονται…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου