Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας για Ουκρανία: Δεν έπρεπε να πιστέψουμε τον Βαρθολομαίο, μας εξαπάτησε.

Ο Πρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Σεβ. Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας μίλησε για το εκκλησιαστικό ζήτημα στην Ουκρανία και για την πανδημία του κορονοϊού.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη παραχώρησε ο Πρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Σεβ. Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας στο romfea.gr

Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ, αναφέρθηκε στην πανδημία του κορονοϊού σημειώνοντας ότι οι Ρώσοι επιστήμονες από τους πρώτους που παρασκεύασαν εμβόλιο και το οποίο, όπως σημειώνει, είναι πράγματι αποτελεσματικό. 

Επίσης ο Ρώσος Ιεράρχης αναλύει το εκκλησιαστικό ζήτημα στην Ουκρανία, ενώ δίνει απαντήσεις σε διάφορα σχόλια και γνώμες περί του θέματος.

«Δεν έπρεπε να πιστέψουμε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο»

Στο επίκεντρο της συνέντευξης βρέθηκε το Ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα και ο Μητροπολίτης κλήθηκε να απαντήσει για τη στάση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και για το τι θα είχε γίνει εάν η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία είχε συμμετάσχει στη Σύνοδο της Κρήτης,

Ο Μητροπολίτης σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος υποσχέθηκε να μην αναμιγνύεται στις εκκλησιαστικές υποθέσεις στην Ουκρανία ούτε προ αλλά ούτε και μετασυνοδικά.

«Πιστέψαμε αυτά τα λόγια. Σκεφθήκαμε: εφόσον έτσι λέγει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ελάτε πράγματι, όπως μας υπόσχεται, να διεξάγουμε τη Σύνοδο και κατόπιν αυτής θα συνεχίσουμε τη συζήτηση του θέματος της αυτοκεφαλίας. Δεν έπρεπε να τον πιστέψουμε, μας εξαπάτησε. Αυτό ήταν το μεγάλο μας σφάλμα» τόνισε.

Επίσης, σχολιάζοντας τη μη συμμετοχή της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στη Σύνοδο της Κρήτης, τόνισε πως αυτή πρέπει να διεξάγεται με τη συμμετοχή όλων των κοινώς αναγνωρισμένων κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Πρόσθεσε δε πως όταν τρεις τοπικές Εκκλησίες, της Βουλγαρίας, της Γεωργίας και της Αντιοχείας, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη Σύνοδο, ο Πατριάρχης Κύριλλος απέστειλε επιστολή στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και του πρότεινε να διεξαχθεί έκτακτη Προσυνοδική Διάσκεψη για να επιλυθούν τα υφιστάμενα ζητήματα και να προσκληθούν οπωσδήποτε οι Εκκλησίες αυτές στη Σύνοδο.

«Γι᾽ αυτό, εάν η αντιπροσωπεία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας συμμετείχε στη Σύνοδο της Κρήτης, θα αναγκαζόταν να δηλώσει ότι η Σύνοδος δεν είναι νόμιμος, διότι απουσιάζουν τρεις Εκκλησίες. Τούτο σημαίνει ότι η Σύνοδος θα ματαιωνόταν» τόνισε.

Έκανα ακόμα λόγο για εκδικητικά κίνητρα εκ μέρους του Πατριάρχη Βαρθολομαίου καθώς το ζήτημα της Ουκρανίας δεν βρισκόταν στην ατζέντα της Συνόδου.

«Δηλαδή από εκδικητικά συναισθήματα κινούμενος αποφάσισε να παραχωρήσει “αυτοκέφαλο” στους σχισματικούς και να “νομιμοποιήσει{ τον αναθεματισμένο Φιλάρετο Ντενισένκο;» διερωτήθηκε.

Τέλος, σχολίασε τις πρόσφατες δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Κύπρου με τις οποίες κατηγόρησε τη Ρωσική Εκκλησία για εισβολή στο κανονικό έδαφος του Πατριαρχείου Γεωργίας, δηλαδή στην Αμπχαζία και την Οσετία,

Όπως είπε, η Ρωσική Εκκλησία έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι αναγνωρίζει τις προαναφερθείσες περιοχές ως κανονικό έδαφος της Εκκλησίας της Γεωργίας.

«Αναγνωρίζουμε ανεπιφύλακτα και το παλαιό αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Γεωργίας, το οποίο έλαβε από το Πατριαρχείο Αντιοχείας και όχι από την Κωνσταντινούπολη, όπως τον τελευταίο καιρό άρχισαν να λένε οι οπαδοί του Φαναρίου» αναφέρει.

sputniknews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου