Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

BAS_4 : Ο γέροντας μου είπε (4).

Συναντώντας τον γέροντα εξέφρασα πάλι την ανησυχία μου : (BAS_4 : Ο γέροντας, μου είπε)

– Ευλογείτε, γέροντα. Νοιώθω ότι τα γεγονότα καθυστερούν εκνευριστικά.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Την ευχή του Χριστού, παιδί μου. Αυτό που λες είναι εγωιστικό, πρέπει να το ξανασκεφτείς. Ο μόνος που ξέρει το πως και πότε θα γίνουν τα προφητευμένα είναι ο Χριστός. Ο καθένας μπορεί να λέει ότι καθυστερούν αλλά δεν αντιλαμβάνεται ότι ο Χριστός ξέρει πότε ο καθένας θα είναι έτοιμος. Ποτέ και κανένας δεν θα είναι έτοιμος, όσο κι αν ισχυρίζεται ο οποιοσδήποτε. Γιατί ποτέ δεν θα φτάσει κανείς τον βαθμό ετοιμότητας, που θεωρεί, αλλά ακόμα κι αν είναι έτοιμος ας ασκήσει αρετές, που απαιτούνται.

– Δηλαδή, γέροντα;

– Ας ασκήσει την υπομονή του. Ας ασκήσει την ταπείνωση στον Κύριο. Να πει : “Συ μόνον γνωρίζεις και κάνω υπακοή στο Θέλημά Σου και μόνον”. Ας βοηθήσει τους συνανθρώπους του, βοηθώντας να εμπεδώσουν την Πίστη.

– Γέροντα, προσπαθώ να τους εμψυχώσω αλλά νοιώθω ότι ζω στην εποχή του Νώε.

– Αυτό που λες είναι σωστό αλλά με ποιό νόημα το λες;

– Γέροντα, ο Νώε προσπαθούσε να σώσει τα ζώα και αυτήν την εντύπωση έχω κι εγώ σήμερα, ότι προσπαθώ να σώσω τα ζώα, που δεν ακούνε.

– Ντροπή παιδί μου! Ο λογισμός μου λέει ότι δεν έχεις αντιληφθεί πως λετουργούν αυτά. Στον καθένα ο Χριστός ανοίγει το “παραθυράκι” της νόησης με διαφορετικόν τρόπον και σε διαφορετικόν χρόνον. Έτσι είναι ανεπίτρεπτο να ειρωνεύεσαι κάποιον για “χαζό” γιατί στην ουσία καταφέρεσαι κατά του Χριστού, που τον έκανε κατά την κρίση σου χαζό κι είναι κατάκριση. Αν θεωρείς τον εαυτό σου έξυπνο, ψάξε βρες τι ζητά από σένα ο Χριστός και σε έκανε έτσι. “Δωρεάν λάβατε, δωρεάν δότε” δεν είπε;

– Ναι γέροντα, ας με συγχωρέσει ο Χριστός για το προηγούμενο ατόπημα.

– Θα σου πω όμως παιδί μου και μια άλλην ανάγνωση της καθυστέρησης, που νομίζεις ότι υπάρχει. Ο Χριστός θέλει να σώσει τους πάντες. “Εις Μίαν Αγίαν ΚΑΘΟΛΙΚΗΝ κι Αποστολικήν Εκκλησία..” δεν λέμε στο Σύμβολο της Πίστεως; Σκέψου πόσο μακροθυμεί και συ βιάζεσαι γιατί; για να ζήσεις κάποιες στιγμές περισσότερες επι γης με καθεστώς μη διαβολικόν; Πόσο υπομονή μπορείς να κάνεις για να Του ανταποδώσεις αυτά, που έκανε και συνεχίζει να κάνει επί γης για όλους μας; Δεν σου είπα ότι κάθε μέρα και για όσες Θείες Λειτουργίες γίνονται επί γης πάσχει με την ανθρώπινη Φύσιν Του ισάριθμες φορές για μας;

– Ακούγεται τρομακτικό αυτό γέροντα!

– Υπάρχει όμως κάτι ακόμα. Σκέψου πόσον χρόνον δίνει. Πόσα χρόνια περιμένεις τα προφητευμένα;

– Ουου γέροντα, έχασα τον λογασιασμόν, οχτώ-δέκα ούτε που θυμάμαι πια…

– Ξέρεις ότι άλλοι τα περιμένουν από την κοίμηση του γέροντα Παϊσίου; Σκέφτεσαι στο παρελθόν πόσα χρόνια προειδοποιούσε αλλά επειδή αντιμετωπίζουμε την ιστορία χωρίς βάθος σκέψης δεν το καταλαβαίνουμε; Ξέρεις ότι στην εποχή του Νώε μπορεί να προειδοποιούσε και εκατό χρόνια αλλά μετά Τον κατηγορούν για τιμωρό, λες και αμέσως “παίρνει κεφάλια”; Αν στις μέρες μας του προσάπτεις ότι καθυστερεί τα προφητευμένα, τότε σίγουρα δεν μπορείς να του προσάψεις ότι δεν δίνει χρόνο μετανοίας. Και έτσι ήταν πάντοτε!

– Ευχαριστώ γέροντα, την ευχή σου.

– Την ευχή του Χριστού παιδί μου. Καλό δρόμο και καλή μετάνοια.

BAS_4

triklopodia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου