Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

Εκπαραθύρωσαν τον Αθανάσιο του Λονδίνου.

Αναβρασμός επικρατεί στην κυπριακή παροικία της Μεγάλης Βρετανίας λόγω της έμμεσης εκδίωξης του προϊσταμένου της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας Αποστόλου Βαρνάβα στο βόρειο Λονδίνο, Επισκόπου Τροπαίου Αθανασίου.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κύπριοι της Μεγάλης Βρετανίας και ειδικά Κύπριοι του Λονδίνου προτάσσουν την κοινωνική και φιλανθρωπική δράση του Επισκόπου, τον οποίον χαρακτηρίζουν «ψυχή» του όλου έργου που υλοποιείται.

Κύπριοι της παροικίας αναφέρουν, πως πέραν των δύο ιερών ναών (της Παναγίας και του Αποστόλου Βαρνάβα) ο Αθανάσιος μεριμνά για αρκετούς κοινοτικούς χώρους (αίθουσες εκδηλώσεων, γραφεία, αίθουσες διδασκαλίας, διαμερίσματα και άλλους βοηθητικούς χώρους). 

Όπως αναφέρουν οι Κύπριοι υποστηρικτές του, ο Επίσκοπος Τροπαίου Αθανάσιος, ανέλαβε τα ηνία (θρησκευτικά και διοικητικά) από τον Αρχιεπίσκοπο Γρηγόριο, όταν εκείνος εξελέγη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 1988 ως Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων. Δηλαδή, επί 32 χρόνια υπηρετεί αυτή την κοινότητα, αρχικά ως Αρχιμανδρίτης και από το 1997 ως Επίσκοπος. 

Ο Αθανάσιος, ο οποίος κατάγεται από τον Μαραθόβουνο και σήμερα είναι ηλικίας 77 ετών, υπηρετεί την Εκκλησία επί 51 χρόνια ως ιερωμένος. 

Όπως εξηγούν οι υποστηρικτές του, όταν εκοιμήθη ο Αρχιεπίσκοπος Γρηγόριος, κάποιοι ανέμεναν ότι ο Τροπαίου θα διοριζόταν επαξίως ως νέος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων. Ωστόσο, το Οικουμενικό Πατριαρχείο επέλεξε τον από Αμερικής κ.κ. Νικήτα, τον οποίο θεωρούν ικανό και αξιόλογο κληρικό, με ευρύτατη μόρφωση, όραμα και αποφασιστικότητα να υπηρετήσει την Εκκλησία και την Ορθοδοξία στη Βρετανία. 

Προ μερικών ημερών ο Αθανάσιος εξελέγη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Μητροπολίτης Κολωνείας (ιστορικό όνομα περιοχής της Μικράς Ασίας) και σύμφωνα με πληροφορίες αυτό έγινε κατόπιν εισηγήσεως του Αρχιεπισκόπου Νικήτα.

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να οδηγεί σε απομάκρυνση του Επισκόπου από την κοινότητά του, από το ποίμνιό του και από την Αρχιεπισκοπή Θυατείρων, κάτι το οποίο προκάλεσε και τις αντιδράσεις των Κυπρίων της Βρετανίας.

Οι υποστηρικτές του υποδεικνύουν επίσης, πως ο Επίσκοπός τους, ούτε ανήμπορος είναι ούτε και έχει διαπράξει «παράπτωμα», ώστε να δικαιολογείται η εκδίωξη του. Ζητούν δε όπως παραμείνει  στο πόστο του, τη στιγμή μάλιστα που δεν εξέφρασε επιθυμία να φύγει.

  Βάσος Βασιλείου.

philenews.com   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου